Ali Baba’nın Halısı

Klinik Psikolog

Tuğçe Akınsel Karamanlı

Ali Baba’nın çiftliği halısı 18+ay çocuklar için uygun olmaktadır. Her hayvan üzerine basıldığı zaman kendi sesini çıkartır ve kendisini tanıtmaya başlar. Oyun fonksiyonu ile Bu hangi hayvan? Bu ses hangi hayvanın sesi? Sorularını sorar, bilince alkışlayarak tebrik eder, bilmeyince tekrar denemesi için motive eder. Bu sayede çok uzun ve keyifli oyunlar eşlik eder. Yanıp sönen ışığı ve üzerindeki neşeli hayvan resimleri ile görsel gelişimi destekler.

 

Yumuşak dokusu ve üzerindeki tuşlara basmaya teşvik etmesiyle duyusal gelişime yardımcı olur.

 

Oyun matı ya da oyun minderi olarak gördüğümüz yumuşak dokulu olan oyun halıları kaba motor gelişimi, duyusal gelişim ve özgüveni arttırma gibi birçok olumlu özelliğe sahiptir. Oyun halısı içerisindeki resimleri tutmaya çalışırken artık bebeğin dönebildiğini ve daha fazla hareket ederek hareket kabiliyetlerini artmasına yardımcı olunacaktır. Bebeklerde vücut hareketlerini ve görsel gelişimini destekler. Bebeğin ulaşabileceği obje ve tasarıma sahip olduğu için oyun halıları bebeklerin el göz koordinasyonlarının gelişimlerini destekler. Kafasını taşıyabilen bebekleri oyun halısına yüz üstü yatırdığınız zaman kasları güçlenir ayrıca emeklemeyi destekleyebilirsiniz.

 

Oyun halısının tasarımında yer alan sesli, titreşimli ve görsel özellikler bebeklerin duyu organlarını uyarır. Böylece hangi hayvanın hangi sese sahip olduğunu keşfetmeye çalışırlar.

Bunu yaparken de bir yandan duyusal gelişimleri olumlu yönde etkilenmiş olarak bebeğin algısal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Özellikle 2-4 aylık olan bebeklerde kullanılan oyun halıları, kavrama becerisinin uyarılmasına yardımcı olur.