Masum Gibi Görünen Kulak Temizleme Çubukları

Temiz Atık Derneği Başkanı

Esra Kara

Avrupa’nın en büyük kulak temizleme çubuğu üreticisiyiz. Sadece bir firmanın plastik işleme kapasitesi yılda 4.000 ton. Bunun gibi başka üretici firmalarımız da var. Dünyada ilk beş içerisinde olmamız muhtemel. Peki nedir kulak temizleme çubuğu ve ne işe yarar?

 

Kulak temizleme çubuğu nedir?

 

3-5 cm uzunluğunda plastik çubuğun her iki ucunda yuvarlatılarak sarılmış pamuktan oluşan temizlik materyalidir.

 

Kulak temizleme çubuğu ne işe yarar?

 

Kulak kepçesinde bulunan kıvrımların temizlenmesinde kullanılır.

 

Peki biz kulak temizleme çubuğunu nerelerde kullanırız?

 

Sadece kulak kepçesinde bulunan kıvrımların temizlenmesinde kullanan var mıdır bilmem ancak KBB hekimlerine göre bizler yoğunlukla onların “YAPMAYIN” dedikleri yerde, kulağımızın iç kısmında kullanıyoruz ve çubuğu kulak deliğimize soktuğumuz için buşonun kulak zarına doğru itilmesine yol açıyoruz. Doktorlar da “yapmayın, etmeyin, kullanmayın” diye bizi uyarıyorlar. Maalesef onları umursamıyoruz.

 

Bunun yanı sıra telefon, laptop, bilgisayar klavyesi, televizyon kumandası gibi elektronik ürün temizliğinde, sivilce sıkılmasında, priz gibi küçük yerlerde biriken kirlerin temizlenmesinde, vidalı/menteşeli yerlere yağ sürülmesinde vs. gibi ilginç yerlerde de işimizi gören bir materyaldir kulak temizleme çubuğu. Buradan yola çıkarak;

 

Kulak çubuklarını kullanıyor muyuz? Evet.

 

Onları geri dönüştürüyor muyuz? Hayır.

 

Peki onlar geri dönüştürülebilir mi? Buna da cevap Hayır.

 

Çevreye ve sürdürülebilirliğe hassasiyet gösteren kulak temizleme çubuğu üreticilerimizden birkaçı kâğıt kulak temizleme çubukları yaptılar. %100 doğada çözünüyor dediler. Buna şüphe yok. Ancak sorunu çözer mi? Hayır.

 

Bizlerin doğru davranış alışkanlığı kazanmamız lazım.

 

Hiçbirimiz “Kulak temizleme çubuğunun pamuk kısmını keselim, (çubuktaki plastik ve pamuk ayrıştırılamayacağı gerekçesiyle) kalanını geri dönüşüme atalım” demeyiz. Ultra hassasiyet gösteren çevrecilerimiz eksik olmasınlar, onlar bunu yapabilirler ancak geriye kalan halk yani neredeyse hepimiz plastiği attığımız gibi kâğıt kulak temizleme çubuğunu da çöpe atacağız.

 

Kulak temizleme çubuğu gibi plastik lolipop çubuklarına, plastik bayrak sopalarına, plastik aerosol çubuklarına da çevresel hassasiyetten ötürü kâğıt alternatifi getirildi ancak vatandaş kâğıt pipeti çöpe attığı gibi kâğıt lolipop çubuğu da çöpe atacaksa, tüm bu atıklar toprağa gömülecekse “En azından doğada çözünecek” demek ne kadar çevreci bir bakıştır? İşte bunun tartışılması gerekir ve vatandaşa büyük/küçük demeden geri dönüştürülebilir atıkların çöpe atılmaması gerektiği izah edilmeli, öğretilmelidir.

 

  • Yukarıda da belirttiğim gibi kulak çubuğunu toplasak dahi elle ayrıştıramayız. Yani geri dönüşümü zor olan atık, geri dönüşüm sürecine daha giremeden çöp gözüyle bakılan atıktır. Öyleyse kulak temizleme çubuklarını hayatımızdan tamamen çıkarabilir, kazandığımız bilinçli insan davranışıyla çocuklarımıza örnek olabiliriz.

 

  • Bizler az tüketirsek, diğer bir deyişle “gereksiz tüketimden kaçınırsak” atığımız da az olur.

 

  • Bizler geri dönüştürülebilir atıklarımızı çöpe atmazsak çöp sahaları da rahatlamış olur.

 

  • Bizler “Nasılsa çözülecek” sözlerini bırakıp doğa üzerindeki baskımızı azaltırsak daha temiz bir dünyamız olur.