Vaşakların Vatanı

Ümmü Gülsüm Çinici

Uzaklarda bir ada, adada büyük bir dağ varmış. Bu dağda bir volkan bekçisi ve yaramaz lavlar yaşarmış. Dağdan arta kalan topraklarda da vaşaklar. Volkan bekçisinin çok önemli bir vazifesi varmış: Yaramaz lavları uyutmak.

Bazen adada sıcaklık birden artar, havaya duman yayılırmış. Öyle zamanlarda vaşakların hızlıca adadan uzaklaşmaları gerekirmiş. Denizden başka kaçacakları yer de yokmuş. Lavlar uyanıp dağdan çıkarsa vaşaklar denize atlar saatlerce suda kalırmış. Bir gün birkaç vaşak bir sal yapmayı akıl etmiş. Lavlar akmaya başlayınca salla denize açılmışlar. Lavlar soğuyunca adaya geri dönmüşler. Bu, onlar için daha güvenli olmuş. Volkan bekçisi uzun zaman şu ninniyle uyutmuş lavları:

“Ninni benim lavlarıma ninni

Uyusun da uyusun lavlarım ninni

Uyumazsa beni aşar, dağdan taşar, vaşaklar kaçar

Uyusun da uyusun lavlarım ninni”

Lavlar çok uzun vakitler uyumuş ve bu sürede vaşaklar lavların bir gün tekrar gelebileceğini unutmuş. Ama bir gün volkan bekçisi uyumuş, ninniyi yarıda kesmiş. Lavlar uyanmış. Ve çılgınca dışarı çıkmaya başlamış.

Vaşaklar şaşkınmış. Dumanları görenler sala doğru koşmuş. Sal bakımlı değilmiş ama pek çok vaşak sala binebilmiş. Bu sırada bir anne vaşak, “Yavrularım yok. “ deyip ağlamaya başlamış. Birkaç vaşak annenin bu halini görünce “Üzülme, onları sana sağ salim getiririz.”  deyip yavru vaşakları bulmak için lavlar içindeki adaya dönmüşler. Geride kalanlar hem yavru vaşaklar hem de onları kurtarmaya gidenler için dua ediyormuş.

Kısa süre sonra, kahraman vaşaklar, yavru vaşakları da alıp sala dönmüşler. Herkes çok sevinmiş. Bütün vaşaklar kurtulmuş. Bu defa lavlar adayı tamamen kaplamış. Artık vaşakların yaşam alanı yokmuş. Vaşaklar bu durumda adaya geri dönemezmiş. Vatanlarını terk etmeleri gerekiyormuş. Kendilerine yeni bir vatan bulmak için bindikleri salla denize açılmışlar.

Vaşaklar da çok üzülmüş bu duruma, volkan bekçisi de.

Zorlu bir yolculuktan sonra vaşaklar bir adaya varmışlar. Bir grup vaşak, adayı incelemiş. Adada kimseler yokmuş. Buraya yerleşmişler. Bu ada onların yeni vatanı olmuş. Bütün zorluklara rağmen yaşamak güzeldir. Sence?