Akıllı Çocuk Blokları

Psk. Tuğçe Akınsel Karamanlı

Oyun oynamak, çocuklarımız için her gün yapılması gereken ve hayata dair fikir edinmeleri konusunda onlara yardımcı olan en önemli etkinliktir. Çocukların duygusal anlamda rahatlaması, sosyal gelişimi ve akademik başarısının artmasında oyunun gücü önemli bir yere sahiptir. Eğlence ile oynanan blok oyuncakları çocukların hayatında büyük öneme sahiptir.

 

Minik ellerin kullanımına uygun olarak tasarlanan blokları neşeli ve eğlenceli durumlar yaratarak çocukları mutlu eder.

 

Çocukların ince motor gelişimlerini desteklemek için vazgeçilmez oyuncaklar arasında yer alır özellikle 3-4 yaş grubu için önerilen blok oyunları çocukların kas gelişimiyle birlikte el — kol koordinasyonunun sağlanmasına da yardımcı olarak, gelişimlerinde önemli rol oynamaktadır.

Ayrıca 0-3 yaş grubunun gelişiminde önemli etkiye sahipler. Küçük parçaları birbirine takıp sökmeye çalışan çocukların ince motor becerileri gelişir. Çocukların ince kas becerilerini ve kaba motor becerilerini, hayal güçlerini ve zeka gelişimini destekler. Hedefe ulaşacak hareketlerin refleksini çocuklara kazandırır.

 

Ayrıca çocukların kavramları veya nesneleri öğrenmeleri ise gözlem ve deneyimle daha kolay ve öğretici olur. Bloklar oyuncakları sayesinde çocuklar büyük-küçük, mavi — pembe, uzun — kısa gibi pek çok kavramı eğlenceli ve pratik bir şekilde öğrenmiş olurlar.

 

Blok ile oyun oynarken çocuklar kafalarında yarattığı şekillere ulaşmak için ellerindeki parçaları gözlemleyip, ona göre yerleştirmeler ve çıkarmalar yaparlar bu da planlama yapabilme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olarak kafasında tasarladığı şeyi somut bir nesneye dönüştürürken soyut-somut kavramları da gelişmiş olurlar. Kendilerine güvenleri artarak özellikle okul yaşamında daha başarılı olmasını sağlamaktadır.

 

Ailece oynanan bu tarz oyunlar ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirme fırsatı sunarak aile ile çocukların bağlarının güçlenmesini ve çocuğun keyifli vakit geçirmesini sağlanmaktadır.