Yardım Etmekten Asla Vazgeçme

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

“Sen birinin canını acıtırsan, kendi canını acıtırsın. Birine yardım edersen, kendine yardım edersin. Kan ve kemik, bütün insanlarda bulunur. Farklı olan, yürek ve niyettir.”   Marlo Morgan

 

Hepimiz, bir aileye doğduk. Annemizi, babamızı, teyzemizi, dayımızı, kardeşlerimizi tanıdık ve sevdik. Sonrasında, çevremiz genişledi.

Ailemize ek olarak okul arkadaşlarımız, arkadaşlarımızın aileleri, öğretmenlerimiz… Dünyamıza dahil oldular. Bizlere birer ışık oldular. Böylece, büyümeye ve de çevremizi büyütmeye devam ettik.

 

Üniversite okuduk ya da okumadık. İş dünyasına atıldık. Kimimiz işçi, memur, doktor, öğretmen, polis olduk; kimimiz daha çok sanat diyerek işimizi de bu yönde seçip ressam, heykeltıraş, modacı, ses sanatçısı, tiyatro ya da sinema sanatçısı olduk. Bu mesleklerin içindeyken hem keyif aldık hem de para kazandık. Kazandığımız paralarla ev kiramızı ödedik ya da ev kredisini, elektrik ve su parasını yatırdık, yemeklere gittik, kendimize ya da çocuklarımıza üst baş aldık.

 

Tabii ki bunları ve daha fazlasını yapmaya da devam ediyoruz.

 

Yaşamımıza “Yardımlaşma”yı Kazandırdık

 

Tüm bunlara ek olarak yaşamımıza bir de vicdani boyut kazandıralım istedik ve yardımlaşmaya başladık.

 

Yardımlaştıkça daha da büyüdüğümüzü anladık. Bundan dolayı da yardım isteyenlere yardım elimizi uzattık ve uzatıyoruz da. Çünkü, yardım ettikçe, paylaşım yaptıkça gün ve gün ne kadar insani boyutta kalabildiğimizi, bolluk bereket içinde yaşadığımızı anladık.

 

İnsanlığın zorlu süreçlerle karşı karşıya kaldığı son yıllar, bizlere insani yardım kavramının öneminin arttığı ve hiç gündemden düşmediği bir dönemi yeniden yaşatmakta.

 

19 Ağustos “Dünya İnsani Yardım Günü”

 

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü, dünyanın dört bir yanında, kendini görevine adamış olan ve içlerindeki insanlık, sevgi ve dayanışma duygularıyla fark yaratan insani yardım çalışanlarını onurlandırmaya ve insani yardım çalışmaları sırasında yaşamını kaybedenleri anmaya adandığı bir gün.

Dünya İnsani Yardım Günü, pek çok zorlukla karşı karşıya kalan ve çalışmalarını sürdüren insani yardım çalışanlarına hakkını verme günüdür. Bu özel gün, 2003 yılında Birleşmiş Milletler merkezine yapılan saldırı sonucu 22 Birleşmiş Milletler çalışanının hayatını kaybetmesiyle insani yardım alanında çalışanlara saygı amacıyla belirlendi.

 

İnsani Yardım Günü, kendini insani yardıma adamış on binlerce kişiyi onurlandırmak için çok önemli bir fırsat.

 

İlham Veren İnsani Yardım Çalışanları

 

İnsani yardım çalışanları, tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor. İnsani yardımın amacı en başta, can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda yaşamda kalmaya çalışan insanlara yardım etmek ve onların yanında olmaktır.

 

İnsani yardım alanında çalışanlar, her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırıyor.

 

Son yıllarda, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, Dünya çapında insani yardım operasyonlarının önündeki en büyük zorluk oldu.

 

Dünya İnsani Yardım Günü’nde, aylardır Covid-19 salgınıyla savaşan ve hayatlarını dünyanın en zorlu koşullarında başkalarına yardım etmeye adamış sağlık çalışanlarının özverisi ve çabası karşında saygımız sonsuz.

 

Covid-19’u tedavi eden, savunmasız insanların ihtiyaçlarını karşılayan ve en başta kadın ve kız çocuklarına güvenli alan sağlayan insani yardım çalışanları tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor.

 

Dünyamızdaki Yolumuza ‘Hep Beraber’ Devam

 

Dünya İnsani Yardım Günü’nde insanlığa emek veren, dayanışma gösteren tüm insani yardım çalışanlarına, bağışçılarımıza ve sevgiyle yardımlaşmayı sürdüren herkese teşekkür ediyoruz.

