Berna Kartal

SQUID Türkiye büyümeye devam ediyor…

Son günlerde medyanın kullanımına yönelik kullanıcı alışkanlıklarında ciddi değişimler gözlenmekte. Kullanıcılar tek bir medya kuruluşunu  takip etmek yerine çok kaynaklı mobil haber uygulamalarını tercih etmeye başladı. Bizler de dünyadaki değişen trendleri daha yakından anlayabilmek ve Türkiye’deki gelişmeleri takip edebilmek için konuyu Ailemiz Dergisinin yeni katıldığı platform olan SQUID Türkiye’nin Ülke Müdürü Berna Kartal ile konuştuk.

 

Merhaba, bize biraz SQUID’den bahsedebilir misiniz? SQUID Nedir? Ne değildir?

 

SQUID, 2014 yılında İsveç’in Stockholm kentinde kurulan ve şu an 50’den fazla ülkede kullanıma sunulan bir mobil haber uygulamasıdır. Bulunduğunuz ülkeyi seçip, o dilde haberler görebilirsiniz. SQUID olarak amacımız kullanıcılarımızın tarafsız, güncel, ilgi çekici ve güvenilir haberlere

kolayca ulaşmasını sağlamak. Uygulamamızda binlerce kaynak var. Böylece aynı haberi bile farklı perspektiflerden okuyabiliyorsunuz. Aynı zamanda çeşitli konulardan istediğinizi seçip, görmek istemediğiniz kaynakları da engelleyebiliyorsunuz.

 

Peki, SQUID Türkiye’nin yolculuğu nasıl başladı?

 

Ülkemizde internet kullanım oranı çok yüksek. İnsanlar haberleri artık istedikleri her an ulaşabildikleri telefonlarından okumak istiyor. Durum böyle olunca da haber akışı çok hızlı ilerliyor. Maalesef gerçek dışı, sadece tıklanma oranına önem veren haber siteleri ve uygulamaları ile karşılıyoruz. SQUID Türkiye, ülkemizdeki bu olumsuz durumları tam tersine çevirmek ve insanlara haber okumayı sevdirmek amacıyla yola çıktı. Farklı ülkelerde yaşayan Türkler de hem yaşadıkları ülkenin haberlerine hem de Türkiye’deki haberlere SQUID sayesinde kolayca ulaşabiliyor.

Siz ne zaman katıldınız? Türkiye’deki hedefleriniz nelerdir?

 

Ben SQUID’e 2019 yılında katıldım. Türkiye’deki sürecin en başından beri SQUID Türkiye ülke koordinatörü olarak çalışıyorum. Birçok ülkede kullanımda olan bir uygulama olduğumuz için, ülke koordinatörlerimiz de birçok farklı ülkede yaşıyor. Çoğunlukla uzaktan görüşmek zorunda kalsak da birbirimize her zaman destek oluyoruz. Farklı kültürlerden profesyönel insanlarla çalışmak benim için hem gurur hem de mutluluk verici bir şey. CEOmuz ve baş editörümüz başta olmak üzere tüm takımımız kullanıcılarımıza iyi bir deneyim sağlamak için çok emek veriyor. SQUID Türkiye için hedefim, daha çok kullanıcının uygulamamıza ulaşmasını sağlayıp, SQUID Türkiye’yi onların istek ve görüşlerine göre şekillendirmek. İleride Türkiye’deki bir numaralı haber uygulaması olmamamız için hiç bir sebep yok.

 

SQUID, aileler için bir şeyler düşünüyor mu?

 

SQUID, asıl olarak milenyumlulara hitap eden bir mobil haber uygulaması. Telefonda en çok vakit geçiren kuşağın, telefonda geçirdiği vaktin bir süresinin de haber okumak gibi yararlı bir eylem olmasını istiyoruz. Bu nedenle, özellikle milenyumluların hoşuna gidecek kişiselleştirme özelliklerimiz bulunmakta. Bunlar SQUID’i daha eğlenceli hale getiriyor. Teknoloji, podcast, siber güvenlik, e-spor ve bilgisayar oyunu gibi kategorilerimiz bu kuşağın ilgisini çekiyor. Bu kategorilerde haberleri okuyan kullanıcılarımız eylemlerini daha bilinçli şekilde yapıyor. Aileler bu konuda SQUID’e gözü kapalı güvenebilir. Bunun yanı sıra, SQUID Learning English diye bir kategorimiz bulunmakta. Ailenin her ferdi için, her düzeyde İngilizce makale ve haberleri ücretsiz ve güncel olarak uygulamamızda mevcut.

 

Ayrıca okuyucularımız ebeveynlik, psikoloji, sağlık kategorilerimizi okuyup oradan çocuk yetiştirme ile ilgili bilgiler bulabilir ve aile içindeki problemlere uzman kaynakların sağladığı çözümlere ulaşabilir. Ailemiz Dergisi gibi kaynakların uygulamamızda bulunması bu sebeple bizim için önem taşıyor.

 

Bir haber uygulamasında İngilizceye önem verilmesi hatta bireylerin İngilizcelerini geliştirmelerine yönelik destek verilmesi farklı ve biraz da sıra dışı bir uygulama. Bu fikir nasıl ortaya çıktı? Ne gibi içerik desteği sağlıyorsunuz?

 

Özellikle corona süreci ile birlikte her şey online mecralara taşınmaya başladı. Eğitim de bunlardan bir tanesi. SQUID olarak online İngilizce eğitimi veren öğretmenlerin yanında olmak istedik. Çünkü bu zorlu dönemde çok fazla emek harcadıklarını biliyoruz.

 

SQUID’in İngilizce öğretmenlerinden oluşan takımı, İngilizce öğretmenleri için haftalık ücretsiz bülten hazırladı. Bu bültene kayıt yaptıran öğretmenler, güncel ve ilgi çekici haberlerden oluşan etkinliklere ulaşıp sınıf planlamasını kolayca yapabiliyor. Bunun yanı sıra, uygulamanın her ülke versiyonunda “Learning English” diye bir kategori bulunuyor. Bu kategoride güvenilir kaynaklardan ilgi çekici ve güncel haberler farklı İngilizce seviyelerine göre kullanıcılarımıza aktarılıyor.

İngilizce’nin artık bir dünya dili olarak kabul edildiği bu dönemde, İngilizce okuma yapmanın önemi de göz ardı edilemiyor. Ancak insanlar daha çok dijital platformlardan okuma yapmak istiyor. Aynı zamanda, bazı kullanıcılarımızın İngilizce kaynaklara istediği her an ulaşamayacağını düşündük. Biz de bu fikir ile SQUID Learning English’i çıkardık.

 

Sürekli güncellenen makalelerin yanında İngilizce seviyesi yazıyor. Böylece kullanıcılar kendi seviyesine göre makale seçip, kendilerindeki gelişimi gözlemleme fırsatı buluyor.

 

SQUID Learning English ile kullanıcılarımızın hem İngilizceleri gelişiyor hem de dünyada olup bitenden haberleri oluyor.