Çocuklarımıza Tablet Verirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı

Tahir Dönmez

Çocukların tablet kullanımı ile alakalı anne babaların aklında pek çok soru var. Çocukların teknoloji içine doğduğu yadsınamaz bir gerçek haline geldi. Teknolojinin gelişmesi ile çocukların eski dönemlerdeki gibi sokakta oynama şansı oldukça azaldı.

 

Oyunlarla birlikte arkadaşlar dijitalleşirken, çocukların telefon ve tabletlerle geçirdiği süre de arttı.

Çocuklara Tablet Vermenin Zararları 

Tabletlerin gereğinden fazla kullanılması hem çocuklar hem de yetişkinler için zararlı. Ancak bu zarar elbette çocuklarda daha fazladır.

 

Gelişimi devam eden çocukların uzun süre telefon, televizyon ve tablet kullanması, izlemesi özellikle zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Özellikle tablet veya telefonla 3 yaş öncesi dönemde tanışan çocukların dil gelişimleri olumsuz etkileniyor ve konuşmaya başlama zamanı gerileyebiliyor.

 

Dikkat eksikliği ve dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, dil gelişiminin aksaması gibi durumlar yaşanması da tabletin çocuğa zararları arasında sayılabilir.

 

Tablet Bağımlılığı Nasıl Engellenir?

 

Uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor.

 

Otuzuncu aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor. Tabi bu çocuğunuzu teknolojiden uzak büyütmeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

 

Çocuklara yeni öğrenme yolları sunan tablet kullanımı doğru yönlendirildiğinde ve kontrol edildiğinde çocukların kaliteli vakit geçirmesini de sağlar.

 

Süreyi Sınırlandırın

 

Çocuğunuzun tablet oynama süresine mutlaka bir sınır koymalısınız.

 

Çocukların tablet kullanımını kontrol altında tutabilirseniz çocuklar için sorun olmayacaktır.

 

Kurallarınız Kesin Olsun

 

Kurallarınız kesin olmalı. Anne hayır derken baba asla evet dememeli, ya da tam tersi.

 

Birkaç kez göstereceğiniz tölerans çocuğun her gün süreyi uzatmak için şansını denemesi demek.

 

Gözlemlemeyi ihmal etmeyin

 

Çocukların tablette oyuna dalması ebeveynler tarafından işlerin tamamlanacağı ya da dinlenebilecekleri bir zaman dilimi gibi algılanmamalı.

 

Çocuğun ne izlediği ya da ne oynadığı sık sık kontrol edilmeli. Karşısına çıkacak olumsuz içerikli herhangi bir reklam bile çocuk gelişimini olumsuz etkileyebilir.

 

Oyun ve Video İçeriklerine Dikkat Edin

 

Şiddet, cinsellik, küfür, ölüm gibi olumsuzluklar içeren video ya da oyunlar çocukların hem zihinsel hem de psikolojik gelişimini olumsuz etkiler. Dolayısıyla çocukların oynayacağı oyunlar ve izleyeceği videolar özenle seçilmeli, yetişkin kontrolü olmadan yeni bir şey indirmesine izin verilmemelidir.

 

Online oyunlara da özellikle dikkat edilmeli.

 

Şiddet içeren ya da internet üzerinden gerçek oyuncularla oynanan oyunların ve oyun esnasında çocukların maruz kalacağı durumların kontrol edilmesi mümkün değildir.

 

Reklamlara Dikkat Edin

 

Video izlerken pek çok reklam çıkar. Üstelik ebeveynler her ne kadar uzak tutmaya çalışsa da reklam izlemek tüm çocukları cezbeder. Dolayısıyla çocukların tablet kullanımı esnasında reklam videolarının da kontrol edilmesinde yarar var.

 

Çocuklara Tablet Vermenin Yararları da var

 

Çocukların tablet kullanımı konusunda muhtemel zararları ve alınabilecek önlemleri sıraladıktan sonra kontrollü, güvenli tablet kullanımından da bahsetmek gerekiyor.

 

Elbette tüm oyunlar ve videolar olumsuz birer içerik değil.

 

Çocukların gelişimini olumlu yönde etkileyecek eğitici ve öğretici içerikler de mevcut. Bu uygulamalarla çocukların tablet kullanımı olumlu yönde şekillendirilebilir.

 

Çocuğa Tablet Ne Zaman Alınmalı

 

Çocukların tablet kullanımı konusunda uzmanlar 2,5 yaş öncesinde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor.

 

Otuzuncu aydan sonra ise en az 13 yaşına kadar tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.

 

Okul döneminde dersler için gerekli olsa da okul öncesi dönemde tablet kullanımı kontrollü şekilde olmalı.

 

2,5 yaşından büyük çocuklarınız için tablet alabilirsiniz ancak kullanımlarını mutlaka kontrol altında tutmalısınız.

 

Tablet Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

 

Eğer çocuğunuz zamanının büyük çoğunluğunu tablet, TV veya telefon ile geçiriyorsa onunla sohbet edebilir, aktiviteler yapabilir ve oyunlar oynayabilirsiniz.

 

Çocukların ilgi alanları doğrultusunda bir hobi edinmesini sağlamak da hem sosyalleşmesi hem de hayata katılması açısından önemlidir.

 

Enstrüman, spor, dans gibi gidebileceği kurslar, yapabileceği aktiviteler bulabilirsiniz.