Ren Geyiği ve Rakun

Ümmü Gülsüm Çinici

Uzun zaman önce kış, bir ülkede uykuya dalmış. Uzun süre de uyanmamış. Herkesi donduran çok soğuk bir kış olmuş.

Bir ren geyiği yiyecek bulmak için mecburen evinden çıkmış. Ormanda yolunu kaybetmiş. Bir kayanın yanında durmuş. Bir rakun donmak üzere olan ren geyiğini fark etmiş. Onu hemen evine almış.

Rakun, ren geyiğine “Hoş geldin. Burası benim evim. Nasıl geldin buraya?” demiş. Ren geyiği “ Yemek bulmak için evden çıkmıştım, kayboldum. “ demiş. Rakun iyi niyetli biriymiş ve ren geyiğine, “Hava düzelinceye kadar burada kalabilirsin.” demiş. Ren geyiği ona teşekkür etmiş.

İki arkadaş, kayanın oyuğunda havanın düzelmesini beklemişler. Beklerken bol bol sohbet etmişler. Ren geyiği ve rakun çok iyi yüzücüymüş. Rakun yüzme konusunda çok hırslıymış. Ren geyiği ise alçakgönüllüymüş, çok iddialı konuşmaktan hoşlanmazmış. Rakun onu yarışmaya davet etmiş. Ren geyiği ev sahibini kırmak istememiş, yarışmayı kabul etmiş.

Birkaç gün sonra kış, uykusundan uyanmış. Uzaklara gitmiş.

Havalar ısınmış. Buzlar erimiş. Ren geyiği kendi evine gitmiş.  Ama bu kısa bir ayrılıkmış. Çünkü yakında rakunla yarışmak için tekrar gelecekmiş.

Bir hafta sonra, rakun ve ren geyiği yine yan yanaymış. İkisi de dere kenarında hazırmış. Yarışmaya başlamışlar. Dereyi ikisi de aynı sürede yüzerek geçmiş. Ama rakun mutsuzmuş. Çünkü o beraberliğe razı olmuyormuş. Tekrar yarışmak istemiş. Ren geyiği teklifini kabul etmiş. Bir hafta sonrasına randevulaşmışlar.

Rakun her gün saatlerce dinlenmeden derede yüzmüş.

Ren geyiği belirlenen günde yine gelmiş. Ama rakun bitkinmiş. Ren geyiği  “Bugün yarışmayalım. demiş. Rakun, yarışma fikrinde direnmiş. Ren geyiği, rakunu ikna edemeyeceğini anlamış.

Hazırlanmışlar, yarışma başlamış. Derenin tam ortasında rakunun gücü tükenmiş.  Ve batmaya başlamış. Ren geyiği son anda durumu fark etmiş. Rakunu yakalayıp çıkarmış.

Ren geyiği “Biz arkadaşız, rakip değiliz! Suda birlikte yüzelim ama yarışmayalım.” demiş. Rakun arkadaşının söylediklerini onaylamış. Daha sonra ikisi birlikte derede gerçekten iyi vakit geçirmişler.

Arkadaşça vakit geçirmek mi yoksa hırsla yarışmak mı daha eğlenceli?