Puzzle Yap Boz — Eşleştirme

Psk. Tuğçe Akınsel Karamanlı

3+ yaş ve üzeri çocuklar için uygun olan,1-5 kişi arasında oynanabilen ve 48 parçadan oluşan Puzzle Hayvanlar Akıl ve Zeka Oyunu, okul öncesi çocuklar için hayal gücü ve mantıksal düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla hazırlanmış eğlendirici bir zeka oyunudur.

 

Bireysel oynanabildiği gibi grup oyunu olarak ta oynanabilir. Bu oyun çocukların, eşleştirme, akıl yürütme, analiz ve sentez becerilerini geliştirir.

 

Okul Öncesi Puzzle Hayvanlar Akıl ve Zeka Oyunu Nasıl Oynanır?

 

Çocuğunuzun seviyesine göre birbiriyle eşleşebilen 6 parça puzzle parçasını çocuğunuzun önüne koyun ve her birini eşleştirmesini isteyin. Yapamadığı takdirde, ilk önce siz yapın. Daha sonra 10 adet puzzle parçasını çocuğunuzun önüne koyun ve eşleştirmesini isteyin. Sonraki süreçlerde ikişer veya dörder adet arttırarak işleme devam edin.

 

Çocuklar için puzzle çeşitleri, yaşlarına, beceri seviyelerine uygun olarak değişkenlik gösterir. Bunun nedeni ise doğumdan itibaren zeka – bilişsel becerilerin gelişmeye devam etmesidir.

 

Çocuğunuz puzzle parçalarını doğru eşleştirdikçe mutlu olacak, hayal gücü gelişecektir. Parçaları birbirinden ayırt etmeyi ve eşleştirmeyi öğrenmekle beraber konsantrasyonu da artacaktır.

 

Yapbozun çocuklara faydaları pek çok açıdan ele alınabilir. Çünkü motor becerilerden zeka gelişimine, problem çözme yeteneğinden boyut algısına kadar farklı beceriler kazanılmasını sağlar. Ancak çocukların yaş ve seviyelerine uygun yapboz seçimi yapılması gerekir.

 

Eğlenceli ve eğitici bir aktivite olan puzzle faydaları arasında zihinsel, duygusal, sosyal gelişime olumlu katkılar sağlamaktadır. Puzzle çözmek, çocukların problem çözme yeteneklerini geliştirebilir. Farklı parçaları bir araya getirerek bütünü anlama, görsel detayları ayırt etme yetenekleri gelişir.

Puzzle parçalarını doğru yerleştirmek, çocukların el göz koordinasyonunu artırır.

Puzzle, farklı parçaları bir araya getirerek düzen oluşturmayı sağlar. Dolayısıyla uyum, organizasyon becerilerinin artmasına yardımcı olur. Farklı renkler, desenler ve şekillerle uğraşmak, çocukların görsel algılarını güçlendirir.

Puzzle yapmak, çocukların görsel hafıza yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Parçaların yerini hatırlamak, uygun yerlere yerleştirmek, hafıza fonksiyonlarını destekler.

Her parçanın nereye yerleştirilmesi gerektiğini belirlemek, çocuklara mantıksal düşünme, problem çözme kabiliyeti sağlayabilir.

Bir puzzle tamamlandığında çocuklar başardıklarını hissederler, bu da dolaylı olarak çocukların öz saygı ve öz güvenlerinin artmasına katkı sağlar.