Erkekler Mars’tan Kadınlar Venüs’ten

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Kadın olmak, farklılık mıdır? Neye göre; kime göre farklılık? Kadın ya da erkek olmak mı; yoksa her anlamda insan olmak mıdır önemli olan?

 

Dünya var oldukça kadın ve erkek birlikte hareket etmektedir.

 

Her iki varlık da kendine has özellikleriyle bu Dünyaya gelmişlerdir.

 

Kadının duygusal tarafıyla; erkeğin güçlü kuvvetli yapısı bir olduğu zaman yaşamın çok daha rahat olduğunu, en güzelinden yaşanır duruma geldiğini görmemek olanaksız. Kadın ve erkek, kendilerine has özelikleriyle aynı ortamı, sevgi seline dönüştüren, paylaşımları biriktiren, geleceğe dönük büyük ve anlamlı işlere tanıklık eden bir ortaklık durumuna getirirler.

 

Sanıldığı kadar da birbirleriyle zor geçinen varlıklar değiller, bence. Kadın da erkek de kendini bildikten, üzerine düşen sorumlulukları yaptıktan, karşılıklı saygı / sevgi yumağı oluşturabildikten sonra iki varlık arasındaki sorunların güzelliklerle beraber görülmez olacağını garanti ederim.

 

Geçmişten Günümüze Kadınlarımız

 

Kadınlarımız, ekonomi, bilim, siyaset, sanat ve sosyal sorumluluk projelerinde sadece katılımcı değil; bu projelere yön ve karar veren bireyler olmuşlardır.

 

Kadınlarımıza girişimci ruhunu aşılamak, bu yolda onlara ışık tutmak ve onların pozitif özelliklerini, iş dünyasında değerlendirmek gerektiğini artık daha çok biliyoruz.

 

Kadınlarımızın iş dünyasında erkekler kadar öncülük yapabileceklerini hissediyoruz.

 

Devlet kademelerinde de kadınlarımıza eşit haklar sağlanıp kadınlarımızın yapabileceklerine odaklanmamız gerektiğini her an söylüyoruz.

 

Kadın Erkek Birlikteliği

 

Kadın, kendini bilen, özgür düşünceli, seven ve sevilen, vazgeçmeyen, bazen de kendi mutluluğu için vazgeçmeyi başarabilen, her daim toplum için yaratımda bulunan… müthiş olarak yaratılan iki varlıktan bir tanesi. Kadın olmak ne kadar önemliyse; erkek olmak da o kadar önemli. Çünkü, kadın ya da erkek kavramı değil de insan kavramı olarak bakmalıyız yaşamın içine. Yaşamda, her iki müthiş varlığın biçimleri, rolleri ayrı.

 

Birleştikleri noktaysa; bütün adına ortaya koyulanlar. Bu birliktelik, karşılıklı saygı, sevgi, güven, karşılıklı gerçek eleştiriye dayanan, iki üst varlığın da anlaşabilmesini var eden bir sevgi ortamıdır. Bu birliktelik, evrenin de yaşam enerjisiyle (Chi ) devam etmeli ve sonsuzluğa uzanan bu paylaşımların güzelliği duyumsanmalıdır. Çünkü insanlar, sonsuz değildir.

 

Evrensel duygular, uçsuz bucaksız bir evren içerisinde sonsuza kadar var olacaktır.

 

Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu Şahika Ercümen’in “Aldığım her nefesin kıymetini çok iyi biliyorum.” sözü, bu konuda oldukça anlamlı. Evrendeki varlıklar olarak öncelikle nefesimizin değerini bilelim. Sonrasında da bu nefesin hakkını özel yaşamımızda, iş yaşamımızda, kendimizi ve dolayısıyla da yaşadığımız toplumu bir adım öteye götürmek için layıkıyla verelim. Çünkü biz, yaşamın içindeki rolleriyle var olan hepimiziz.

 

Erkeğin Kadın Egemenliği

 

Erkek egemen olduğu söylense de kadınlar hem tarih boyunca hem de modern zamanlarda iş dünyasında önemli rol oynamışlardır.

