Laden İnce

Ferhat Atik ve Mine Avkıran Nur

İngiltere Kraliyet Konservatuarı’nda eğitim alarak ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil eden Koloratur Soprano Laden İnce, ebeveynlere seslendi. Laden İnce, tiyatro sevgisi kazandırılan bir çocuğun opera, müzikal, operet gibi diğer sahne sanatlarına doğal olarak ilgi duyabileceğini belirtti. Küçük yaşlarda iken müzikal ya da opera izleme şansının olmadığını, şimdiki jenerasyonun aynı eksikliği yaşamaması adına üzerine düşeni yaparak bir takım projeleri hayata geçirmeye hazırlandığını müjdeledi.

 

Çocuk yaşta ses eğitimine başlamak için ideal bir zaman var mıdır?

Bu konuda farklı birçok bilimsel tez olmasına karşın genel bakış açısı, ergenliğe giriş döneminden sonrasına işaret ediyor. Klasik şan eğitiminde 15 yaş civarı, başlangıç için uygun görülüyor.

 

Ses eğitimi ile Şan eğitimi arasında nasıl bir fark vardır?

Şan, klasik müzikteki ses kullanım tekniklerini uygulayarak şarkı söylemeyi ifade ediyor. Ses Eğitimi ise, genel olarak klasik müzik dışındaki daha serbest tarzdaki müzik çeşitlerinde sesi eğitmek anlamına geliyor. Bunun en büyük örneği popüler müzik alanıdır.

Ses Eğitimi ile Şan Eğitimi’nin ortak noktası nedir?

Ben, öğrencilerim için en başta temel bir ses eğitimi amaçlıyorum. Boğazı, gırtlağı zorlamadan, sesi forse etmeden, doğru nefes kullanımı (Abdominal Solunum) ile sağlıklı bir gırtlak pozisyonu ve temiz entonasyon ile düzgün ses çıkarabilmek. İlk adım bu. Sonrasında ise seçeceği müzik tarzına birlikte karar verebiliyoruz. Bir nevi branşlaşma gibi, klasik şan, popüler müzik, yabancı müzik vs.

 

Temel Ses Eğitimi’ne başlangıç için ideal yaş ne olmalıdır?

Klasik Şan Eğitimi’nden daha esnek bir konu bu. Çocuk yaşlarda bile başlanabilir. Özellikle alanında uzman eğitmenlerle solo, ansambl (küçük guruplar) veya koro içerisinde eğitim almak mümkün.

Erken yaşta ses eğitimine başlamanın faydaları nelerdir?

Her kas gurubunu erken yaşta eğitmeye başlamanın faydaları olduğu gibi sesi de erken/uygun yaşlarda eğitmeye başlamak avantajlıdır. Ses telleri ve sesin oluşumunda etkili olan organlar bir tür küçük kas guruplarından oluşur. Yani burada yapılan eğitimin esas amacı kasların işlevselliğini ve elastikiyetini geliştirmektir.

 

Çocuğunun opera ile ilgilenmesini isteyen bir ebeveyn ne yapmalı?

Tiyatrodan başlamalı bence. Opera, zaten müzikli tiyatro anlamına geliyor. Tiyatro sevgisi kazandırılan bir çocuk diğer sahne sanatlarına da doğal olarak ilgi ve merak duyabilir. Bence seçilecek yol şöyle olmalı: Tiyatroda çocuk oyunları, sonrasında çocuk müzikalleri, sonrasında ise çocuk operaları.

 

Siz opera sanatçısı olmaya ne zaman karar vemiştiniz? Opera ile ilgili kendi çocukluğunuzdan örnek verir misiniz?

Çocukluğumda tam olarak opera ile tanışmış değildim. Tiyatroya erişim fırsatlarının olduğu bir dönemde büyüdüm. Ancak canlı olarak müzikal, operet (hafif ve daha teatral bir opera çeşidi) ve opera izleme şansım olmadı. Şimdiki jenerasyonun aynı eksikliği yaşamaması için kendi üstüme düşeni yapmaya başladığımı buradan da müjdelemek istiyorum. Yakın gelecekte çeşitli projelerle sizlerle buluşuyor olacağım.

 

Siz hangi eğitimleri veriyorsunuz?

Bana Ses Eğitimi ve Şan Eğitimi hakkında ulaşmak isteyenler çekinmeden e-posta (ladenince@gmail.com) gönderebilirler.

 

Türkiye, İngiltere, İtalya, İsviçre ve Almanya’da 11 yıl süren konservatuvar, yüksek lisans ve ileri seviye perfeksiyon eğitimlerimi tamamladıktan sonra pedagoji eğitimi de alarak son 7 yıldır bu alanda ilgisi olan bireylerle büyük bir memnuniyet çerçevesinde çalışmalar yürütüyorum. Kimi öğrencilerim konservatuvarları kazanıp profesyonel eğitimlerine başladılar, kimileri ise kendi dinletilerini yapmaya başladı.