Gülden Ünlü

Mine Avkıran Nur

ve Ferhat Atik

Gizemli desenler ve sembollerin renklerle buluşmasından çok daha öte bir sanat olan Mandala, tam bir meditasyon aracı. Dinginlik verme ve şifalandırma gücünün yanı sıra eğitiyor, odaklanmayı ve keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor.

 

Mandala, son zamanlarda adını çokça duyurur oldu. Mandala’nın ülkemizdeki temsilcilerinden biri de Gülden Ünlü.

 

Önceleri kendisini şifalandırmak için Mandala çalışmaları yapan, faydalarını öğrenince buna kızını da dahil eden Gülden Ünlü, kendini bu konuda daha da geliştirdi ve Mandala Eğitmeni oldu.

Gülden Ünlü, şimdilerde hem Mandala çiziyor hem de çocuklar ve yetişkinler için atölyeler yapıyor.

 

Mandala Eğitmeni Gülden Ünlü, Mandala’nın hem yetişkinler hem de çocuklar üzerindeki önemli etkileri hakkında Ailemiz Dergisi’ne özel bilgiler verdi.

 

Bilmeyenler için öncelikle Mandala’nın ne olduğu hakkında bilgi verir misiniz?

 

Hinduizm ve Budizm’de evrenin yapısını simgelediği düşünülen, ritüel ve meditasyon amacı ile kullanılan semboller ve aynı zamanda sanatsal bir çalışma olan Mandala, Batı dünyasına İsviçreli Psikiyatr Carl Gustav Jung aracılığı ile girmiştir.

 

Boyama kitaplarının çok ötesinde, kişisel farkındalık yolculuğu olan Mandala Meditasyonları, Jung’un kollektif ve bireysel bilinçdışı alan ile şekillendiğini söylediği Ego Ben’in semboller ve renkler aracılığıyla fark edilmesi ve bu sayede Gerçek Ben’e ya da Öz Ben’e yolculukta önemli bir tekniktir.

 

Mandala, Sanskritçe’de basitçe ‘çember’ anlamına gelir. Kelimenin kökenine bakıldığında, “Manda” enerji veya öz, “La” ise kap kavramını ifade eder; Mandala ise ‘enerjiyi saklayan/tutan kap’ olarak tanımlanabilir.

 

Mandala, aslında insanlık tarihi kadar eskidir. 40 bin yıl önce yapılmış olduğu düşünülen mağara duvarlarında mandala motiflerine rastlanmıştır.

 

Günlük hayatımızın içerisinde de yer almaktadır. Yuvarlak dantel motifleri, çini sanatı, kutsal mekanlardaki süslemeler gibi.

 

Mandala çalışmalarının en önemli faydası, kişiye ruhsal bakımdan bir dinginlik verir. Mandala çalışmasındaki yoğunlaşma sırasında, zihninizi meşgul eden çok sayıda konudan uzaklaşmış olursunuz.

 

Mandala ile ne kadar zamandır ilgileniyorsunuz? Bu konuda ne gibi çalışmalarınız ve etkinlikleriniz var?

 

2017 yılından beri Mandala çiziyorum. 2 yıl kadar MEDART diye bir ekibimiz vardı. Düzenli olarak hafta da bir gün 3 saat boyunca meditasyon ve mandala çizimleri yaptık. 2021 yılında da Mandala Eğitmenliği’mi aldım.

 

Oldukça stresli bir mesleğim ve 8 yaşında bir kızım var. Aslında önce kendimi şifalandırmak için başlamıştım. Sonra Mandala’nın çocuklar için de çok faydalı olduğunu öğrendiğimde; kızımla da çizmeye başladık.

 

Girne’de bir yoga okulunda ara ara çocuklar için yüz yüze atölyeler yapıyorum. Yetişkinler için online atölyeler de yapıyorum.

 

Çocuk eğitiminde mandalanın faydaları nelerdir?

