Yaz Önerileri: Okuma ve Matematik Becerilerinde “Öğrenme Kaybı” nın Üstesinden Gelmek

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

Her yaz yazıyorum, 2023 yazında da üzerinde duracağım konu, yazın yaşanan “öğrenme kaybı” ve genç beyinlerin yaz boyu boşta durmasını engellemek için neler yapılabileceği.

 

Önce istatistik bilgi..

 

Öğrenme kaybına yönelik araştırmalar;

 

Öğrenci başarısının, özellikle okuma ve matematik becerilerinde ortalama iki ay gerilediğini,

 

Öğretmenlerin, yeni okul yılının ilk iki ayını öğrenme kaybından doğan açıklığı geri kazanmak için çabalamak durumunda kaldıklarını,

 

Özellikle sosyoekonomik durumu düşük olan ailelerde öğrenme kaybının kendini daha çok hissettirdiğini ve

 

Öğrenme kaybının birikerek lise çağına gelindiğinde en az iki senelik bir açığa yol açabildiğini gösteriyor.

 

Yaz tatili geldi ve çocuklarımızın okuldan uzak kalacağı birkaç ay boyunca, istatistikler ışığında, okuma alışkanlıklarını kaybetmeleri ve matematik becerilerinde gerileme yaşamaları oldukça olası gözüküyor.

 

Yaz boyunca çocukların okumalarını teşvik etmek ve matematik becerilerini aktif tutmak için birçok farklı yöntem var. Bu yazımda, çocukların okuma alışkanlıklarını sürdürmelerine yardımcı olacak ve matematiği hayatlarına katmalarını sağlayacak bazı aktiviteleri paylaşacağım.

 

Kitaplarınızı Yanınızda Bulundurun

 

Okuma materyallerini yanlarında taşımaları, çocukların her zaman bir şeyler okumalarına olanak tanır. Bu nedenle, seyahat ederken, piknik yaparken veya diğer dış mekan etkinliklerinde, çocukların yanlarına kitaplarını almalarını teşvik edebilirsiniz.

 

Ayrıca, farklı birkaç kitap seçmelerine izin vermek, onların duruma göre ilgisini çekecek kitapları yanlarında bulundurmalarına yardımcı olabilir.

 

Okuma Etkinlikleri Düzenleyin

 

Yaz boyunca, okuma etkinlikleri düzenleyerek çocukların okuma alışkanlıklarını sürdürmelerini teşvik edebilirsiniz.

 

Örneğin, bir kitap kulübü oluşturabilir, sevdikleri kitapları tartışabilir ve yeni kitaplar keşfedebilirsiniz.

 

Ayrıca, okuma yarışmaları da düzenleyebilirsiniz. Bu yarışmalar, çocukların okuma hızlarını artırarak okuma alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

 

Dijital Okuma Seçenekleri Sunun

 

Günümüzde, birçok çocuk dijital cihazları kullanarak okuma yapıyor. Bu nedenle, çocukların dijital okuma seçeneklerine erişim sağlamak onların okuma alışkanlıklarını sürdürmelerine yardımcı olabilir. E-kitaplar, çizgi romanlar ve diğer dijital okuma materyalleri, çocukların okuma alışkanlıklarını korumalarına yardımcı olabilir.

 

Sesli kitapları da unutmamak gerekir. Applikasyonlar üzerinden bir çok çocuk kitabına ve hatta sizin de ilginizi çekecek sesli kitaplara erişim sağlayabilirsiniz.

 

Deneyimlerim trafikte veya uzun bir araba yolculuğunu değerlendirmenin en keyifli hali olduğunu gösteriyor.

 

Açık Hava Okuma Etkinlikleri Düzenleyin

 

Yaz ayları sıcak ve güneşli olduğu için, çocukları açık hava etkinlikleri için teşvik edebilirsiniz.

Örneğin, bir piknik veya kamp gezisi sırasında, çocuklarınızın yanlarına kitap almalarını önerebilirsiniz. Ayrıca, kütüphane gezisi veya kitap okuma etkinlikleri gibi okuma aktivitelerine katılmalarını da destekleyebilirsiniz.

 

Sevdikleri Konularda Kitaplar Seçmelerine İzin Verin

 

Çocukların sevdikleri konular hakkında okumalarına izin vermek, onların okuma alışkanlıklarını sürdürmelerine yardımcı olabilir.

