Sofrada Mutluluk

Diyetisyen Selen Teksoy Tamel

 

KAHVALTI YAPMAK İSTEMİYORUM?

CANIM YEMEK İSTEMİYOR!!!

BEN BU YEMEĞİ YEMEK İSTEMİYMiUM!!!

ALO ……… SİPARİŞ VERMEK İSTİYORUM!!!

BİRAZ SONRA YİYECEĞİM!!!

 

Bunlar her evde her gün en az bir kez yaşanan diyaloglardan biri… Çocuğunuz yemek yemeyi reddediyor mu? Pişirdiğiniz yemek yerine dışardan yemek çağırmayı mı istiyor? Masaya zamanında oturmuyor mu?

 

Bu durumlar sizi ve ev halkını geriyor hatta bazen tartışmalara yol açabiliyor. Ama canınızı sıkmayın, üzülmeyin bunun üstesinden gelmek mümkün. Unutmayın çocukluk çağında kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ileriki yaşamlarında sağlıklı olmayı getirecektir. Hadi gelin bu düzeni sağlamak için yapılabileceklere bir göz atalım.

 

  1. Kontrollü market alışveriş yapılmalı

 

Evde sürekli sağlıksız besinler bulunursa bunun yenilmesini engellemek mümkün değildir. Dolayısı ile liste hazırlayıp mümkünse tok karnına alışverişe gitmelisiniz. Evde bulunsun diye satın alınan atıştırmalıklar için çocuğunuza “bunları yememelisin” demek çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

 

Evde bulunsunlar aslında hep sağlığı olumlu etkileyecek besinler olursa çocuğunuza seçim yapma özgürlüğü tanımış olursunuz. Ya sağlıksız atıştırmalıklardan seçerse diye bir endişeniz olmaz ve ona seçim özgürlüğü verdiğinizde o besinleri daha çok benimser ve tükettirmek daha kolay olur. Hatta belki de daha önce hiç denemediği besini de denemesine olanak sağlamış olabilirsiniz.

 

  1. Planlı olmalı

 

Son dakikacı olmazsanız o zaman daha sağlıklı seçimler yapma şansı tanımış olursunuz. Örneğin işten eve geç geldiniz, akşam yemeği evde hazır değilse ve eve girdiğinizde de inanılmaz aç iseniz “ne pişirsem?” düşünüp sonra da “acaba evde o malzeme var mı?” diye devam eden ve zaman kaybettiren durumlara dayanamadığınızdan alo gelsin yapabilirsiniz. Bu duruma gelmesini engellemek için mümkünse bir hafta boyunca neler pişirebilirim kısmını pazar günü bitirin hatta alışveriş kısmını da o günden yaparsanız o zaman daha rahat olursunuz. Bir gece önceden de ertesi günün yemek hazırlıkları yapıldı mı her şey tamam demektir.

 

 

  1. Ailece sofraya oturma

 

Ailece sofraya oturmak çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmanın en etkili yoludur. Burada aslında en önemli nokta siz ebeveynlerin de beslenmesinin doğru olması ve çocuğunuza rol model olmanızdır. “Ben bunu yemem ama sen ye çocuğum bu çok sağlıklıdır.” demek çok da inandırıcı olmayacaktır.

 

Sofrada yemeğin göze hitap etmesi ve renkli olması çok önemlidir. Görsellik sofrada çocukları ilk etkileyen noktadır. Eğer çocuğunuz bir besini reddediyorsa onu yemesi için zorlamayın ve başka bir sefere farklı şekilde o besini sofraya sunun. Yalnız burada önemli nokta çocuğunuz o yemeği reddediyorsa zorlamayın veya başka sevdiği bir yemek yapmayın ya da atıştırmalıklar vermeyin.

 

  1. Kahvaltıyı sevdirin

 

Aslında kahvaltı yapmayı istemeyen çocuğa bu alışkanlığı kazandırmak zor oluyor. Birden sizin hazırladığınız kahvaltının tümünü bitirmesini beklemeyin. Azar azar başlayıp sonra kendi isteği ve ihtiyacı kadar lokmalar halinde artırmaya çalışmak daha kesin çözüm olacaktır. Örnek vermek gerekirse 1 sb süt ve 1 muz bile bazen başlangıç için yeterli veya 1/2 su bardağı süt ve 1/2 su bardağı yulaf gevreği …vb gibi.

 

Bir diğer önemli konu ise yukarda da belirttiğim gibi masanın göze hitap etmesi ve renk uyumları yemek yemeği çok etkiliyor.