Corona Günlerinde Çocuklarımızla Birlikte Yeni Yılı Nasıl Kutlayalım?

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu

Corona günlerinde yaşamımız çok değişti ve maalesef halen değişmeye devam etmektedir. Başta maske takma ve artan hijyenik koşullar gibi yeni rutinler yaşamamıza katılırken ardından gelen sokağa çıkma yasakları bizleri daha da olumsuz etkilemiştir. Bu değişiklikler şüphesiz en çok çocukları etkilemiştir.

Çocukların okullardan ve aktivite merkezlerinden uzak kalıp evlerinde yaşamaları kısıtlanmalarına yol açmış ve başta kendilerini ve ardından ailelerini olumsuz etkilemiştir.

İşte tam da bu noktada Yeni  Yıl hazırlıkları her ailenin ihtiyacı olan aktiviteleri sağlayarak Aralık ayı içerisinde günlerini dolu dolu geçirmelerini ve çevredeki olumsuz faktörlerin etkisini azaltmalarına olanak sağlayarak keyifli vakit geçirmelerine imkan sağlayacaktır. Bu nedenle Aralık ayı içerisinde iyi bir hazırlık programının yapılması ve uygulanması  gerekmektedir. Altta program dahilinde yapılması faydalı olacak çocuk dostu öneriler sıralannıştır.

Umarız sizlere yol gösterici  olur.

  1. Çocuğunuza yeni yıl kutlamaları hakkında doğru bilgiler verin.

Kim hediye almayı sevmez ki?  Noel Baba tarafından hediye getirileceği fikrine çocuklar her zaman bayılırlar. Bu amaçla Noel Babayı biraz tanıtmanız iyi olacaktır. Tabii bu sırada yaşadığınız evdeki site güvenliği veya evinizde baca olmaması gibi gereksiz yorumları yapmanız çocuğunuzun motivasyonu kırmasının haricinde herhangi bir katkı sağlamayacağından gerekli değildir. Çocuğunuza Noel Babanın çocukları mutlu etmeyi sevdiğinden her yeni yılda çocuklara hediye getirdiğini ve bunları yeni yıl ağacının altına yerleştirdiğini söyleyin. Ayrıca kendisini hediye almaya hazırlamasını hatta sizinle birlikte bir istek listesi hazırlamasını isteyin. Böylelikle çocuğunuzun yeni yıl gecesine motive olmasını sağlamış olursunuz.

 

  1. İyi bir planlama yapın.

Yeni Yıl hazırlıklarını iyi bir şekilde planlayınız ve son dakikaya bırakmayınız.

Çam ağacından süslemelere, çocuklara verilecek hediyelerden ne zaman çam ağacına yerleştirileceğine, gece yenilecek yemekten ailece oynanacak oyunlara kadar birçok detay bulunmaktadır. Bunların iyi bir şekilde planlanması son dakika sürprizlerini engelleyeceği kadar sizlerin süreci daha iyi yönetmesini ve keyif almanızı ve sizin ve ailenizin daha motive olmasını sağlayacaktır.

 

  1. Günler öncesinde güzel bir çam ağacı hazırlayınız ve evinizi süsleyiniz.

Güzelce süslenmiş büyük bir çam ağacı çocuğunuzun ve ailenizin motivasyonunu arttıracaktır. Gerek çam ağacının hazırlanması gerekse evinizin süslenmesi sırasında çocuklarınızın size yardımcı olmasına fırsat sağlayın. Böylelikle onların da katılımı ile evinizin hem daha güzel olmasını sağlar hem de yeni yıl coşkusunu hissetmelerini mümkün hale getirebilirsiniz. Unutmayın yeni yıl hazırlıkları yılda bir sefer olur ve her aile için unutulmaz anlar içermektedir. Bu nedenle çocuklarınızın süslemelere katılmaları onların motivasyonunu artıracaktır. Ayrıca güzel anılar biriktirmelerini de sağlayacaktır.

Tüm bu hazırlıklar sırasında yeni yıl gecesi kutlamaları sırasında yeni yıl ağacının altına hediyelerin konulacağı yerleri belirlemeniz de önemlidir. Uygun gördüğünüz yerlerin hediyelerin konumuna uygun düzenlenmesi son dakika sürprizleri yaşamanız açsından önemli bir detaydır.

 

  1. Küçük hediyeler alın.

Pahada ağır olan hediyeler yerine küçük olan hediyeleri tercih edin. Ayrıca elektronik oyuncaklar yerine sosyal iletişimi artıran ve çocuğun gelişimini destekleyen eğitici oyuncaklar tercih edin.

 

  1. Gece için keyifli aktiviteler hazırlayın.

Yeni yıl gecesi tüm aile birlikte olacağından kendinize keyifli aktiviteler hazırlayın. Böylelikle hem aile olmanın keyfini hem de yeni yıl coşkusunu bir arada yaşayabilirsiniz. Bu amaçla tombala gibi geleneksel oyunlar veya monopoli, jenga, karaoke gibi oyunları da tercih edebilirsiniz. Oyunlar farklı olsa da temelde aile içi etkileşimi geliştiren oyunlar olmasına dikkat ediniz.

 

  1. Yeni yil kutlamalarını yaptıktan sonra mutlaka aile büyüklerini arayın.

Unutmayın, çocuklarınız sizleri görerek büyür. Bu nedenle yeni yıl kutlamalarının ardından ilk olarak büyüklerinizi aramanız ve hatta çocuklarınızın da büyüklerinizin yeni yılını kutlamalarına fırsat vermeniz gerekmektedir.

Herkese şimdiden iyi yeni yıllar dilerim.

Güzel, mutlu ve COVİD-19 enfeksiyonundan uzak bir yıl geçirmemiz dileği ile…