Semiha Nur Güngörmüş

Ferhat Atik

ve Mine Avkıran Nur

“Çocuğunuzla iyi ilişki kurun, kaliteli zaman geçirin”

 

Mini Adımlar Okul Öncesi ve Anaokulu Sahibi ve Okul Öncesi Öğretmeni Semiha Nur Güngörmüş, ebeveyn ve çocuk ilişkisi üzerine önemli bilgiler verdi ve ailelere tavsiyelerde bulundu.

 

Ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişki nasıl olmalıdır?

İnsan hayatındaki en önemli ilk ilişki, ebeveyn-çocuk ilişkisidir. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde çok fazla kırgınlık, kızgınlık, incinme, hasar olursa bunları tamir etmek çok zordur. Çocuklarınızla kurduğunuz ilişkide takdir, sevgi, ilgi, önemseme duygusu ne kadar olursa çocuklarınız mutlu, sevebilen ve üretebilen yetişkinler olarak büyüyeceklerdir. Çocukların aileden ayrı bir birey olduğu ve onların kişiliğinin aileden farklı gelişebileceği hesaba katılmalı, yetişirken kişiliğinin oluşması için destek verilmelidir.  Çok koruyucu olan ailelerin çocukları, büyüdüklerinde korkak ve çekingen olabilir; aileden bağımsız hareket edemeyebilir. Sabırla, inatlaşmadan, “şunu şöyle yapsaydın, olay bu şekilde gelişebilirdi” gibi seçenekler sunmak, onları hem kırmamayı hem de günlük yaşamın düzenli anlatmasını sağlayacaktır.

İyi bir ebeveyn olmak için ne yapılmalı? Mesela ebeveynlerin en önemli özellikleri neler olmalıdır?

İyi bir dinleyici olmak, çocuğa değerli ve seviliyor olduğunu hissettirmek, bir ebeveynin ilk sıralarda olması gereken özelliklerinden biridir. Diğer yandan tebessümüyle onaylayan, yakınlık gösteren, düşüncelerine saygı duyan, sıkça sarılan, küçük cesaretlendirmelerde bulunan ve sevgisini gösteren davranışlar sergilemek iyi bir ebeveyne örnektir. Tüm bunların yanında makul kurallar koymak gerekir. Kurallarla ilgili istikrarlı, kararlı olmak ve ebeveynlerin ortak davranması çok önemlidir. Çocuklarınızı değil, yapılan davranışı eleştirin. İyi bir model olun ve bağımsız olmayı öğretin.

 

Aile içi ilişkiler, okul öncesi dönemdeki çocukları nasıl etkiliyor? Bu noktada ebeveynlere ne önerirsiniz?

Aile içi ilişkilerde ebeveynlerin çocuklar için verecekleri tüm kararlarda ortak ve kararlı tavırlar sergilemeleri çok büyük önem taşır. Çocuklar, ebeveynler arası çatışmayı fark ettikleri anda o arayı yakalayıp kendine cazip tarafı seçerek diğer ebeveynden uzaklaşmayı tercih edebilmektedir. Yapılan son araştırmalarda çocukların annelerine daha yakın büyüdükleri gözlemlenmekte ve yaş ilerledikçe babadan korkma, gizlenme ve çekinme yaşanmaktadır. Bunların olmaması adına ebeveynlerin eşit oranda zaman geçirip çocuk üzerindeki etkilerini eşit tutmaları büyük önem taşımaktadır.

 

Gerek coronavirüs salgını sürecinde evde kaldığımız dönemde gerekse işten eve dönüşte veya tatil günlerinde, ebeveynler çocuklarıyla nasıl zaman geçirmeli? Kaliteli zaman geçirme hakkında ne gibi örnekler verebilirsiniz?

Kaliteli zaman; çocuğunuzu tanıdığınız, herkesin keyif aldığı, doğru zamanın yaratıldığı, hayatın bir parçası haline gelmesi gereken bir zaman dilimidir. Bu dakikaların verimli ve eğlenceli olabilmesi için tensel temas, göz teması, gülümseme eşliğinde çocuğunuzla birlikte tasarım, spor, çiçek ekimi, yemek yapma gibi küçük programlar hazırlayarak bu dakikalarınızı eğlenceli ve kaliteli geçirebilmeniz mümkündür. Verimli geçen dakikalar sayesinde hem çocuklar hem de ebeveynler, rahat, huzurlu ve mutlu olacaktır.