Özel Günlerde Çocuğum Ne Yesin?

Uzm. Diyetisten Selen Teksoy Tamel

Yılbaşı partilerinin yaklaştığı bu dönemde kilo fazlalığı olan miniklerin aileleri şimdiden strese girmeye başladı bile.

Hemen sıralamam gerekirse “acaba partide neler servis edilecek?”, “benim miniğim ne kadarını yemeli?”, “yemeli mi yoksa hiç yememeli mi?”… ve daha birçok soru akıllarda dönmeye başladı.

Aslında böyle özel dönemler ve partiler hayatımızda hiçbir dönem eksik olmuyor.

Önemli olan bu dönemlerde sistemi kurmayı küçük yaşta öğretmek ve bunu yaşam tarzı haline dönüştürebilmektir.

Çocuğunuzun besinlerden korkmaması veya yerken stres yaşamamış olması ileride de besinlerle olan ilişkilerinin daha doğru ve net olmasını sağlamaktadır. Bu durumda bahsedilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi çocuğa tüm arkadaşları yerken onun kilosundan dolayı yememesi gerektiği hissini yaşatmamak gerekir. Tabiî ki bu durum her çocukta farklı olarak deneyimlenmektedir. Bu sebepten dolayı beslenme programları bireyseldir.

Her çocuk olaylara karşı aynı tepkiyi göstermediğinden beslenme konusunda da vücudu farklı tepkiler verebilmektedir.

Çocuğunuzun bedenini tanımasına ve vücudunun besinlere nasıl tepki verdiğini öğrenmesine müsaade etmelisiniz.

Özel günlerde beslenme düzenini ayarlamaya değinecek olursak bu günlerde öğünlerde mutlaka sebze yemeği veya salata olmasına özen gösterilmelidir.

Tabiî ki her gün sebze yemeği veya salatadan birinin olması gerekmektedir  ancak özellikle tokluğu sağlayacak ve böylelikle ikramların tüketimini azaltacak önemli bir besin grubu olan sebzelerin özel günlerde ihmal edilmemesi ön plana çıkmaktadır.

Bir diğer önemli nokta ise tatlı kaçamakları olacağı için içeceklere dikkat edip meyve suyu, limonata benzeri şeker ihtiva eden içecek tüketilmemesini mümkün olduğunca sağlamalıyız.

Üst üste kutlamalar ve dışarıda yemeklerin olduğu günlerde (ki genellikle yılbaşı kutlamaları böyle olmaktadır) seçim yaparak tabağa servis edilmeli veya miktarları azaltarak tüketilen kalori miktarını azaltma yoluna gidilebilinir.

Bir de özellikle bu günlerde mutlaka hareketi artırmaya yönelik yöntemler bulunmalı ve ebeveynler olarak biz de çocukların hareketlerine katılarak örnek teşkil etmeliyiz.

Özetle genelde sağlıklı beslenen çocukların bu gibi özel günlerde kalorisi yüksek birçok besine yer vermesinin çok da endişe verici olmadığını ve küçük dokunuşlarla daha sağlıklı hale getirebileceğinizi bilmenizi isteriz.

Çok daha önemli olan nokta çocuğunuzun genel beslenme düzeninin beslenme ilkelerine uygun olması ve yeterli fiziksel aktivitenin yaşam tarzı haline getirilmesidir.

Sağlıkla kalın.