 

Birlikte daha güzel bir Dünya mümkün. Herkes için daha eşit, daha adil ve iyi bir ev hedefini birlikte gerçekleştirme gücüne sahibiz.

 

Dünyamızdaki yolumuza hep beraber, sevgi ve şefkatle devam etme niyetimizi şimdi söylüyoruz ve bu sözümüzü yaşamaya başlıyoruz.

 

11 – 13 YAŞ GRUBU

YOGA PRATİĞİ

 

Giriş Bölümü

 

Tanışma

 

Öncelikle çocuğunuzu selamlayın. Onu matının üzerine bağdaş kurmaya ya da rahat ettiği bir oturuşa davet edin.

 

Nasıl olduğunu sorun. Sonra, ona komutunuzla onar kez karın nefesi yaptırın. Bunu yaparken de onun matında yatarken karnında istediği renkte bir balon olduğunu hayal etmesini ve bu balonu şişirmesini söyleyin.

 

Şişirdiği balonun gökyüzüne doğru yükseldiğini söyleyin (Balon nefesi).

 

Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için onu yavaşça ayağa kaldırın. “Koş!” komutunu verin.

 

Beraberce koşmaya başlayın. “Dur!” komutunuzla da olduğunuz yerde durun.

 

Bazen de “Koşarken ayaklarını kendine doğru çek!” komutunu verin. Koşarken ayaklarınızı kendinize doğru, baldırlarınıza doğru çekin ve sonra tekrar koşmaya devam edin. Böylece, ısınmış oldunuz.

 

Oyun

 

Dışarıya çıkın ve havanın nasıl olduğuyla ilgili yorumlar yapın. Dışarıda boylu boyunca uzanan dağların üstünde sis olduğunu gördünüz (Dağ hareketi).

 

Yıldırımlar çakıyor (Yıldırım Hareketi), yağmurlar yağıyor. Ardından güneş çıktı ve gökkuşağını görebildiniz (Gökkuşağı Hareketi).

 

Hava, o kadar güzel olmuştu ki her tarafta kelebekler geziniyordu (Kelebek Hareketi)

 

Biriken sudan karşı bahçede çalışan su fıskiyesi oldukça hızlıydı (Su fıskiyesi hareketi).

 

Fıskiyenin etrafında güvercinlerin olduğunu fark ediyorsunuz (Güvercin Hareketi).

 

Sonrasında, dersinizi yaptığınız yere geri dönün ve çocuğunuzdan dışarıdaki havanın nasıl olduğuyla ilgili yorum yapmasını isteyin.

 

Cevabını büyük bir merak ve ilgiyle dinleyin. Bir süre sonra çocuğunuzu yerden kaldırın.

 

Gelişme Bölümü

 

Dışarıdaki havanın güzel olduğundan emin olduktan sonra çocuğunuzla piknik yapmaya karar veriyorsunuz. Bu piknik, sizin için hem doyurucu hem de aktivite dolu bir etkinlik oluyor.

 

Piknik yapılacak alana doğru yürümeye başladınız. Karşınızda gökyüzüne doğru yükselen ağaçlar gördünüz (Ağaç duruşu).

 

Mevsimden kaynaklanıyor olsa gerek, yürüdüğünüz çimlerin üzerinde oldukça çok çekirge var (Çekirge hareketi).

 

Bir yer beğendiniz ve pikniğinizi orada yapmaya karar verdiniz. Öncesinde, birlikte hareketlerinizi yapmak istediniz. Tekerlek oldunuz, mum olup biraz dinlendiniz orda. Sonra, köprü oldunuz, sandalye ve sallanan sandalye oldunuz, kaydırak olup çok eğlendiniz.

 

Dik üçgen, eşkenar üçgen, geniş üçgen oldunuz. Vücudunuzu iyice açtınız (Sırasıyla tekerlek, mum, köprü, sandalye, sallanan sandalye, kaydırak, dik üçgen, eşkenar üçgen, geniş üçgen hareketleri).

 

*Not: Bazı asanalarda (Yoga hareketlerinde), hareketi tam olarak yapabilmek için çevrenizde olan istekli çocukları da bu hareketlere dahil etmelisiniz.

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına uzanmasını isteyin. Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin.

 

Dersin başında dışarıda gördüğü havanın tersine içlerindeki havanın müthiş sıcak ve güzel olduğunu hayal etmesini isteyin.

 

Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu şavasanadan uyandırın ve ona bağdaş kurup oturmasını söyleyin.

 

Ona dışarıdaki havayla kendi içindeki havanın kendisine neler hissettirdiğini sorun. Cevabını dikkatlice dinleyin. Önce siz, ona teşekkür edin; sonra da çocuğunuz, size teşekkür etsin ve dersi bitirin.