 

Karşılaştıkları engellere rağmen, etkili olan kadın girişimcilerin birçoğu, erkek girişimcilerin önüne geçebilmişlerdir. Onlar da birer lider, patron, banker, yazar, yardımsever… olabilmişlerdir. Kadınlarımız, ellerine aldıkları işleri en iyi şekilde teslim etmişlerdir.

 

Başarı, kadının adı olmuştur. Başarılı kadınların ortak yönleri kendilerine olan güvenleri ve risk almaktan kaçınmamalarıdır.

 

Dünyanın hemen her yerinde cinsiyet yanlılığıyla karşılaşmalarına rağmen başarılı olan kadınların sayısı giderek artıyor.

 

Pek çok kadın, kararlılık ve inançla hareket ediyor ve girdiği tüm işlerde de başarılı oluyor.

 

Dünyada Düşünceleriyle Ses Getiren

Başarılı Kadın Girişimciler

 

Bu başarılı kadın girişimciler kimlerdir? Dünyadaki girişimci kadınlarımız oldukça çok sayıda ve sayıları da artmaya da devam ediyor.

 

Shanna Tellerman

 

Tellerman, bir kadın olarak ev dekore etmenin, doğru eşya seçmenin ve bu eşyaların eve sığmasının ne kadar zor ve problemli bir süreç olduğunu kendi deneyimlerinden biliyordu. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla 2015 yılında ‘Modsy’i kurdu.

 

Kate Ryder

 

Londra’da bir girişim fonunda çalışan Kate Ryder, hamile arkadaşlarının doğru doktoru bulmakta zorluk çektiklerini gözlemler. Buna bir çözüm bulmak amacıyla 2014 yılında Maven’i kurur.

 

Maven doktorlar ile kadınları bir araya getiren görüntülü bir sohbet programıdır. Bu program ile doktor, hemşire ve psikologlar ile bağlantı kurabilir; soru sorabilir ve tavsiye alabilirler.

 

Debbie Fields

 

Yemek pişirme yeteneklerini kullanarak kendi işini kurmak isteyen yirmi yaşındaki Debbie, 1977 yılında California’nın Palo Alto şehrinde ‘‘Mrs. Fields Chocolate Chippery’’ adlı dükkanını açtı.

 

İlk gün hiç satış yapmadı ve kurabiyelerini bedava dağıttı; fakat pes etmedi. Küçük bir kurabiye dükkanıyla başlayan girişim zamanla büyüyerek bayilik vermeye başladı.

 

Harvard Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Debbie’nin firması, iş modeli derslerinde örnek girişim olarak anlatılmaktadır.

 

Sheryl Sandberg

 

Silikon Vadisi’nin en güçlü kadınları arasında yer alan Sandberg, Google’ın önemli oyuncuları arasında yer aldı.

 

Facebook’un COO görevini üstlenmesi ile Mark Zuckerberg’den sonra en yetkili yöneticilerden biri olmayı başardı.

 

Dünya Kadınlarının Mesajları

 

Dünyamızda kendi çevresinde, kendi duygu ve düşünce oluşumunda ün yapmış kadınlar neler söylediler?

 

Sözlerinin altında esasen ne gibi mesajlar vermek istediler? Bu gibi önem arz eden sözleri, bazen gazetelerde, bazen bir kitabın başında ya da sonunda, bazen de bir magazinde…  okuyabiliyoruz.

 

Önemli olan, bu sözleri okumak, değerlendirmek, en derinlerde verilmek istenen mesajları alabilmek, bizim için uygun olanları seçmek ve yaşamamıza katmak; tabii ki de bunları yaşamımızın sonuna kadar kullanabilmektir.

