Çocuğa İlaç İçirmenin Eğlenceli Yolları

Tıbbi Mümessil

Ahsen Bilkay

Çocuklar genellikle ilaçların tadını sevmedikleri için ilaç içmek istemezler. İlaç içirme saati geldiğinde evde bir koşuşturma ve panik havası başlar.

 

İlaç içmek istemeyen çocuğa ilaç içmesi konusunda zorlama yapmak ya da diretmek ilaca karşı önyargı oluşturabilir.

 

Çocuklar bu ilaçları neden içmeleri gerektiği hakkında tam bilgiye sahip değillerdir. Anne ve babaların, endişe ve korkuları çocuklar hasta olduklarında daha da artmaktadır. Siz çocuğunuza ilacı içirip bir an evvel iyileşmesini isterken çocuğunuzun ilacı içmek istememesi sizde gerginliğe sebep olabilir.

 

İlk olarak sizin rahat olmanız çok önemli. Gülümseyin, aksi halde endişenizi çocuğunuz mutlaka hisseder.

 

Çocuğunuzun neden ilaç içmesi gerektiğini, ona iyi geleceğini, gece ateşinin çıkmayacağını, kusmalarının kesileceğini ve benzeri durumları anlatın. Bunu anlatırken çocukla göz teması kurmaktan çekinmeyin, siz bedensel ve ruhsal olarak kaygılanmazsanız ilaç içirmek çok daha kolay hale gelecektir.

 

Öncelikle çocuğunuzla ilacı neden içmesi gerektiği hakkında konuşmak sonrasında ise, ilaç içirmeyi eğlenceli hale getirmek ebeveyn olarak size düşmektedir.

 

Peki, ‘Çocuğuma ilacı eğlenerek nasıl içirebilirim?’

  • İlacın hangi renk olduğunu tahmin etmek,

 

  • İlacın hangi tat da olduğunu tahmin etmek (en sevdiği meyve tadında olan ilacı seçme şansınız var ise önceliğiniz o olsun),

 

  • Sevdiği bir çizgi filme konsantre olmuşken ‘uçak geliyor ‘ klasik fakat etkili bir yöntemdir,

 

  • Parmakları kukla gibi boyayıp kuklanın da hasta olduğunu, ilaç içerse sağlıklı günlerindeki gibi iyileşeceğini söyleyebilirsiniz.

 

  • Çocuğunuza ilaç içirmeden önce sizin tadına bakıyor gibi yapıp yüzünüzde kocaman bir gülümseme ile memnun olduğunuzu, tadının güzel olduğunu da söyleyebilirsiniz.

 

  • Çocuğunuzla doktorculuk oynayarak en sevdiği oyuncağı hastaymış gibi ona ilaç verip sonra çocuğunuza içirebilirsiniz (böylelikle doktor korkusu olan çocukların korkularını da yenebilirsiniz).

 

  • Hastalığının geçmesi için bu ilaca ihtiyacı olduğunu ifade edebilirsiniz.

 

İlacı aldıktan sonra çocuğunuzu övmeyi unutmayın. Sizin sevginiz ve şefkatiniz çocuğunuza verilecek en güzel ilaçtır ve bunu çocuğunuz hissedecektir.

 

GÜLÜMSEMEYİ UNUTMAYIN