Bu Yıl Zirveye Oturan Yeni Kelimemiz: Aktivizm

Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara

 

Aktivist nedir, inandığımız değerler için nasıl aktivist oluruz?

 

Bunu öğrenmek için önce küçük bir test yapalım 🙂

 

Soru 1) Sizce aktivist olmak büyük bir grupla ilişkili olmayı gerektirir mi?

 

Soru 2) Dövüş Kulübü filminde olduğu gibi çok kurallı ve agresif bir yapının içinde mi olmalısınız?

 

Soru 3) Aktivist olmak çok büyük bir olay olmak zorunda mıdır?

 

Soru 4) Aktivizmin ilkelerini benimserken diğer bakış açılarını görmezden mi gelmelisiniz?

 

Soru 5) Dinlemek aktivizmin biçimlerinden biri olabilir mi?

 

Soru 6) Empati ile hikayeler anlatmak aktivizmde etkili olabilir mi?

 

Soru 7) Dünyayı anlayabilmek için evde neler olup bittiğini anlayabiliyor musunuz?

 

Soru 8) Petrolün karşısında dururken arabanızla seyahat ediyor musunuz?

 

Soru 9) Tekstilin karşısında dururken yeni kıyafetler alıyor musunuz?

 

Soru 10) Bir aktivistin peşinden mi gitmelisiniz? Bir kişiyi lider seçme zorunluluğunuz var mı?

 

İnandığınız değerler için adım adım nasıl aktivist olunur?

 

Öncelikle kendinizi tanımanızı öneririm. Evinizde olup bitenleri anlamanız gerekir. Örneğin evinize gelen faturaları takip etmelisiniz. Genç aktivist adayları, “Anne, baba bu faturalar neden bu kadar yüksek?” sorusu ilk soracağınız soru olsun. Fatura tutarını minimuma indirecek yöntemler geliştirmeye başlamanız bu yoldaki ilk projeniz olsun.

 

Ailenizle/arkadaşlarınızla bir yere gidecekseniz şu teklifin sizden gelmesi çok önemli: “Toplu taşıtlarla gidebilir miyiz?” Ayaklarınıza kara sular indirecek bir teklif olduğunu biliyorum ancak bu sorunun sizden gelmesi dünyamız için çok değerli.

 

Bir davet için kıyafete ihtiyacınız varsa ödünç isteyebileceğiniz bir kişi olsun. Takas grubu oluşturabilirsiniz. Telefonunuzda sohbet grubu kurabilir, bu gruba “Kıyafetin kıyafetimdir” başlığı atabilirsiniz. İhtiyacınız olan giysiye ulaşamazsanız ikinci el satış aplikasyonları var, onlardan yararlanabilirsiniz. Unutmayın, siz tüketim karşıtısınız 🙂

 

Ambalaja giren her tür tüketimden uzak durabilirsiniz. Ancak her şey bir ambalajda satılıyor değil mi? Öyleyse tükettiğiniz bütün ambalajları temiz bir şekilde ve doğru yöntemlerle geri dönüşüme gönderebilirsiniz. Unutmayın ki geri dönüşüm, ambalaj üretiminin artmasının önüne geçecek olan en etkili yöntemdir

 

Aktivizm söz konusu olduğunda tek bir ses her konuyu üstlenemez. Mikrofon yalnızca o kişinin elinde olmamalıdır. Bir odada ya da eyleminizin olduğu bir topluluktaysanız, konunuza farklı bakış açıları kazandıracak kişilere mikrofonu uzatın ve bu organizasyonun hazırlığını yaparken konusunda uzman nitelikli kişilerin bir listesini oluşturun. Günün sonunda bireysel anlamda birçok kazanımınız olacağını göreceksiniz.

 

Topluluğunuzu değiştirmek ve üst akla geçebilmeniz için sürekliliği olan küçük eylemlerin gücünü içinizde hissedin.

 

Gönüllülük gerektiren çalışmalarda, iş/okul ortamlarında yaptığınız derin sohbetlerde her söz sizde önemli bir yer edinir ve bu ortamların niteliği, değişiminizde önemli rol oynar.

 

Dinlemeyi aktivizm biçiminiz olarak görün.

 

Mikrofon aktarımının sağlanmasında, öğrendiklerinizi eylemlere dökmenizde en önemli niteliğiniz dinlemektir. Dinlediğinizin aynısını aktarır ve yeniyi aktarabilmeniz için yeni konuşmaların yapılmasını beklerseniz sizden yalnızca arakçı aktivist olur. Bunun olmaması için kendi sesiniz, kendi sözünüz, kendi düşünceniz olmalı.

 

İster bir konuşma yapıyor olun ister sosyal medyada bir içerik ya da video girişi yapın, yalnızca istatistikler ve gerçeklerle değil, politikalardan ve eşitsizliklerden etkilenen insan yüzleriyle de bağlantı kurabiliyor olabilmeniz için empati ile anlamlı hikayeler anlatmaya, sizi dinleyen insanların kalbine değebilmeye özen göstermeniz sözünüzün, sesinizin ulaştığı kişilerde yer etmesi açısından son derece önemlidir. Kalbe değen her sözün orada kaldığını lütfen unutmayın.

 

Mükemmel olmanız ve her şeyi bilmeniz gerektiği hissini aşın ve yeni bilgileri memnuniyetle kucaklayın. Alüminyum şişe içerisinde bir polimer türü olduğunu öğrendiğim gün yıkılmıştım. Görüyorsunuz ki bilmediğimiz çok şey var. “Ben bilirim” düşüncesini bir kenara bırakıp, “Her gün yeni bir şey öğreniyorum” düşüncesini benimserseniz daha rahat bir düşünce yapınız olabilir.

 

Günün sonunda doğru sandığınız yanlışlara takılıp kalmaz, yanlış bilgiye uğurlar olsun der ve doğru bilgiye yer açabilirsiniz.

 

Ve son olarak; bir grupla ilişkili olmak zorunda değilsiniz. Katı kuralların yer aldığı bir oluşumun parçası olmak zorunda da değilsiniz. Kendinize bir lider seçmek zorunda HİÇ DEĞİLSİNİZ. Özgün olabilirsiniz. Bireysel çabalarınızla dünyaya ve kendinize faydalı olabilirsiniz. Unutmayın ki özgünlük, size ait bir mesaj ve hareketin oluşmasına yardımcı olur.

 

Bitiriş notu: Her platformda çıkıp anlatan ancak uygulamaya gelince sınıfta kalan birçok insan olduğunu biliyoruz. Bu insanların aksine, yukarıda yazdığım her maddeyi hayatımda uyguladığımı bilmenizi isterim. Benden aktivist olur mu? Olur ancak ben daha fazlasını yapmak için uğraşlar veriyorum ve yolu iyiliğe çıkan herkese kalbimle teşekkür ediyorum.