Elvan Can Karahasan

Ailemiz Dergisi’nin yeni köşesi olan Annelik Hikayeleri devam ediyor. Annelerin anne olma sürecinde yaşamış olduklarına, zorluklarına ve tabii anne olmanın keyfine odaklanan yazı dizisinin yeni konuğu ile karşınızdayız.

 

Merhaba, bize kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, ben Elvan Can. 35 yaşındayım, evliyim. Mağusa Tıp Merkezi Hastanesinde Kalite Sistem Temsilcisi olarak görev yapmaktayım.

 

Kaç çocuğunuz var?

Biri kız ve biri erkek olmak üzere 2 çocuğum var. Oğlum 9 yaşında, kızım 4 yaşındadır.

 

Peki hamileliğiniz nasıl geçti? Güzel anılarınız var mı?

İlk hamileliğim biraz sıkıntılı geçti. Erken doğum riskimiz vardı. Bununla birlikte bebeğimin karnımdaki hareketlerini izlemek bayağı keyifliydi. Kızımın hamilelik sürecinde ise bir önceki hamileliğimde yaşanılan sıkıntıların nedenini öğrendiğimiz için gerekli tedbirleri alarak ilerlediğimizden herhangi bir sorun yaşamadan geçirdim. İlk kalp atışlarını duymak, ultrasonda onları görebilmek, karnımdaki hareketlerinin görünür olması paha biçilemez anılardı.

 

Doğumunuzdan aklınızda neler kaldı? 

İlk doğumum kontrole gelip kendimi doğum için hazırlık telaşında bulduğum için açıkçası ne olduğunu pek anlayamadan gerçekleşti. İkincisinde ise bunu nasıl anlatayım çok emin değilim.

Kimseyi olumsuz etkilemek istemiyorum. İlk doğumum sağlık nedenleri ile sezeryan olduğundan bildiğiniz gibi ikinci doğum da sezeryan olmaktadır. Bu süreç aslında beni olumsuz etkiledi. Doğumun gerçekleşeceği günü beklemek bayağı stresliydi. Buna ek olarak oğlum için de endişeler taşıyordum.

 

Doğumda bana bir şey olursa oğlum ne yapacak kaygısı beni psikolojik olarak bayağı etkilemişti. Biliyorsunuz hamilelik süreci hormonların en çok yükseldiği dönem ve o hormonların da bunda etkisi vardı. Bu nedenlerle doğuma kötü bir psikoloji ile girdim.

 

Şanslıydım ki tüm ekibi tanıyordum ve doğum süresince bana bayağı destek oldular ve yine şanslıydım ki korktuğum gibi olmadı süreç.

 

Bebeğinizi ilk ne zaman kucağınıza aldınız? Neler hissettiniz?

Oğlum ilk doğduğunda ağlama sesini duymak her şeye bedeldi. Kızımda ise daha kötü durumda sezeryana girdiğim için o stresi alan tek şeydi ağlama sesi. Ayrıca başucuma verildiğinde acıkmıştı ve emme refleksi ile yüzüme dokunması keyifli olduğu kadar, eğlenceliydi de.

 

Çocuğunuzun ilk oyunları nelerdi?

Çocuklarımın ilk oyunları legolar ile oldu. Oğlumda arabalar da vardı ve tabi kızım da arabalarla bayağı oynadı ve artık azalsa da hala oynamaya devam ediyor.

 

Çocuğunuz ilk yürümesi nasıl ve nerede oldu? Neler hissettiniz?

Oğlum 13 aylıkken yürüdü ve hep hafızamda kalan görüntü, evimizde koridorda gittiği sırada arkasından bakmamdı. O gün anladım ki artık evimizde bir birey daha var.

 

Kızım ise 11 aylıkken yürüdü, badi badi yürüyüşü çok eğlenceliydi.

 

Çocuğunuzun ilk anne baba demesi ne zaman oldu? Neler hissettiniz?

Onların ilk kelimeleri anne oldu. En komik anımız kızımla ilgili, ısrarla baba demedi… ‘Nene’ ve ‘dede’den sonra baba geldi.

Peki şu an çocuğunuzla neler yapıyorsunuz?

Oğlum ile daha çok kutu oyunları, jenga, monopoly oynuyoruz. Ara ara puzzle yapıyoruz. Geceleri birlikte kitap okuyoruz. Bazen de küçüğümüzü bırakabiliyorsak sinema kaçamağı yapıyoruz. Bir de güzel havalarda vazgeçilmezimiz futbol oynamak.

 

Kızımla ise boyama, kitaplarda etkinlikler ve puzzle yapıyoruz. Jenga oyunumuza onu da dahil ediyoruz. Arada evcilik oynuyoruz, ben bebek o anne oluyor. Geceleri abisi ile kitap okurken o da bize kitap okuyor.

 

İnanın ki resimlere bakıp hikaye anlatması çok keyifli. Oğlumda da bunu denemiştik ama hiç yapmadı. Sanırım ikinciler abi ya da abla örnekleri olduğu için birçok konuda daha istekli ve birçok şeyi daha erken başarıyorlar.

 

Bahar ve yaz aylarında açık havada oyun oynamayı tercih ediyoruz. Parka gidiyoruz, bisiklet sürüyoruz.

 

Gelecek planlarınız nelerdir?

Tabi ki her anne gibi çocuklarımın öncelikle kendi ayakları üzerinde duran bireyler olmasını istiyorum. Kendilerini sürekli geliştirmelerini, donanımlı olmalarını istiyorum.

 

Düştüklerinde kalkabilen, yılmayan, hayallerinin peşinden koşan bireyler olmaları her anlamda başarı sağlayacakları anlamına gelmektedir. Tabi tüm bunlara ek olarak ilgi duydukları alanda da iyi bir eğitim almaları içinde her zaman destek olacağız.

Yeni anne adaylarına önerileriniz nelerdir?

Annelik, öyle büyük bir kavram ve kolay olmayan bir tanım. Tüm hayatınız ve öncelikleriniz değişiyor. Her adımda, her kararda onları düşünmeniz gerekiyor. Bununla birlikte doğamızda da olduğunu düşünüyorum. Korkmasınlar, bu heyecanı sonuna kadar yaşasınlar, hissetsinler.

 

Doğamız gereği anneler bu sürecin içerisine hamilelik ile giriyorlar ve yıllar boyu bunu taşıyorlar. Çok klasik olacak ama annelerimizi de bu süreci yaşayınca anlamaya başlıyoruz. Çocuklarını çok iyi tanımalarını önerebilirim. Çünkü bir birey yetiştiriyoruz ve tabi ki her bireyin özellikleri farklı olmakla birlikte, verdiklerimizle de şekillendiklerini unutmamalılar.

 

Her şey gibi bu süreçte zor ama çok anlam yüklü ve güzel bir duygu olduğunu düşünüyorum.