Çocuğun Dünyasında Yoga Pratiği – Annelerimiz ve Biz

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Özel Bir Gün

 

Mayıs ayının belki de en önemli günü kuşkusuz Anneler Günü’dür.

 

Sabit bir tarihi olmamakla birlikte, tüm dünya ile birlikte her yılın ikinci haftası, Pazar günü kutlanır. Bu özel gün, annemize ve ailemizdeki anne olan yakınlarımıza sevgimizi ve minnettarlığımızı ifade edebilmek için bizim için bir şanstır.

 

Onların üzerimizdeki emeklerine karşılık bu özel günde onlara söyleyeceğimiz her tatlı söz, sevgimizi ifade eden sözler, samimi ve içten minnet cümleleri onları sonsuz mutlu edecektir.

 

Bu özel günde, annelerimize karşı duyduğumuz hisleri anlatacak doğru sözcükleri bulmak şaşırtıcı derecede zordur.

 

Söylenecek çok şey olmasına rağmen; onun için en iyi cümleleri seçmemiz gerektiğini biliyoruz.

 

Anneler Günü için internetteki sayfalarda bulunan güzel sözlerden ilham alabilir, pek kıymetli annelerimize bizim için yaptıkları bütün fedakarlıklar için yılda bir kez de olsa içten bir teşekkür edebiliriz.

 

Onlara armağanlar alıp sevgimizi somutlaştırabiliriz. Armağan, söz, müzik, mektup, yemek daveti… Ne olursa olsun bilmemiz gereken tek şey, onların bunlar karşısında mutlu olacağıdır. Ben, kendi annemi düşünüyorum da küçük bir kız çocuğuyken doğadan topladığım çiçeklerle süslediğim ve anneme olan sevgimi en derinden gösteren sevgi kartlarımı hediye ettiğim annem, çok duygulanırdı. Bu duygulanmalarda, o gün onun için güzel bir şey yaptığımı anlardım.

 

Anneler günü, anneleri onurlandıran özel bir gündür. Değişik günlerde ve değişik ülkelerde kutlanır. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alır. Bu günü farklı ülkelerdeki insanlar yılın farklı günlerinde kutlarlar.

 

Anneler Günü Geleneği

 

Antik Yunanların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa’nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

Anneler Günü’nün nereden ortaya çıktığıyla ilgili birçok rivayet bulunmaktadır: Bunlardan en yaygınıysa; ABD’nin Virginia eyaletinde ikamet eden öğretmen Anna Jarvis isimli bir kadının 1905 yılında vefat eden annesi için her yıl kutlama yapmak istemesidir. Bu kutlama ilk kez, 1908 yılında bir okulda 407 çocuk ve anneleriyle gerçekleşmiştir. Anna’nın bu girişimi, temsilciler meclisi tarafından uygun görülmemiş, resmiyete kavuşturulmamıştı. Anna bu durumu, medya ve politikacıların önde gelen isimlerine paylaşmış, bu çabalar sonucunda 1914 yılının ikinci pazarı anneler günü olarak ilan edilmiştir. Bir süre sonra Anneler Günü’nün ticarileştiğini gören Anna, davalar açmış; fakat hiçbirini kazanamamıştır.

 

 

 

Anne Olmak

 

Anne olmak, çocuk olmak, kendi annenin çocuğu olmak… Bir gün de büyüyüp anne olmak.

 

Yaşadığımız bu döngünün en güzellerinden bir tanesi, anne – çocuk ilişkisidir. Anne, çocuk için güvenli ve şefkatli bir sığınaktır.

 

Yaşamın ilk yılında çocukla kurulan duygusal iletişim, çocukta güven ya da güvensizlik duygularının oluşumuna neden olur.

 

Bebekle anne arasında duygusal bir alış – veriş vardır. Duygusal yakınlık, sağlıklı bir ilişkinin temelidir.

 

4 – 5 Yaş Grubu Örnek Seans

 

Süre: 30 dk.

 

Not: Öykü ve masalların içinde, oyunlarda hareketleri de tanıtıyoruz. Çocuklara o hareketi nasıl yapacaklarını göstererek anlatıyoruz. Onlarla birlikte oynuyoruz.

 

Giriş Bölümü

 

Çocuğunuzu matının üzerine bağdaş kurmaya ya da rahat ettiği bir oturuşa davet edin.

 

Ondan paylaşmak istediği bir şey varsa size anlatabileceğini söyleyerek başlayın. Sonra, komut verip beşer kez karın, göğüs ve omuz nefesi yaptırın.

 

Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için komutunuzla onu ayağa kaldırın.

 

Bahçede Elma Toplama Oyunu

 

Çocuğunuza elma bahçesinde olduğunu hayal etmesini söyleyin. Birlikte büyük, yetişmiş, gövdesi kocaman, yemyeşil ağaçlardan elma toplayıp kollarımıza asılı sepetlerimize koyacağımızı söyleyin ve birlikte o muhteşem ağaçlardan elma toplamaya başlayın.

 

Sağ elimizi kaldırırken vücudumuzun sağ tarafı da yükseldi ve esnedi. Sonra, sol elimizle topladığımız elmalarla vücudumuzun sol tarafı yukarıya doğru uzadı ve sol tarafımız esnedi.

 

Isınana kadar bu şekilde devam edin.

 

Topladığınız elmaları sepetlerinize koyarken oldukça mutlusunuz.

 

Isındıktan sonra yere uzanın, ayaklarınızı kendinize doğru çekin ve ayaklarınıza sarıldıktan sonra sağa sola doğru sallanın. Tekrardan sizin komutunuzla çocuğunuz ayaklarını matın kısa kenarı kadar uzatsın ve kollarını bedeninin yanına alsın. Sonrasında, balon nefesini uygulayın.

 

Çocuğunuz yerde yatırken “Elma bahçesinden topladığımız elmalar nasıldı?” sorusunu sorun. Cevabı, büyük bir sabırla dinleyin. Bir süre sonra, çocuğunuzu yerden kaldırın.

 

Gelişme Bölümü

 

Elma bahçesinde, ağaçların üstündeki elmaların rengi, kokusu, şekli üzerinde konuşun.

 

Çocuğunuzla bahçenin karşısındaki dağlara bakın (Dağ Duruşu).

 

Elma ağaçlarından elma toplayın (Ağaç Hareketi).

 

Bahçede kelebekler uçuşuyor (Kelebek Hareketi).

Bahçede çekirgeler de var (Çekirge Hareketi).

 

Elma bahçesinde yılan olabileceğini konuşun (Kobra Hareketi ).

 

Hareketleri yaptıktan sonra, bu hareketler içindeyken neler hissettiğini, bunların bir meyve bahçesinde bulunup bulunamayacağını sorun. Çocuğunuzun cevabını dinleyin.

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına oturmasını isteyin.

 

Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin. Dersin başında girdiğimiz elma bahçesindeki elma ağaçlarının gökyüzüne doğru uzadıklarını, ağaçların üstündeki elmaların sihirli olduğunu hayal etmesini söyleyin.

 

Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu şavasanadan uyandırın ve ona bağdaş kurup oturmasını söyleyin.

 

Elma bahçesinde neler hissettiğini sorun, anlattırın.

 

Ona teşekkür edin. Sonra da o size teşekkür etsin ve dersi bitirin.

 

Kaynaklar:

https://tr.wikipedia.org  ve www.paros.com.tr