Barış’ın Gezintisi

Çocuk Gelişimci Mine Kara Duman

“Sevgi parka gitmek için sabırsızlanıyordur ama otizmli kardeşi Barış’ı da götürmek isteyip istemediğinden emin değildir. Çünkü Barış farklı davranan, farklı düşünen bir çocuktur.”

 

TÜBİTAK Yayınları tarafından 2016 yılında basılan ve hala güncelliğini koruyan kitabımızın yazarı Laurie Lears, çevirmeni ise Mine ÖZYURT KILIÇ’tır. 34 sayfadan oluşan kitabımız +7 yaşa hitap etmektedir.

 

Otizmli çocuklara sahip ailelerin sayısı arttıkça çocuklarımızın da bu konuda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.  Otizmli bir sınıf arkadaşımız, kuzenimiz, kardeşimiz olabilir. Bu anlamda çocuklarımıza bunu ötekileştirmeden nasıl anlatacağımızı gösteren güzel bir kitap olmuş.  Kitapta kullanılan dil sade ve anlaşılır aynı zamanda gerçekçidir. Yazıları okul öncesi kitapları kadar az değil ancak 7 yaş çocukları için de sıkıcı derecede değil. Ayrıca resimleri de gerçekçi ve anlatılan duyguları güzel ifade eder şekilde çizilmiş.

 

Kitap otizmli çocukları anlatmasının yanında farklı gelişim gösteren bir kardeşe sahip olan kardeşlerin de duygularını fark etmemizi ve anlamamızı sağlayacaktır. İçinde yetişkinler için notların paylaşılması ayrıca bilgilendirici olmuştur. Ayrıca sınıfında farklı gelişim gösteren öğrenciye sahip öğretmenlerin arkadaşlarının bu süreci daha iyi anlamasını sağlamak açısından da güzel bir kaynak olacaktır. İyi okumalar diliyorum.