Yoga ve Spor

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Yoga öğretisinin spordaki faydaları nelerdir? Bu öğretiyle sadece fiziksel olarak mı fayda sağlanabilir? Geleceğin sporcu çocukları, genç ve yetişkin sporcular için nefes çalışmaları ve yoga pratiklerinin önemi nedir?

 

Yoganın Spor Üzerinde Etkisi

 

Çeşitli deneyimlerinden yola çıkarak yoganın yoğun çalışmalar içerisinde bulunan, yetişkin ve gelişme çağında olan sporcuların ilerideki spor yaşamları ve elde edecekleri başarılar açısından oldukça faydalı olduğunu söylemek istiyorum.

 

Yoga egzersizleri, onları Dünya’da eşi benzeri görülmeyen bir disiplin içerisine alacak, günün stresini unutturacak, dengeli bir yaşam sürmelerini ve her daim enerjik kalmalarını sağlayacaktır.

 

Yoganın insan üzerindeki yararlarından bir üçlemeden bahsediyoruz.

 

Konsantrasyon – motivasyon – sabır üçlüsü…

 

Yogadaki ısınma hareketlerini uyguladıkça, doğru nefes alıp verdikçe, yoga pozlarını yaptıkça sadece kaslarımız uzamaz. Bununla birlikte, ruhumuzun yumuşadığına, motivasyonumuzun arttığına, konsantrasyonumuzun güçlendiğine, dayanıklılığımızın seviyesinin bir üst dereceye çıktığına, bilincimizin açıldığına, karar verme yetimizin sağlamlaştığına, bedenimizin elastikiyetinin en üst seviyeye ulaştığına, sabırlı olmanın keyfine ve tüm bunlarla varılan başarılara, stressiz, kavgasız bir yaşama şahit oluyoruz.

 

Sporcu ve Nefes Çalışmaları

 

Yoga, tüm spor branşları için faydalıdır.

 

Spor dalları, kendi içinde birtakım yetilerle mevcudiyetini koruyor. Bu yetilerin artırılması işi de yogaya düşüyor.

 

Bir sporcu, hangi spor dalında olursa olsun; yoga hareketleri vücudumuzun her ayrıntısını düşündüğü için sporcunun tüm eklem ve kaslarını çalıştırarak onun dayanıklılığını, esnekliğini artırabiliyor, güçlenmesini sağlayabiliyor.

 

Sporcu, nefes çalışmaları sayesinde doğru nefes alıp vereceğinden kendi kapasitesini geliştirebiliyor.

 

Doğru nefes alma teknikleriyle gelişen akciğerler ve göğsü çevreleyen kaslar sporcu için gerekli olan oksijenin yeterli miktarda alımını sağlıyor.

Yoga pozları, güçlü  kas yapısını elde etmeyi kolaylaştırıyor, hareketlerimizi kuvvetlendirip maksimum eforla sonuca; kısacası başarıya ulaşmasını sağlıyor.

 

Yogayla bağlantılı olarak yapılan nefes çalışmaları ve meditasyon, sporcuyu hangi daldaysa; o dalda daha dikkatli, daha hareketli, daha başarıya odaklı kılıyor. Sporcunun nerede olduğunu kendisine sezdiriyor ve onu daha ileriye gitmesi için yüreklendiriyor.

 

Pandemi Süreci ve Yoga Pratikleri

 

Yoga pratikleri, normalde haftada iki gün birer saatlik periyodlar halinde yapılmalıdır.

 

Pandemi süresinde sporcular, her gün yaptıkları antrenmanlarının yanında yogadaki ısınma hareketlerini yapabilir, nefes çalışmalarını uygulayabilirler.

 

Yogadaki asanaları  (hareket – poz ) öğrenip, deneyimleyip, kendi yaşamlarına uygun hale getirip yogadan yararlanabilirler.

 

Normal zamanda, tüm sporlar için, gün aşırı, toplu – topsuz olarak yapılan güç dayanıklılık antrenmanları, bu dönemde yapılamayacağından yoga eğitimi almış, bilinçli sporcular, evlerinde bireysel olarak yoga hareketlerini yaparak kas güçlenmelerini sağlayabilirler.

 

En azından,  bu dönemde oluşabilecek kas zayıflığını ortadan kaldırıp antrenmanlarına başladıkları zaman, sporcuların korkulu rüyası olan kas yırtılmaları, kas zayıflıkları vb. sorunları ortadan kaldırmış olacaklardır. Yogadaki tüm hareketler, vücudun bölgelerine ayrı ayrı faydalıdır.

 

Sporcu, tüm hareketleri denemeli ve kendine en iyi geleni rutin bir şekilde yapmalıdır.

 

Yogadaki pozlar, bir matın üzerinde evde ya da bahçede rahatlıkla yapılabilir.

 

Örneğin, ‘Ağaç’ pozunu ( Tree Pose ) deneyimleyebilirler. Ağaç pozu, vücut dengesini geliştiren bir pozdur.

 

Sporcuyu daha dengede ve daha kararlı, dirençli yapacaktır.

 

‘Salyangoz’ (Snail) pozunu uygulayabilirler. Bu poz, tüm omurgayı açan en güçlü pozlardan birisidir.

 

‘Savaşçı’ pozunu da omuzlarını esnetmek ve hareketlendirmek için; ayrıca alt sırt, kol ve bacaklarını güçlendirmek için uygulayabilirler.

 

Unutulmamalıdır ki yoga hareketlerinin, bedenimiz üzerindeki faydalarının yanında; ruhen ve zihnen göz ardı edilemeyecek kadar olumlu etkileri vardır.