Uğur Böceği

Ümmü Gülsüm Çinici

Bir zamanlar çok uzaklarda her yıl “uçurtma” yarışması düzenleyen uğur böcekleri varmış. Yarışmadan haftalar önce ustalar irili ufaklı, uzunlu kısalı pek çok uçurtma yaparlarmış. Yarışma günü, herkes tarafından heyecanla beklenirmiş.

Yıllardan birinde yarışmanın yavru ve yetişkinlerden oluşan tam otuz yarışmacısı varmış. Uçurtmalar gökyüzüne bırakılmış. Yarışmacılar rüzgârda dalgalanan uçurtmalara konmaya çalışıyormuş. Her bir yarışmacıyı takip eden iki görevli varmış.

Yavrulardan biri kendisinden beklenmeyen bir başarı göstermiş. İki, üç derken dördüncü uçurtmaya da konmuş. Tam beşinci uçurtmaya doğru uçarken bir uğultu duymuş. Kulaklarını uğultuya yoğunlaştırınca kendine doğru gelen bir uçak görmüş. Ve bir anda kendini uçağın kanadında bulmuş.

Yavru ne olduğunu anlayamamış. Olanları fark eden görevliler uçağı takip etmiş. Ama onu yakalayamamışlar.

Uçağın üzerindeki yavru şaşkınlık ve korku içindeymiş. Umutsuzca ardına bakmış. Yavru uğur böceği uçsuz bucaksız gökyüzünde bulutların arasında evinden gittikçe uzaklaşıyormuş.

Bu arada yavrunun ailesi perişan olmuş. Bir daha yavrularını göremeyeceklerini düşünüp çok üzülmüşler.

Uğur böceği bir ara uçağın ön camına doğru savrulmuş. Uçağın pilotu karınca, onu fark etmiş. Hemen onu güvenli şekilde uçağa almış. “Ne işin var burada senin?” diye sormuş. O da “ Uçurtma yarışmasındaydım. Bir anda kendimi uçakta buldum.” demiş. Pilot karınca: “Ben boş uçurtmaların arasından geçtik sanmıştım. Seni görememişim. Ama merak etme bu sorunu en kısa zamanda çözeriz.” demiş. Pilotun yavruyu evine götürmesi gerekiyormuş. Ama yolcu karıncaları da inecekleri yere götürmeliymiş. Uygun bir çözüm aramaya başlamış.

Sonunda bulmuş. Uğur böceğine “Dönüş yolunda seni evine bırakabilirim, ama şimdi yanımda uslu uslu otur.” demiş.

Uğur böceği kendinden istenileni yapmış. Koltukta oturmuş. Dışarıyı izlemiş. Uçak yolcularını bıraktıktan sonra tekrar havalanmış. Dönüş yolunda uğur böceklerinin ülkesine uğramış. Pilot karınca, yavru uğur böceğini ailesine sapasağlam ulaştırmış. Herkes çok mutlu olmuş.

Bu olaydan sonraki yıl yavru uğur böceği uçurtma yarışmasına yazılan ilk adaylardan olmuş. Çünkü eskisinden daha cesur ve daha tecrübeliymiş.

Yaşadığımız her deneyim hayatımıza yeni bir şey katmaz mı?