Deve Kuşları

Ümmü Gülsüm Çinici

Bir zamanlar okyanusun ortasında kocaman bir ada varmış. Adada dev dağlar, dağların arasında derin bir vadi, bu derin vadide de deve kuşları.

 

Deve kuşları çok kalabalık bir topluluk değilmiş. Vadide birkaç ev, bir hastane, büyük bir park, eski bir değirmen ve bir okul varmış.

 

Adada okula bir yıl gidilirmiş. Bu yıl dört deve kuşu yavrusu geliyormuş. Vadideki en bilge deve kuşu, bu sınıfın öğretmeniymiş. O, öğrencilerinin doğru davranışlarını destekler, yanlış davranışlarını düzeltmeye çalışırmış. Deve kuşu yavruları herhangi bir konuda akılları karışınca doğruyu öğrenmek için daima ona danışırmış. Dört yavru da öğretmenlerini çok sevmiş.

 

Bir gün sabah yavrular okula gitmiş. Dersten sonra değirmende buluşmak için sözleşmişler. Önce eve gidip karınlarını doyurmuşlar, annelerine haber verip değirmene gitmişler.

 

Son zamanlarda okyanusu görmekten başka bir şey konuşmuyorlarmış. Yine deve kuşlarından biri “Uçamıyoruz. Keşke uçabilseydik. Okyanusu görürdük.” demiş.  Diğeri “Ama çok hızlı koşabiliyoruz. Dağlara koşarak tırmansak belki okyanus denilen sonsuz suyu görebiliriz.” demiş. Hayaller kurmuşlar.

 

Ertesi gün okul bahçesinde içlerinden biri “ Eğer kendimizi koşuda geliştirirsek çok yakında dağlara tırmanabiliriz. Yarından itibaren dağa koşarak tırmanmaya başlayalım, var mısınız?” demiş.  Diğerleri onay verince hepsi birden ilk adımı atmanın sevinciyle oldukları yerde zıplamaya başlamışlar. Öğretmenleri öğrencilerinin konuştuklarını duymuş.

 

Derse girince öğretmen onlarla bu konuyu konuşmuş. Okyanusa olan meraklarını, heveslerini, hayallerini sabırla dinlemiş. Sonra  “Yavrularım merak etmek, hayal kurmak, araştırmak çok önemlidir. Okyanusu görmek için sabırsızlandığınızı anlıyorum. Büyüdüğünüzde bacaklarınız çok gelişecek ve siz bugün düşündüklerinizi kolayca yapabileceksiniz. Vazgeçmenizi istemiyorum. Şimdi olmaz.” demiş.  Bu açıklamadan sonra yavruların hayal kırıklığı yüzlerinden okunuyormuş. Üzülseler de “Peki, öğretmenim” demişler.

 

Birkaç gün sonra bir sabah okulun bahçesinde yavruların daha önce hiç karşılaşmadıkları bir şey görmüşler. Öğretmen deve kuşu, öğrencileri için uçan bir balon hazırlamış. Okyanusu merak eden dört yavru, öğretmenleriyle birlikte balona binmiş. Dağların arkasındaki uçsuz bucaksız okyanusu gökyüzünden seyretmişler.  Doğru kişilerden yardım almak bizi hedeflerimize daha da yaklaştırabilir mi?