İpek G. Halim Taşkapılı

Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu projelerine devam ediyor….

Ülkemizin köklü bankalarından olan Limasol Türk Kooperatif Bankası’nın yan kuruluşu olan ve her yıl yeni projeler  ile karışımınıza çıkan Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Danışman İpek G. Halim Taşkapılı ile 2021 yılı planları ve son duyurdukları projeleri hakkında konuştuk.

 

Okuyucularımıza biraz Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’ndan bahsedebilir misiniz? Amaçlarınız ve hedefleriniz nelerdir? Bugüne kadar neler yaptınız?

Limasol Bankası’nın yan kuruluşu olan Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nun kar amacı gütmeyen bir yapısı var. 2011 yılında kuruldu. Faaliyet alanlarımızı ise şu şekilde özetleyebiliriz; çevre, sağlık, spor, kültür- sanat ve eğitim.

 

Eğitim alanında Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, çocuk kitabı yazarları, çocuk tiyatrosu yönetmenleri, çocuk eğitimi uzmanları, psikologlar, İlkokul öğretmenleri, şairler, ressamlar ve psikiyatristler ile çalışıyoruz.  Amacımız, çocukların kendilerine güven duymasını, analitik düşünce becerilerini ve dili/kendini ifade yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak ve yaratıcılıklarını geliştirmektir.

 

Çocukları sanat ve sanatçılarla buluşturup birçok sanatsal çalışmalar yürütüyoruz, Kimi zaman resim kimi zaman şiir yazımı kimi zaman da drama çalışmaları yapıyoruz.

 

Çocukları yazarlarla tanıştırıyoruz. Interaktif  kitap okuma ve okunan kitapla ilgili drama çalışmaları düzenliyoruz.

 

Çocukları sergilere ve tarihi mekanlara götürüp yaratıcı drama uygulamaları yapıyor atölye çalışmaları düzenliyoruz. Geçmiş yıllarda birçok ilkokul öğrencisini Girne Kalesine götürüp, Batık Gemi Müzesini gezdik ve ardından da yaratıcı drama çalışması yapıp farklı sanatçıların düzenlediği atölye çalışmaları gerçekleştirdik.

 

Kurulduğumuz günden beri çocuk tiyatrosuna destek veriyoruz.

 

30 binden fazla çocuğu tiyatro ile buluşturduk. 6 binden fazla çocukla birebir drama, okuma, karikatür ve şiir üzerine çalışmalar yürüttük. Pandemi başlayana kadar sürekli olarak 30 farklı okulda düzenli bir şekilde yaratıcı çalışmalar düzenledik.

2020 yılı Covid 19 pandemisi ile geçti. Birçok yerde sosyal sorumluluk projeleri sekteye uğradı.  Sizler açısından nasıl geçti?

Pandemi ile bizim de çalışma alanlarımızda ve şeklinde değişime gitmek zorunda kaldık. Bir süre önce başlatmış olduğumuz “Sesli Kitap Serisi”ni geliştirmeye yöneldik.

 

Bu projenin bir bacağında Kıbrıs’la ilgili öykülerin ve Kıbrıslı yazarların olmasına özellikle dikkat ettik. Çünkü bugün Kıbrıs’a özgü öyküler ve masallar sesli olarak arşivlerde bulunmuyor. Kurum olarak bu çalışmaları kayıt altına almak ve çocuklara başka hiçbir yerde dinleme olanakları olmayan özgün öyküler aktarmaya büyük önem verdik.

 

Sesli Kitap Serisi’nin birinci bölümünde yazar Ayşen Dağlı’nın ‘Süslü’, Derya Atamer’in ‘Girne’de Kayıp Hazine’ ve Suzan Polat’ın ‘Ormanın Kardeşliği’ isimli üç farklı masal var.  Masalların tümüne özgün müzik yapıldı ve seslendirmenler tiyatro sanatçıları arasından seçildi.  Projenin yönetmenliğini de çocuk tiyatrosu uzmanı Hatice Tezcan yaptı. Bu üç öykünün ardından Hatice Tezcan’ın, yazıp yönettiği “Tilki ile Kirpi” çocuk oyununu da Sesli Kitap Serisine ekledik. Bu çalışmada tiyatro oyuncuları Asu Demircioğlu, Cem Aykut ve İzel Seylani ile çalıştık. Özgün müzik de Ersen Suriri tarafından bestelendi.

 

2021 yılına ise hızlı bir giriş yaptınız. Yeni projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu yıl çocukların dinleme becerisini geliştirmeye ve dikkat sürelerini uzatmaya yardımcı olan Sesli Kitap Serisini daha da geliştiriyoruz. Seriye dünya edebiyatından da öyküler ekledik. Bankanın sosyal medya hesaplarından ve Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nun youtube kanalından bu videolara herkes ulaşabilir. Üye olmaya veya herhangi bir ödeme yapmaya gerek yok.

 

Pandemi döneminde sesli kitapların yanı sıra çevrimiçi çalışmalarımıza eğlenceli ve eğitici sanatsal çalışmalar içeren oyunlar ve aktiviteler de ekledik. Bu videolarda da Sanat Terapisti Bahar Çıralı ve çocuk sanat öğretmeni Ozan Özgenler ile çalışıyoruz.

 

Özellikle sesli kitaplarla ilgili çalışmalarda derginizin editörü Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Erdem Beyoğlu’na da sesli kitap projesine göstermiş olduğu destek ve ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz.

 

Gelecek yıllarda yapmayı planladığınız projeler var mı? Limasol Sosyal Sorumluluk Kurumu’nu ilerleyen zamanda hangi projeler ile görebiliriz? Bizlere ipucu olacak bilgiler verebilir misiniz?

2012 yılından beri çocuklar için yapmakta olduğumuz tüm çalışmaları isteyen herkes kurumun youtube kanalından takip edebilir. https://www.youtube.com/user/LimasolSsco

 

Kurumumuz çevre, spor, sanat ve sağlıkla ilgili projeler üretip uygulamanın yanı sıra gelecekte de çocuklar için çalışmaya devam edecek. Bu yıl Yönetim Kurulumuza katılan yeni isimlerle birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz.  Farklı projeler hazırlanmaktadır.

 

Çocuklarımıza verebileceğimiz 2 önemli miras vardır. Biri kökler diğeri de kanatlardır. Biz de çocukların hem sağlam kökleri hem de güçlü kanatları olabilmesi için çalışıyor, projeler üretiyoruz.