Keyifli Etkinlikler

Rana Feridun

Evde her zamankinden daha fazla vakit geçirdiğimiz pandemi dönemi Nisan ayında da devam ederken, çocuklarınızla keyifli zaman geçirmek için ince motor etkinlikleri yaratmanıza yardımcı olacak birkaç elişini sizinle paylaşmak istiyoruz.

Keçeden çiçek ve kartondan tezgah etkinliklerinin hazırlanmasında ebeveynlerin yardımına daha çok ihtiyaç duyulurken, tuvalet kağıdı rulosu aktivitelerini çocuklar en az yardımla kendi başlarına yapabileceklerdir. Onlar kendilerini meşgul tutarken, etkinliklerin size ekran zamanını kısıtlamada yardımcı olacağını umarız.

Keçeden Çiçek

Malzemeler:

  • 4 adet farklı renkte keçe kağıdı,
  • Güçlü yapıştırıcı,
  • Chopstick (Çin yemek çubuğu),
  • Teneke çay kutusu,
  • Çamaşır mandalları

Çiçeğin taç yaprakları için turuncu keçeden 10 adet 5cm çapında daireler kesilir. Daha sonra, bu daireler 5 taç yaprak oluşturacak şekilde önlü arkalı yapıştırılır ve birbirinin içine geçirilerek birleştirilir. Ortası için farklı bir renkte 5cm çapında iki daire kesilerek, biri taç yaprakların önüne diğeri arkasına gelecek şekilde yapıştırılır. Çiçeğin içerisine siyah keçeden küçük noktalar kesilerek yapıştırılır. Çiçeğin sapını yapmak için bir chopstick’in etrafı yeşil keçe şeritleri ile kaplanır ve üzerine yaprak şeklinde keçeler kesilerek yapıştırılır. Chopstick yerine başka bir değnek veya çöp şişi boyayarak da sapı oluşturabilirsiniz fakat chopstick’in köşeli kenarları hem taç yaprakları hem de sapı sabitlemeyi daha kolaylaştıracaktır. Çiçeğin dik durmasını sağlamak için içi ağırlaştırılmış teneke bir kutudan faydalanabilirsiniz.

Kartondan Dokuma Tezgahı

Malzemeler:

  • Kalın Karton,
  • İnce Lastik,
  • Çeşitli renkte kurdeleler

Karton bir koliden 24 x 28 cm boyutlarında bir parça kesilir. 24 cm uzunluğundaki üst ve alt kenarlarına ikişer santim aralıklarla çentikler atılır. Bu çentiklere yukarıdan aşağıya iplik ya da ince lastik dolanır. 34 cm uzunluğunda kesilen kurdeleler resimde görülen şekilde bir alt bir üst geçirilerek dokuma yapılır. Aktiviteyi evde biriken ambalaj kağıtlarını veya kumaşları şeritler halinde keserek de yapabilirsiniz.

Benim Küçük Bahçem

Malzemeler:

  • Bir adet beyaz karton (60 x 70cm),
  • 10 adet tuvalet kağıdı rulosu,
  • Çeşitli renkte su bazlı akrilik boyalar,
  • Geniş uçlu fırçalar,
  • Güçlü yapıştırıcı.

Tuvalet kağıdı ruloları hem dışı hem içi resimde kullanılacak renklere boyanır. Sulu boya kullanmak mümkü olsa da, nemlenen kartonun kuruması zaman alacak hem de kırışıklık yaratacaktır. Ayrıca, akrilik boya yüzeyi daha iyi kapatacaktır. Kahverengi ve yeşil renklere boyanan rulolar 2cm genişliğinde şeritler halinde kesildikten sonra resimdeki gibi küçük parçalara ayrılır. Bunlar toprak ve bitki örtüsünü oluşturacak şekilde kartonun en altına yapıştırılır.

Çiçekleri yapmak için tercih edilen renklerde boyanan rulolar üzerlerine bastırılarak hafifçe düzleştirildikten sonra 1 cm genişliğinde halkalar olacak şekilde kesilir. Bunlardan yeşil olanı iyice bastırıp düzleştirerek sapı oluşturulur. Daha sonra yanına yapraklar eklenir. Taç yapraklar, dört ayrı parçayı uçlarından birleştirerek oluşturulur. Taç yapraklar oluşturulduktan sonra, karton üzerine yapıştırılarak sabitlenir.

Kuşları yapmak için, siyah renkteki halkalar ortadan kesilerek M şeklinde katlanarak oluşturulur ve kartona sabitlenir. Beyaz halkalar birleştirerek bulut yapılır ve yanına güneş eklenir. Güneşi içine sarı renkte küçük kağıt parçaları buruşturulup içine yapıştırılır ve şeritler halinde kesilen sarı parçalar güneş ışınlarını yapmak için kullanılır.