Barkan Cem Aykut

Mine Avkıran Nur ve Ferhat Atik

Yakın Doğu Üniversitesi Yüzme Kulübü sporcusu Barkan Cem Aykut, 13 yaşında başarıdan başarıya koşuyor. Hem KKTC’de hem de Türkiye’de düzenlenen yüzme yarışlarında kurbağalamada 11 madalyanın sahibi olan Barkan Cem Aykut, başarıyı nasıl yakaladığını Ailemiz Dergisi’ne anlattı.

 

Kaç yaşından bu yana yüzme sporu ile uğraşıyorsun? Ne zaman yüzme ile ilgili büyük adımlar atmaya başladın?

“Yüzme sporuna 6 yaşında başladım. 8 yaşında antrenörüm Avni Cankurt ile çalışmaya başladıktan sonra yarışlara katılma ve madalya kazanma düzeyine geldim. Yakın Doğu Koleji’nde eğitim alıyorum ve Yakın Doğu Üniversitesi Yüzme Kulübü sporcusu olarak bu kulüp adına yarışıyorum.”

Elde ettiğin başarılardan ve yurtdışı deneyimlerinden bahseder misin? Bu başarıyı nasıl bir çalışma ve yaşam temposuyla elde ettin?

“İlk madalyayı, 12 yaşında Kuzey Kıbrıs’ta düzenlenen yüzme yarışlarında elde ettim. Şu an, 13,14 ve 15 yaş 50metre, 100metre ve 200 metre kurbağalama yüzme tekniği rekorlarının da sahibiyim. Bahsettiğim bu yarışmalarda, Türkiye katılım barajlarını da geçerek orada yarışmaya hak kazandım. Bu yarışlarda, 2023 yılında Bolu’da düzenlenen yarışlarda Türkiye birinciliği, 2022 yılında Mersin’de düzenlenen yarışlarda Türkiye ikinciliği, 2022 yılında Sivas’ta düzenlenen yarışlarda Kıbrıs bayrak takımıyla Türkiye üçüncülüğü elde ettim. 2021 yılının Aralık ayında başlayan Türkiye maceramda, her yarışta en az bir madalya alarak toplamda 11 madalyanın sahibi oldum. Bu başarıları elde etmek pek de kolay değil. İşin özünde çok çalışma, iyi beslenme ve disiplin olduğuna inanıyorum.”

 

Okul hayatı nasıl gidiyor? Yüzmeye harcadığın zaman ile devam eden eğitim hayatın arasında nasıl bir denge kuruyorsun?

“Okul ile antremanlar ve yarışmalar arasında gidip geliyorum. Bazen derslerime, bazen de yüzme antremanlarına daha çok eğilerek ikisi arasında denge sağlamaya çalışıyorum.”

 

Elde ettiğin başarılar, sadece seninle sınırlı değildir mutlaka. En büyük destekçin kim veya kimler?

 

“Başta annem, babam, kardeşim ve dedem, bana inanılmaz destek oluyorlar. Maddi ve manevi, benim kadar onlar da zaman harcıyorlar, büyük fedakarlıklarda bulunuyorlar. Ve tabiki başarıyı elde etmemdeki en önemli faktörlerin başında gelen antrenörüm Avni Cankurt’a çok büyük bir teşekkür borçluyum.”

Lise hayatının ardından yüksek öğrenimde nasıl bir eğitim almayı planlıyorsun? Meslek seçimin ne olacak? İleriki yaşamında yine yüzme olacak mı?

“Çocukluğumdan beri pilot olmak istiyorum. Hedefim, milli takıma girerek uluslararası yarışta hem Kuzey Kıbrıs’ı hem de Türkiye’yi temsil etmek. Üniversite eğitiminde de yüzme takımı olan bir yerde eğitim görmek istiyorum. Yüzme ve spor, hangi mesleği seçersem seçeyim, hangi işi yaparsam yapayım, hayatımın en önemli parçası olacak.”

 

Gerek bu satırları okuyacak olan gerek çocuklara gerekse ebeveynlere nasıl bir mesajın var?

“Çıktıkları yolda neyle karşılaşırlarsa karşılaşsınlar, ‘Hiç vazgeçmeyin’ derim. 2021 yılı öncesi sıradan bir yüzücüyken şu an KKTC rekorlarının ve Türkiye şampiyonluklarının sahibiyim. Daha iyi olabilmek için de çalışmaya devam edeceğim. Yılmak yok.”