STEM Eğitimi ve Faydaları

Yard. Doç. Dr. Simge Davulcu Menket

Son zamanlarda eğitim alanında duymuş olabileceğiniz bir terim STEM Eğitimi. İlk kez duyan bir yetişkin veya bir öğretmen için STEM ‘stem cell’ yani kök hücre kelimesine olan benzerlikten dolayı bu alanda bir araştırma yapan bir dal olarak yanlış anlaşılabilir. Zaten dünyada da bilmeyenler tarafından en çok bu şekilde anlaşılıyormuş. Fakat, STEM terimi baş harflerini Science, Technology, Engineering ve Mathematics bilim alanlarından alan bir kısaltma. Yani STEM eğitimi fen, teknoloji, mühendislik ve matematik bilim dallarını entegre ve uygulamalı bir şekilde öğreten bir yöntem. Son yıllarda bu entegre sisteme Art yani sanat da dahil edilerek STEAM methodu daha yaygın kullanılmakta.

 

Science for Kids Cyprus kurucusu ve direktörü olarak, akademik ve araştırma deneyimlerimi gençlere erken yaşta, eğlenceli bir şekilde aktarmak için kolları sıvadım. 32 yaşındayım ve öğrencilik yıllarım Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde farklı şehirlerde ve kurumlarda kimya laboratuvarında deneyler yaparak geçti. Bilimi seviyorum ve gençlere erken yaşta sevdirmeyi kendime bir misyon olarak görüyorum. Akdeniz’de aydınlık bir gelecek için, ülkemizden daha fazla bilim insanı yetişmesi için hem yerel hem de uluslararası projeler yürütüyoruz.

 

2019 yılında Kıbrıs Amerikan Elçiliği tarafından dünyanın lider 20 STEM Bilim Kadınından biri olarak aday gösterilmekten büyük mutluluk ve onur duydum. Bu adaylık beni Amerika Birleşik Devletlerinde 7 farklı eyalette 30’un üzerinde STEM Eğitimi veren lider kurumu, okulları, müzeleri, üniversiteleri ve dernekleri inceleme fırsatı sundu. Amerika’da incelediğim STEM/STEAM modelleri beni çok etkiledi ve Kıbrıs’a döner dönmez Science for Kids macerası için düğmeye bastık!

 

Tarihte yaşanmış birçok keşif bugün STEM eğitiminin önemini kanıtlamaktadır. Örneğin sanayi devrimi, makinelerin geliştirilmesi, ampulün keşfedilmesi gibi devrim niteliğindeki teknolojiler birçok bilim alanının birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

 

Erken yaşlarda, yani okul öncesinden lise son sınıfa kadar olan süreçte STEM Eğitiminin amacı tüm öğrencileri kritik düşünme becerisiyle donanımlandırmak ve ileride seçecekleri kariyer alanlarında daha başarılı olmalarını sağlamaktır. Lise sonrası bir meslek veya zanaat seçen öğrenciler de, üniversiteye giden öğrenciler de, özellikle üniversitede STEM alanlarından bir bölüm seçenler, erken yaşta aldıkları STEM eğitiminin avantajını yaşıyorlar. STEM eğitiminden geçen öğrenciler 21. Yüzyıl becerilerini geliştirmiş oluyorlar. Öğrendikleri bilgileri gerçek hayatta uygulamayı, sorgulamayı, problem çözmeyi ve anatilik düşünmeyi öğreniyorlar. Çocuklar bir konuyu sadece dinleyerek değil, kendileri yaparak öğreniyorlar. Biz de Science for Kids STEM atölyelerinde uygulamalı aktivitelerle çocuklar için unutulmaz deneyimler yaratıyoruz.

 

Okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların yaz tatilinde evde kolaylıkla yapabilecekleri birkaç STEM aktivitesi sunmak istedik. ‘Gökkuşağı Kağıtları’ ve ‘Renkli Yağmur Bulutu’ deneyleri için scienceforkidscyprus instagram sayfasını ziyaret edin!

 

“Gökkuşağı Kağıtları”

 

Derin bir kabın içine su doldurun ve sonrasında şeffaf bir oje kullanarak bir damla ojeyi suyun yüzeyine damlatın. Dilediğiniz şekilde kesilmiş bir siyah kağıdı suyun yüzeyine bırakın, sonra da hafifçe suyun içine batırıp dikkatlice bir ucundan tutarak çıkarın. Kağıdı kurumaya bırakın. Kağıt kuruduğu zaman üzerinde oluşan ince film tabakası sayesinde gökkuşağı renkleri görünür hale gelecektir!

 

“Renkli Yağmur Bulutu”

 

Cam bir kavanozu yarıdan biraz fazla olacak şekilde su doldurun ve üzerine traş köpüğü sıkın. Traş köpüğünün üzerine farklı renklerde birer damla gıda boyası damlatın ve renkli yağmurun yağışını izleyin! Çocuklarınıza sıcak su ve soğuk su kullanarak bu deneyi yaptırıp farklarını inceleyebilirsiniz.

 

Yaz boyunca Science for Kids STEM Atölyelerinde görüşmek dileğiyle, herkese iyi tatiller!.