Senem Çetin

Ferhat Atik

İnsana en dost hayvanlardan biri olan atlar, fiziksel ve zihinsel sorunları olan bireyler için terapi amaçlı kullanılabiliyor.

Üniversite eğitimli at antrenörü ve hipoterapi eğitmeni Senem Çetin, hipoterapi (at ile terapi) yöntemiyle otistik bireyler, yürüme zorluğu çekenler ve hiperaktif kişilere at üzerinde terapi yapıyor. Hipoterapi yönteminin uygulandığı otistik bireylerin duygu geçişlerini kontrol etmesi kolaylaşıyor, yürüme zorluğu çeken kişilerin kasları kuvvetleniyor, hiperaktif bireylerin de, enerji patlamalarında azalma görülüyor. Ayrıca, hipoterapi yöntemiyle özgüveni yüksek, mutlu ve huzurlu bireyler yetiştiriliyor.

Hipoterapi nedir? Anlatır mısınız?

Hipoterapi, atın vücut hareketlerini ve yaydığı enerjiyi kullanarak yapılan terapi şeklidir.

Sizin bu alandaki eğitiminiz nedir?

Kocaeli Üniversitesi Körfez Meslek Yüksekokulu At Antrenörlüğü Bölümü mezunuyum. Ayrıca, hipoterapi için açılan özel kurslarda eğitim alarak kendimi bu alanda geliştirdim. 2008 yılından bu yana at antrenörlüğü yapıyorum. Birçok kişiye binicilik eğitimi veriyorum, at yarışlarına hazırlıyorum ve hipoterapi yöntemi uygulayarak bireylerin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyorum.

Bu yöntem kimlere uygulanır?

Hipoterapi, zihin, beyin ve sinir hastalığına sahip olanların algı ve fiziksel  fonksiyonlarını geliştirmek, fizik tedaviye ihtiyacı olanlara yardımcı olmak için kullanılır. Hipoterapi örneğin, otistik, inme yaşamış, psikolojik rahatsızlıklığı, davranış bozukluğu ve konuşma bozukluğu olan bireylere destek bir uygulama olarak önerilir.

Hipoterapi yöntemiyle neler yapılır? Kısaca anlatır mısınız?

Bu yöntem, destek amaçlıdır. Fizik tedaviye ihtiyacı olanlara yardımcı olur. Özellikle otistik kişilerde çok faydalıdır ve vücut kontrolünü sağlar. Ayrıca, hiperaktivite sorunu yaşayanlarda gereksiz enerji kullanımını azaltabilir.

Bu yöntemin uygulandığı kişide ne gibi iyileşmeler görülür?

Atın vücut hareketlerinin kullanıldığı bu tedavide, vücudun atın hareketlerine göre hareket etmesi ve çalışmayan kasların çalışması sağlanır. Atın yaydığı enerji sayesinde, bir rahatlama oluşur. Böylece stresten ve olumsuz düşüncelerden uzaklaşılabilir. Atlarla özel çocukların ya da bireylerin kaynaşması sağlanır ve özgüven kazanılması gerçekleşir.

Siz bu yöntemi kimlere uyguladınız ve nasıl sonuçlar elde ettiniz?

Ben bu yöntemi daha çok otizmli çocuklara, yürüme zorluğu çekenlere ve hiperaktif kişilere uyguluyorum. Sonuçlar, gayet olumlu oluyor. Özellikle otistik kişilerde sakinleşme, stres ve gerginlikte azalma, duygu geçislerini kontrol etmede kolaylık gibi güzel sonuçlar görüyorum.

Ayrıca, yürüme zorluğu çeken kişilerde ise, kasların daha kuvvetlendiği, ayağa  kalkmada ve yere basmada daha güçlü olunduğu farkedilir düzeyde gözlemleniyor.

Hiperaktif çocukların ise, enerji patlamalarının azaldığı ve sakinleştikleri sonuçlarını aldım. En önemlisi, tümünün daha özgüvenli, daha mutlu ve daha huzurlu olduklarını görmemdi.