Bebeğiniz aracınızda güvende mi?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Dalkan

Özellikle ülkemizde, yollarımızın yeterince güvenli olmamasından dolayı en değerli varlığımız olan çocuklarımızla araç içerisinde güvenli ve kurallara uygun bir şekilde yolculuk yapmamız gerekmektedir.

Ebeveynlerin bebeklerinin dünyaya gelmeden önce, araç içinde nasıl güvenli taşınacağı konusunda bilgiler edinip hazırlıklarını öneriler doğrultusunda doğru bir şekilde yapmalıdır.

Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin hastaneden taburcu olduktan sonra araç içerisinde arka koltukta yüzleri arkaya bakacak şekilde taşınması gerektiğini vurgulamaktadır.

Tüm bebekler firmaların önerdiği gibi arkaya bakan koltuğa kemerle bağlı, koltuk da araca kemerle bağlı olarak taşınmalıdır.

Bebekler, arka tarafa bakan koltuklarla kemerleri bağlı şekilde 2 yaşa dek taşınmalıdır.

Ya bebeğimin ayakları araç koltuğunun arkasına temas ederse ne olur?

Bu ebeveynlerin ortak bir endişesidir, ancak endişelenilmemelidir. Çocuklar bacaklarını kolaylıkla kıvırırlar ve arkaya bakan bir koltukta rahat olurlar. Arkaya bakar pozisyonda taşınırken ayaklarında zedelenme çok çok nadirdir.

Bebeğim koltuğun kenarına ya da aşağı doğru kayarsa ne yapacağım?

Bebeğinizin her iki tarafına sıkıca sarılmış bir çarşaf veya battaniye yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Çoğu firmanın kendine ait yastığı vardır. Bu yastığı bebeğinizin altına veya arkasına yerleştirmek yerine yanlara destek olarak kullanınız.

Bebeğimi bir araba koltuğuna bağlamadan önce neden daha ince giysilerini giydirmeliyim?

İdeal olarak, bebeğinizi daha ince tabakalar halinde giydirin ve gerektiğinde bebeğinizin etrafına kemerinin üzerine battaniye sarın.

 Oyun çocuğu veya okul öncesi dönemde öne bakar koltuklar

Koltuğu takmadan önce mutlaka kullanım kılavuzu okunmalıdır. Üretici firmanın önerdiği boy veya kiloya gelene dek, çocuklar öne bakan yükseltici koltukla taşınmalıdır. En azından 4 yaşına gelene kadar bu şekilde öne bakan yükseltici koltukta taşınmalıdır.

Çocuğunuz 4 yaşına gelmeden önce kullandığınız koltuğun önerdiği boyutları aşarsa, çocuğunuzun boy ve kilosuna uygun koltukta öne bakar şekilde taşınmalıdır.

Okul Yaşı çocuklarında

Emniyet kemerleri boyutuna uygun olana dek yükseltici koltukla desteklenerek emniyet kemeri boyuna uygun hale getirilmelidir.

Çoğu çocuk, 10-11 yaşına kadar yükseltici koltuk kullanılmadan araç emniyet kemerine uymaz. 13 yaşından küçük tüm çocuklar arka koltukta oturmalıdır.

Büyük Çocuk ve Yetişkinler için Emniyet Kemeri

Emniyet kemerleri yetişkinler için üretilmiştir. Çocuklar, yetişkin emniyet kemerleri için uygun yaşa gelene kadar 8-12 yaşları arasında genellikle bir yükseltici koltukta oturmalıdır. Çoğu çocuk 10-11 yaşına kadar yükseltici koltuk desteği olmadan yetişkin emniyet kemeri kullanımı için uygun olmaz.

Çocuklar, araç emniyet kemerini tek başına kullanabilecek kadar büyüdüklerinde, en iyi korumayı sağlamak için daima omuzdan geçen emniyet kemeri kullanmalıdır. 13 yaşın altındaki tüm çocuklar ise arka koltukta oturmalıdır.

Güvenli yolculuklar…