Hatice Özoğulöz

Merhaba, ben Hatice Özoğluöz.

 

Meraklı, yaratıcı, öğrenmeyi ve oyun oynamayı çok seven bir Gelişim Psikoloğuyum.

 

30 Eylül 1993 yılında Güzelyurt’ta doğdum.

 

Küçük bir köyde doğan, büyük hayalleri olan bir kızdım.

 

2016 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (KKK) Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra uzmanlığımı, Hollanda Maastricht Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi üzerine yaptım.

 

ODTÜ’de okuduğum yıllarda, Algım Özel Eğitim Merkezi’nde, özel ihtiyaçları olan çocuklarla gönüllü çalıştım. Bu deneyimimden sonra gelişimsel farklılıkları olan insanlarla çalışmanın, onların hayatlarına dokunmanın benim için çok özel olduğunu keşfettim ve gelişim psikolojisi okumaya karar verdim.

 

İstanbul Hümanite Psikiyatri ve Tıp Merkezi’nde ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (ÇAPA) staj programımı tamamladım.

 

2018 yılında, ‘Master Kids’ kurumunda (KKTC), çocukların eğlenerek öğrenebilmeleri için ortam yaratmaya, hayatı dokunarak ve oynayarak keşfetmelerine destek olmayı hedefleyen bir kurumda eğitici olarak çalıştım.

 

Kurumda çalıştığım süre boyunca, adanın çoğu bölgesindeki kreş ve okulları gezerek, farklı kültürel geçmişe sahip çocuklarla tanışma ve farklı ihtiyaçları olan çocuklarla çalışma imkanı buldum. Bu süre boyunca eğitimler alarak kendimi geliştirmeye devam ettim.

 

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini, ‘Oyun Terapileri Derneği’nden tamamladım.

 

2020 yılında, Kişisel Gelişim ve Psikoloji Merkezi’nde Gelişim Psikoloğu olarak çalışmalarımı sürdürdüm.

 

Her ne kadar çocuk odaklı çalışmalar sürdürüyor da olsam gelişim hayat boyu devam ediyor ve dünyayı nasıl algıladığımız, olaylara nasıl tepki verdiğimizi de belirliyor.

 

Dolayısı ile hem kendimi geliştirmek, hem de donanımlı bir terapist olabilmek, ergen ve yetişkin bireylerin ihtiyaçlarına yanıt verebilmek adına 2019 yılından itibaren, Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği tarafından düzenlenen, ‘Bilişsel Davranışçı Terapi’ eğitimine devam ediyorum.

 

Şu anda, kurucusu olduğum Amaryllis Psikoloji Gelişim ve Terapi Merkezi’nde çocuk, ergen ve yetişkin danışanlarım ile çalışıyorum.

Kaygı bozuklukları, Depresyon, Panik bozukluk, Travma çalışma alanlarım arasında.

2021 yılında, Pandemi dönemi sonrası, sosyal ilişkilerden uzak büyümek durumunda kalan bebekleri, kaygı içinde çocuk büyütmek zorunda kalan ebeveynleri düşünerek; çocuklara ve ebeveynlere yönelik atölye ve oyun grupları düzenlemeye karar verdim ve Play Date oyun grubu, bu dönemde ortaya çıktı. Başladığı günden bu güne içerikte her gün yenilikler yapsam da grubun amacı; gelişim takibi yapmak, gelişimsel ve ebeveyn tutumlarındaki farklılıkları, ebeveynin ve çocuğun ihtiyacının olabilecek terapi desteğini, erkenden fark etmek; ebeveyn-bebek bağını güçlendirmeyi sağlamaktı.

 

Ruh sağlığı alanında koruyucu ve önleyici bir işlevi olmasını hedefleyerek yola çıkmıştım.

 

Aynı hedefle, gelişerek ve büyüyerek, bir çok minikle oyun oynamaya devam ediyorum.

 

İnsanlarla iç içe olmak, bildiklerimi paylaşmak ve onlardan öğrenmek beni çok heyecanlandırıyor. Bu sebeple, çeşitli markalarla iş birliği yaptım, ebeveynlere, öğretmenlere ve psikoloji öğrencilerine yönelik seminerlere, konuşmacı olarak katıldım.

 

Neredeyse 5 aydır, Ailemiz dergisi yazarlarından biriyim.

 

Ailemiz dergisi bana, düşüncelerimi sizlerle paylaşabileceğim bir alan yarattı.

 

Danışanlarımla konuştuğum ve bir kısmımızda ortak olduğunu fark ettiğim sorunlar hakkında yazmak, beni daha çok okumaya, araştırmaya ve sizlere güvenli bilgiler aktarmaya motive etti.

 

Diğer bir taraftan, ruh sağlığı uzmanlarının herkes için erişilebilir olmadığının farkındayım ve dergimizin herkese eşit mesafede olması bana çok kıymetli geliyor.

 

Hiç tanışmadığım, belki çok uzaklarda yaşayan insanların yazılarımı okuyabilme ve farklı bir açıdan bakmalarını sağlayabilme ihtimali benim için çok anlamlı.

 

Bilgiye çok kolay ulaşabildiğimiz bir çağda yaşıyoruz.

 

Doğru ve güvenli bilgiyi alabileceğimiz kaynaklar oldukça sınırlıyken, içinde uzman bir ekibin olduğu bu derginin bir parçası olmak beni çok mutlu ediyor.

 

Sevgilerimle…