Berke’nin Down Sendromu Hikayesi

Çocuk Gelişimci Mine Kara Duman

“Berke’nin Down Sendromu Hikâyesi” kitabı çocukları ve yetişkinleri down sendromlu bir çocukla doğrudan tanıştırmayı ve yakınlaştırmayı hedefliyor. Dışarıdan bakıldığında diğerlerinden farklı görünen ancak aslında tüm diğer çocuklar gibi yaramazlık yapabilen, eğlenmeyi seven, oyun oynamayı seven bir çocuk o da.

 

23 sayfa ve karton kapaktan oluşan kitabımız TÜBİTAK Yayınları aracılığı ile okuyucuyla buluşmaktadır. Kitabın yazarı Helena KALANJİC çizeri ise Maja LUBİ’dir. Türkçe’ye çevirisini ise Safiye Elif OPŞİN yapmıştır. Kitabın çizimleriyle ailenin sıcak ve mutlu halleri öyle naif hazırlanmış ki her sayfayı çevirdiğinizde Berke’nin yanaklarını sıkmak isteyeceğinizi düşünüyorum.

 

Çocuklar kendi iç dünyalarında ayrıma veya farklılıkları dışlamaya zaten yer vermemektedirler. Ancak kimi zaman yetişkinlerden gördükleri yanlış tutumlar nedeniyle bazı olumsuz tepkilerde bulunabilmektedirler. Özellikle böyle durumlarda bunun gibi kitaplar farkındalık yaratılabilmesi açısından bizlere rehberlik edebilir.

 

Özellikle akran zorbalıklarının arttığı bu günlerde bu ve bunun gibi farkındalıkları arttırmaya yardımcı kitapların okunmasının önemli olduğunu düşünmekteyim.

 

Hem ebeveynler hem de eğitimcilerin kullanabileceği, sıcak ve bir o kadar da yararlı olması nedeniyle okumanızı öneriyorum.

 

5+ yaş çocuklarınızla rahatlıkla okuyabileceğiniz daha küçük yaş gruplarıyla da resimleri inceleyerek sohbet edebileceğiniz güzel bir hikâye kitabı.  Herkese iyi okumalar dilerim.