Ümmü Gülsüm Çinici

Merhaba, ben Ümmü Güsüm ÇİNİCİ. 1981 yılında Tokat’ta doğdum. Üç çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu olarak dünyaya geldim ve istediğim zaman büyük, istediğim zaman küçük bir oyun arkadaşı buldum.

İlk, orta ve lise öğrenimimi Tokat’ta tamamladım. 1999 yılında Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğini kazanarak geldiğim Ankara benim ikinci evim oldu. Beş yıllık lisans eğitimimin ardından Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak Tokat’ta başladığım görevime yıllardır Ankara’da devam ediyorum. Şu an Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde aktif görevdeyim.

2004 yılında Hanifi ÇİNİCİ ile çıktığım hayat yolculuğunda yuvamıza mutluluk ve neşe katan Efe ve Ahmet adında iki evladım oldu.  Evli ve iki çocuk annesiyim.

İlkokul yıllarımdan beri okumaya ve yazmaya gayet meraklıydım. İnsan en çok, sevdiği işte mutlu olurmuş derler. Ben de okumaya ve yazmaya en elverişli mesleklerden biri olan edebiyat öğretmenliğini seçmekle doğru bir verdiğime inanıyorum. Öğrencilik yıllarımda pek çok kompozisyon yarışmasına katılmış ve çeşitli derecelerde ödül kazanmış küçük bir yazar olarak duyduğum haz üniversite yıllarında usta yazar ve şairleri incelerken yetersizlik duygusuna dönüştü. Üniversitede ve mesleğimin ilk yıllarında yazı yazmaya çekindim, sadece okudum.

Yıllar sonra anne olunca çocuk edebiyatı ile yeniden kesişti yolum ve o günlerden bu güne hiç kopmadık masallarla, hikâyelerle. Mevcut masalları okudum çocuklarıma bir süre anne olarak sonra kendi masallarım oluşmaya başladı zihnimde. Masal kahramanları birbiri ardına canlanmaya başladı. İyiliğin, güzelliğin, dürüstlüğün ve daha ne kadar değer varsa hepsinin çok önemli olduğunu kendi başlarından geçen maceralarla anlatan kahramanlarım oldu. Zamanla yazıya da geçirmeye başladığım masallarım çoğaldı.

2016 yılında Gazi Üniversitesinde kendi alanımda yüksek lisans eğitimine başladım. Bu süreçte masallar üzerinde bilimsel çalışma yapma fırsatı da buldum. Türk ve Dünya masalları konusunda birçok makale ve tez okuyarak alandaki bilgimi artırdım. Tezimi yine masallar üzerine yaptım. Üniversitedeki tez hocam Yrd.Doç. Hüseyin Özbay masal yazma serüvenime de şahit ve destek oldu.

Hikâye, deneme ve makalelerle çeşitlenen yazılarım arasında en çok yazdığım masal oldu. Hiçbir zaman masalların tek işlevinin çocuk uyutmak olduğunu düşünmedim. Güzel insan yetiştirmenin, yaşanabilir bir dünya kurmanın ilk adımları olarak görüyorum masalları. Hayatın zorlukları olduğunu, zaman zaman düşebileceğimizi, yanlış kararlar verebileceğimizi ama her zaman engelleri aşacak kadar güçlü olduğumuzu, düşmenin değil kalkmamanın hata olduğunu, yanlıştan dönülebileceğini, anne babanın, arkadaşın çok önemli olduğunu anlatır bence masallar.

Kitaplaşan çalışmalarıma gelince;

Ankara’da Altınordu yayınlarından çıkan “Deneyci Aile” adlı hikâye kitabım basılan ilk eserim oldu. Çocuklarımla yaşadığım olaylardan esinlenerek yazdığım hikâyeler üç kitaplık bir set halinde yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde hazırlanan “Hikâye ve Masal Anlatıcılığı” adlı ders kitabının yazar komisyonunda görev aldım. Kitabımız yakında Bakanlık tarafından basılacak.

2019 yılından beri “Ailemiz” dergisinde her ay yazdığım masallarla yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Benim masallarımdan birkaçının da içinde olduğu, Dünya ve Kıbrıs masallarından derleme masallarla oluşturduğumuz “Çocuklara Masallar” adlı kitabın yazarlarından biri olmak da bu hayattaki “iyi ki”lerimden biri.