 

  1. Uyum oluşturur.

 

Budistlere göre dairesel formları ve çizimleri insanların iç dünyalarını düzenlemelerine yardımcı olur. Bu nedenle çocukların çok küçük yaşlardan itibaren Mandala boyamaları çok faydalı olabilir. Görsel uyarım sayesinde bu, onları duygusal olarak sorunlu zamanlarda yaratmaya, hayal etmeye ve uyum bulmaya teşvik eder.

 

  1. Konsantrasyonu artırır.

 

İdeal olarak, çocuklar Mandala’yı renklendirirken konsantre ve sessiz olmalıdır. Her birinin karmaşıklığına bağlı olarak, elde edilen faydalar değişecektir.

 

Mandala’da renklendirmek için kullanacakları bilişsel süreçler artacak, hayal güçleri, dikkatleri ve esneklikleri gelişecektir.

 

Çocuğun kendisine sunduğu görsel ve duygusal etkiyi elde etmesi için Mandala’yı bitirmesi gerekir.

Çocuklar, genellikle onları ailelerine ve arkadaşlarına gösterebilmek için bitirmeye çok heveslidirler. Bu onların sorumluluk ve başarı kapasitelerini harekete geçirir ve karşılığında bu onların özgüvenlerini artırır.

 

  1. Koordinasyon ve psikomotor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur.

 

Mandala’nın kullanımı, bir çocuğun el-göz koordinasyonunu güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca ellerde ve parmaklarda motor becerilerin iyileşmesinde yardımcı olur. Bu, 2 ile 8 yaş arasındaki çocuklarda yavaş yavaş beyin bağlantılarını güçlendirme etkisine sahiptir. Bu faydalara ek olarak, çocukların yazma becerilerinin yanı sıra ayakkabı bağcığı bağlama veya belirli nesneleri manipüle etme becerilerinin doğruluğunu geliştirmelerine yardımcı olur.

 

  1. Yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olur.

 

Mandala boyamak, küçüklerin bilgilerini ve kelime dağarcıklarını genişletmelerine olanak tanıyan mükemmel bir bilişsel uyarıcıdır. Bunun nedeni, uğraşacakları tüm yeni renkler, geometrik şekiller (daireler, kareler, üçgenler, yıldızlar, diğerleri), boyutlar ve hatta duygulardır. Buna ek olarak, bir çocuğun estetik duygusunu uyarabilirler.

 

  1. Benlik saygısını artırır.

 

Mandala’nın çocuklar için en çarpıcı faydalarından biridir. Mandala renklendirmede çocuk, kendi orijinal çizimini yaratır, bilişsel ve psikolojik yeteneklerini geliştirir. Bu sayede özgüveni artar ve kendine daha fazla güvenmesi sağlanır. Önüne çıkan zorluklarla çok daha etkili bir şekilde yüzleşebilir.

 

Çocukların bunu düzenli bir rutin haline getirmelerine yardımcı olmak için, onlara bu aktivite için gerekli malzemeleri sağlamanız gerektiğini unutmayın. Renkli kalemlere, keçeli kalemlere, sulu boyalara, boyalara, kolajlar için sayfalara, pergellere, cetvellere ve yaratıcılık ve hayal gücüyle boyamalarını ve renklendirmelerini sağlayacak her şeye ihtiyaçları olacak.

 

Mandala boyamanın çocuklar için bir zorunluluk haline gelmesi gerekmediğini anlamak çok önemlidir. Önemli olan, bunu yapmaktan zevk almalarıdır.

 

Sizinle iletişime geçmek isteyenler için iletişim kanallarınız nelerdir?

 

Sosyal medyadan bana ulaşabilirler. https://linktr.ee/guldenunlu

 

Gerek ebeveynlere gerekse çocuklara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

 

Boyamak, her yaştan insana huzur verir. Kendi Mandalası’nı çizmek için zaman ayırabilir ya da hazır Mandala boyama sayfalarından/kitaplarından edinerek, ailece boyama yapabilirler. Bu, sakinleşmeye, odaklanmaya, keyifli vakit geçirmelerine katkı sağladığı gibi, sosyal ilişkilerinin güçlenmesine de yardımcı olur.