 

Örneğin, bir çocuk hayvanları seviyorsa, hayvanlarla ilgili kitaplar seçebilirsiniz. Tabii ki yaşlara göre konular değişiklik gösterecektir ve size oldukça uzak içeriklere sahip okuma materyallerine ön yargıyla bakabilirsiniz ama çocukların veya gençlerin okumayı sevdikleri konular hakkında okumalarına izin vererek okuma alışkanlıklarını korumalarına yardımcı olabilirsiniz.

 

Kitaplarla İlgili Etkinlikler Düzenleyin

 

Okuma etkinlikleri sadece okuma yapmakla sınırlı değildir. Kitaplarla ilgili etkinlikler düzenlemek, çocukların kitaplar hakkında daha fazla şey öğrenmelerine ve kitapların sunduğu dünyayı keşfetmelerine yardımcı olabilir.

 

Örneğin, bir kitap kulübü toplantısında, kitabın konusunu tartışabilir veya kitapla ilgili bir oyun oynayabilir, sanat çalışması gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kitapların tamir edildiği bir etkinlik dahi onlara verilen değerin göstergesi olacaktır.

 

Ödüller Verin

 

Çocukların okuma alışkanlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmak için, okuma hedefleri belirleyebilirsiniz.

 

Örneğin, bir ay boyunca belirli bir sayıda kitap okumaları için ödül verebilirsiniz. Bu, çocukların okuma hızlarını artırarak okuma alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Benim şahsi ödül tercihim beraber geçirilen ve onların istekleri doğrultusunda düzenlenen aile etkinlikleri oluyor.

 

Birlikte piknik yapma, uçurtma uçurma, ata binme.. bir taşla iki kuş.

 

Peki ya Matematik?

 

Matematiksel Kitaplar Okuyun

 

Matematiksel kitaplar, çocukların matematik becerilerini geliştirmek için harika bir kaynak olabilir.

 

Matematikle ilgili hikayeler ve oyunlar içeren kitaplar, çocukların matematik kavramlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

 

Matematik Oyunları Oynayın

 

Matematik oyunları, çocukların matematik becerilerini geliştirmek için harika bir yol.

 

Monopoly, Scrabble ve Sudoku gibi oyunlar, çocukların sayılarla çalışmalarını gerektiren oyunlar arasında ve çok keyifli.

 

Atıştırmalıkları Sayarak Yiyin

 

Yaz boyunca çocuklarınızın atıştırmalıklarını sayarak yemelerini sağlayabilirsiniz.

 

Örneğin, bir kutu çileği sayarak yemeleri gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bu aktivite, çocukların sayılarla çalışmalarını gerektirir ve matematik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

 

Yaşlara göre beşer, onar saydırabilir veya önceden kararlaştırdığınız bir denkleme bağlı kalabilirsiniz.

 

Alışverişte Matematik Yapın

 

Alışverişe gitmek, çocuklar için eğlenceli bir aktivite olabilir.

 

Alışveriş sırasında, çocuklara bir bütçe verin ve bu bütçe içinde ne kadar ürün alabileceklerini hesaplamalarını isteyin veya alışveriş sonrasında fiş üzerinden aldıklarınızın kontrolünü yaptırabilir, aile bütçesinin ne kadarının alışverişe gittiğini fark etmelerini sağlarken doğru işlem yapılıp yapılmadığını teftiş ettirebilirsiniz. Ayrıca ondalık sayıları toplatabilirsiniz.

 

Matematiksel Yemekler Hazırlayın

 

Yaz boyu çocuklarınızla yemek yapmak, matematiksel becerilerini geliştirmeleri için harika bir fırsat olabilir.

 

Örneğin, bir tarifi yarım ölçüye indirerek, çocukların bu ölçüyü hesaplamalarını isteyebilirsiniz.

 

Matematiksel Filmler İzleyin

 

Matematiksel filmler, çocukların matematik kavramlarını daha iyi anlamalarını ve içlerinde matematik heyecanının parlamasını sağlayabilir.

 

Örneğin, “A Beautiful Mind” veya “The Theory of Everything” filmlerini izleyebilirsiniz. Bu filmler, çocukların matematikle ilgili konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olurken sizin de hoşunuza gidecektir.

 

Yukarıdaki öneriler ve aktiviteler, çocukların okuma alışkanlıklarını ve matematik becerilerini korumalarına yardımcı olabilir ve onların yaz tatilini daha eğlenceli ve verimli bir şekilde geçirmelerine olanak tanıyabilir.

 

Bol anılı ve çok aktiviteli harika bir yaz dilerim!