Ariyan’ın Boğazındaki Düğümler

Çocuk Gelişimci Mine Kara Duman

“Ariyan’ın Boğazındaki Düğümler” isimli kitabımız “kekemelik” ismi verilen konuşmada akıcılık problemi yaşayan 4 yaşında Ariyan isimli küçük bir kız çocuğunun hikâyesini anlatıyor. Anaokulunda zor bir gün geçiren Ariyan bir hayli üzgün görünüyor. Konuşmada zorlanması ve kelimelerin ağızdan çıkması konusunda problemler yaşaması bir hayli canını sıkıyor. Ne şanslı ki babası, annesi, babaannesi hatta öğretmeni bile Ariyan’ı yaşadığı bu zorluk karşısında ona anlayış gösteriyor ve onu destekliyorlar.

 

2020 senesinde Yapı Kredi Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan bu kitap 28 sayfadan oluşmaktadır. İçerik bakımından +6 yaş çocuklar için daha uygun olduğunu düşünüyorum. Sayfaların kuşe kâğıt olması kitabın dayanıklılığını arttıracaktır.

Kitabın yazarı Danielle NOREAU çevirmeni ise Yalçın VARNALI’dır. Kitabın dili gündelik hayatımızdan cümlelerle düzenlenmiş, açık ve anlaşılır. Catherine BERGERON ise çizimleriyle bir çocuklu bir ailenin bir günlük yaşamını hayal dünyamızda canlandırmamıza yardımcı oluyor.

 

Hem ebeveynler hem de eğitimcilerin gerek böyle bir durumla karşılaşmalarında gerekse farkındalık olması amacıyla bu hikâye kitabını çocuklarla rahatlıkla kullanabileceğini düşünüyorum. Konuşmada akıcılık problemi yaşayan çocukların akranları tarafından kabul görmesi konusunda yardımcı kitap olarak raflarda bulundurulmasında fayda var derim.

 

İyi okumalar dilerim.