Gelişimi Destekleyen ve Dikkat Güçlendiren Oyunlar

Klinik Psikolog İpek Uçkan

Oyunun, çocuklara öğrenme, kural ve sınırların önemini kavrama, yaratıcılığın gelişmesi, iletişim ve sosyalleşme becerilerinin güçlenmesi; Duygusal ve bilişsel açıdan olgunlaşma fırsatı sağladığı söylenebilir.

Günümüzde karşılıklı iletişimin gittikçe azaldığını görmekteyiz. Dolayısıyla karşılıklı oynanabilecek oyunlar sayesinde kaliteli zaman geçirme fırsatı doğmaktadır.

Kulaktan Kulağa

Oyundaki kişiler yan yana oturur, en baştaki kişi yanındakinin kulağına bir cümle söyler, bu cümle kulaktan kulağa grubun son oyuncusuna kadar iletilir, en sondaki duyduğunu yüksek sesle söyler. Kulaktan kulağa, işitsel dikkati ve sosyal iletişimi güçlendirecek bir oyundur.

‘‘Ayna’’ Oyunu

İki kişi arada bir metre mesafe bırakarak karşılıklı durur, biri hareket edici diğeri ayna olur. Ayna olan, hareket edicinin hareketlerini aynasıymış gibi taklit eder.

Amaç, karşılıklı olarak aynı hareketleri yapabilmek ve ikilinin olabildiğince uzun süre uyumu sürdürmesidir. Bunun için hareket edici fazla hızlı olmalı, ayna olanda olabildiğince dikkatle izlenmelidir. 2-3 farklı grupla oynandığında ise gruplar uyumlu olabildikleri süre için yarışırlar. Evde anne, baba ve kardeşlerin katılımıyla keyifle oynanabilecek bir oyundur.

Yardımlaşmayı, iki kişinin birlikte bir işi başarabilmekten keyif almasını ve dikkatle izlemeyi geliştiren bir oyun olduğu söylenebilir.

Cartoon-it

Cartoon it (Karikatür çiz) oyunu 6-99 yaş aralığında, 2-4 kişi ile oynanabilen hem hafıza ve dikkatin hem de çizim yeteneğinin gelişmesini sağlayan eğlenceli bir oyundur.

Oyunun genel amacı, 30 saniye süre ile baktığınız karttaki karakteri, daha sonra ters çevirerek karakter tablosundaki şekillere bakarak çizmeye (zaman baskısı altında) çalışmaktır.

Bu eğlenceli oyunda Dikkat, odaklanma, hafıza, görsel olarak farklılıkları ayırt etme, çizme becerileri/ince motor, hız (zaman yönetimi) gibi beceriler güçlenirken eğlenme fırsatı bulacaksınız.

Q-Bitz (Görsel Beceri Küpleri)

3-15/99 yaş aralığına uygun versiyonları bulunan ve 1-4 kişi ile oynanabilen Q-bitz birçok yarışmada ödül almış bir oyundur.

Geliştirdiği Beceriler: Görsel-motor bütünleştirme, parça – bütün ve şekil – zemin ilişkisi, zaman baskısı altında görev tamamlayabilme ve sözel olmayan akıl yürütme becerisini kullanma yeteneğini, kısa süreli bellek, bilgiyi kopya etme gibi başlıca önemli becerileri geliştirdiği görülmektedir.

Kamuflaj (Camouflage) Zeka Oyunu

5-99 yaş aralığı bulunan tek kişi veya karşılıklı oynanabilecek zeka oyununda bir görev kartı seçilip platformun üst tabanına yerleştirilir. 6 adet şeffaf oyun parçası balıklar denizde, kutup ayıları buzulların üstünde olacak şekilde konumlanmalıdır.

Kamuflaj (Camouflage) Zeka Oyunu Beceri Alanları: Mantık yürütme, problem çözme, dikkat-konsantrasyon gibi önemli alanları güçlendirdiği görülmektedir.

Go Oyunu                                             

Go tüm dünyada hem çocuklarda hem de yetişkinler ve yaşlılarda birçok faydası gözlemlenmiş bir oyundur. Okul öncesi dönemden itibaren rahatlıkla oynanabilen Go; özellikle yaratıcılık (fikirlerinizi rahatça ifade etmenize imkân tanır), karar verme yetisi, karşılıklı iletişim, zihinsel olarak yoğunlaşma ve akıl yürütme gibi becerileri güçlendirdiği söylenebilir.