Hasan Kurumanastırlı

Mine Avkıran Nur

ve Ferhat Atik

Umuda Yolculuk Karavanı, çocuk ve gençlere umut oldu. Bağımlılık ve sosyal risklere karşı mücadeleyi dernek şemsiyesinde buluşturan Cansu Asena Kurumanastırlı ile Hasan Kurumanastırlı, dernek çatısı altında uzman desteği veriyor. Spor ve el sanatlarına teşvik eden faaliyetler gerçekleşiyor.

 

Umuda Yolculuk Karavanı Sosyal Riskleri Önleme Derneği Projeler Sorumlusu Hasan Kurumanastırlı, projeleri hakkında Ailemiz Dergisi’ne bilgiler verdi.

 

Derneğiniz ve projenizin nasıl hayat bulduğundan bahseder misiniz?

 

Şahsım, birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu üyelik, dernek başkanlığı ve proje danışmanlığı yapan ve güreş ile boks gibi karışık dövüş sanatlarını içinde barındıran Mixed Martial Arts (MMA) ve benzeri mücadele sporlarıyla uğraşan lisanslı Milli sporcu olarak, Cansu Asena Kurumanastırlı ile birlikte bir proje oluşturduk. Bağımlılık ve sosyal risklere karşı mücadele etmek adına 6 ayda 28 belediyenin tamamında konaklamayı amaçlayan ‘Umuda Yolculuk Karavanı’ adı altında bir proje geliştirdik. Karavan içerisinde kütüphane hizmetinin yanı sıra bağımlılıkla mücadelede uzman bir kişi ve mücadele raporlarını tanıtan bir eğitmen yer aldı. Proje çerçevesinde Umuda Yolculuk Karavanı, 1 Temmuz 2022 tarihinde Dipkarpaz Belediyesi’nden başlayarak 3 ayda 14 belediyede konakladı. Devletin projemize yaptığı maddi destek, ne yazık ki kaynak yetersizliği nedeniyle devam edemedi.

 

Proje kapsamında kaç kişiye ulaşıldı?

 

3 aylık sürede 3 bin 672 çocuk ve gence ulaştık. Ayrıca her bölgede çok güzel dostluklar kurduk.

 

Derneğiniz ne gibi faaliyetler gerçekleştiriyor?

 

Projenin ilerleyen aşamasında gelen talepler üzerine Umuda Yolculuk Karavanı Sosyal Riskleri Önleme Derneği’ni kurduk. Derneğin başkanlığını şuan Cansu Asena Kurumanastırlı yürütüyor. Derneğimiz, KKTC sınırları içerisinde yaşayan her bireye dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın her yaş gurubuna göre sosyal risklerden korunmalarına ve mücadele etmelerine uzman desteği verebilen bir sivil toplum örgütüdür.

 

Günümüzün en büyük sorunlardan birisi olan madde ve internet bağımlılıklarını önleme çalışmalarımız çerçevesinde gençlerimize özel hizmetler veriyoruz. Bu kapsamda mücadele sporları ve off-road alanlarında eğitimler ile yarışmalar düzenlemekteyiz.

 

Ayrıca Doruk Vakfı  Mütevelli Heyeti Başkanı Doruk Hastunç ile yaptığımız iş birliği protokolü çerçevesinde gençlerimize ve ailelerine ücretsiz olarak Kıbrıs Türk kültürüne ait nakış ve ahşap oymacılığı kursları veriyoruz. Üretilen ürünlerin satışından elde edilen gelir ise ailelerine ve gençlerimize gelir kazandırmaktadır. Derneğimiz, aynı zamanda spor kulübü olarak resmen tescillenmiş olup paydaş derneğimiz olan Ottoman Spor Derneği ile birlikte gençlerimize ücretsiz olarak mücadele sporları eğitimleri de vermektedir.

 

İsteyenler size nasıl ulaşabilir?

 

Derneğimize, Facebook ve Instagram üzerinden ‘umudayolculukkaravanı’ ismiyle ve WhatsApp’ta +90 533 864 84 34 numaralı hattan ulaşılabilinir.

 

Ebeveynlere nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

 

Hükümet edenlerin ne yazık ki sosyal riskleri önleme konusunda politikalarının olmamasından dolayı bağımlılıklarda yükselen bir artış izlenmektedir. Ebeveynlerin hiç çekinmeden bizim gibi derneklerden uzman desteği almasını tavsiye ediyorum.