 

Dünya kadınlarının sözlerinden bizlere ışık olması ve yaşamımızda kendimizi bir daha değerlendirmemizi kolaylaştırması için örnekler vermek istiyorum:

 

“ Her kadının ayrı bir hikayesi var.” Marilyn Monroe

 

“Kendin olmaya karar verdiğin her an, güzelleşirsin.” Coco Chanel

 

“Hayatta hiçbir şeyden korkmayın; yalnızca her şeyi, anlamaya çalışın.” Marie Curie

 

“ Aldığım her nefesin kıymetini çok iyi biliyorum.” Şahika Ercümen

 

“ Bizim kararlılığımız dağlardan daha güçlü.” Benazir Butto

 

“ Tehlikeleri her zaman aklımız yaratır; kalbimizse, yolumuzu aydınlatır.” Jeanne d’Arc

 

“ Bütün sıkıntılara rağmen, yaşamaktan hiç vazgeçemedim.” Yıldız Kenter

 

“ Özgür bir toplum için kadın, kendi olmaktan çekinmemeli.” Indira Gandhi

 

“ Engelleri avantaja çevirin.” Betül Mardin

 

8 – 10 YAŞ GRUBU

YOGA PRATİĞİ

 

Giriş Bölümü

 

Çocuğunuzu selamlayın. Onu matına davet edin. Dizlerinizin üzerinde yere oturun. Ellerinizi dizlerinizin yanında yere koyun. Sırtınızı hafifçe yuvarlayın, öne doğru eğilin ve karşıya bakın.

 

Ağzınızı kocaman açıp ağızdan hızlı ve güçlü nefesler alıp vermeye başlayın. “Balasana”da dinlenin. Topuklarınızın üzerine oturun, alnınızı yere koyun ve ellerinizi de kalçanızın yanına getirin.

 

Köpek nefesini beş kez tekrarlayın. Aralarda da yavru köpekte dinlenin. Sonrasında, matlarınızın üzerine bir süre uzanın.

 

Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için çocuğunuzu yavaşça ayağa kaldırın.

 

Açan ve Kapanan Çiçek Oyunu

 

Çocuğunuzdan bacaklarını iki yana açarak ve bir ayağı sizin ayağınıza değecek şekilde çember oluşturarak yerde oturmasını ve sizinle el ele tutuşmasını isteyin. Ona birlikte kocaman bir çiçek olduğunuzu söyleyin.

 

Yavaşça ellerinizi bırakmadan önce eğilmesini; böylece çiçeğin kapandığını ve sonra yine elini sizin elinizden bırakmadan bu kez olabildiğince geriye eğilmesini; böylece çiçeğin açıldığını anlatın. Bu hareketi beş kez yavaşça tekrarlayın.

 

Çiçeğin açılıp kapanmasını zihninizde canlandırın. Sonrasında da biraz dinlenmek üzere matlarınıza yatın. Ayaklarınız, matın kısa kenarı kadar açık; kollarınız, iki yanınızda, avuç içleriniz yukarı bakıyor.

 

Gelişme Bölümü

 

Çocuğunuzdan en yakın arkadaşının evinin bahçesinde küçük bir parti verdiğini hayal etmesini isteyin. Bu bahçede, önce daireler çizip etrafı hareket ederek tanıyın (Daire hareketi).

 

Sonra, birbirinize vurmadan üçgenler çizmeye başlayın (Üçgen hareketi).

 

Sonra, sırayla yay olun (Yay duruşu).

 

Renkli tekerlekler olup daha da neşelenin (Tekerlek duruşu).

 

 7 yaşındaki yogiler kendileri; daha küçük yaştakiler sizin yardımınızla (Uçan Yogi) oldular.

 

Bahçedeki su fıskiyesini fark ederek yanına gidin ve yüzünüze biraz su çarpın (Su fıskiyesi).

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına oturmasını isteyin.

 

Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin.

 

Çocuğunuzun en çok sevdiği renkteki çiçeği ve bu çiçeğin nasıl açılıp kapandığını, onlara nasıl gülümsediğini hayal etmesini isteyin.

 

Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu şavasanadan uyandırın ve ona ayaklarını kendisine doğru çekmesini, ayaklarına sarılmasını, sağa sola sallanmasını söyleyin. Sonunda, çocuğunuza, “Bir çiçeğin açılıp kapanması nasıl gerçekleşir?” diye sorun. Cevabını büyük bir sabırla ve dikkatle dinleyin.

 

Ona teşekkür edin. Sonra da o, size teşekkür etsin ve dersi bitirin.