Şakrak Kuşu

Ümmü Gülsüm Çinici

Ormanlardan birinde çok güzel sesli şirin mi şirin bir şakrak kuşu varmış. Şakrak kuşu şarkılar söyler, şiirler okurmuş.

Bir gün şempanzeler bir çifte evlilik şöleni yapacakmış. Şarkı söylemesi için şakrak kuşunu davet etmişler. Şakrak kuşu daveti kabul etmiş.

Şölen günü sahneye çıkmış. Başında şık bir şapka varmış. Herkesi selamlamış. Davetlilere bir şiir okumuş. Sonra sahneye çıkmadan önce yediği şekerlerin etkisiyle enerjisi başlarda çok olsa da bir anda bitivermiş. Tam çiftin dans müziğini söyleyeceği sırada oturduğu yerde uyuya kalmış.

Şempanzeler bu duruma sinirlenmiş. Kenarda duran bir şemsiyeyi ters çevirmişler. Şakrak kuşunu şemsiyeye koymuşlar. Onu yakındaki sihirli şelaleye götürüp bir kayanın üzerine bırakmışlar.

Şakrak kuşu bir süre sonra su sesleriyle uyanmış. Yanında kimse yokmuş. Buraya nasıl geldiğini anlamaya çalışmış. En son şiir okuduğunu hatırlıyormuş.

Şakrak kuşu etrafı incelemeye başlamış. İlk defa görüyormuş şelaleyi. Sihirli şelalenin sularında bir anda görüntüler oluşmuş. Akan sularda şöleni ve oraya nasıl geldiğini izlemiş.

Sihirli şelale görüntüler bitince ona seslenmiş: “Sevgili şakrak kuşu, güzel bir düğünü bozdun. Şempanzelerden özür dilemelisin.”

Şakrak kuşu şaşkınmış. “ Evet, uyumuş olabilirim. İsteyerek yapmadım ya!” demiş.

Şelale “Sen iyi bir kuşsun, biliyorum. Hatanı düzelt. ” demiş.

Şakrak kuşu hızla uçup evine gitmiş. Şelalenin söylediklerini düşünmüş. Şempanzelerden özür dilemeyi hiç düşünmüyormuş. Çünkü hatalı olduğunu kabul etmek istemiyormuş.

Ama ertesi gün şakrak kuşu tekrar şelaleye gitmiş. Ona sormak istediği şeyler varmış. Şelale onu “Hoş geldin!” diye karşılamış. Şakrak kuşu “Eğer ben istemeyerek bir şeyi bozsam, ona zarar versem de suçlu olur muyum?” demiş.  Şelale: “Herkes hata yapar. Önemli olan onu fark edip düzeltmeye çalışmaktır. Bir de tekrarlamamak. Zaten birine ya da bir şeye isteyerek zarar verirsen o hata olmaz. O suçtur.” demiş.

Şakrak kuşu orada oturup düşünmüş ve sonra şempanzelerin yanına gitmiş. “Şöleninizi bozdum. Hatalıyım. Özür dilerim.” demiş.

Suç ve hata farklı şeylerdir. Bunu bilelim. Ve hatamız olduğunda en azından özür dileyelim, sen ne dersin?