Eğitim ve Deneyim Kampları

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

Öğrencilik yıllarımda katıldığım kampların tadı öyle bir damağımda kalmış olsa gerek ki kendi kızım için arzuladığım bu deneyimi İstanbul’da yaratma sevdası ile çıktığım kampçılık yolunda 16 senedir konsept kamplar düzenliyorum.

 

Onun yaşı ile orantılı, okul öncesinden başlayan kamplar zamanla ilkokul ve daha sonra ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere hitap etti. Şimdi ise sırada üniversite öğrencileri var. Yazılarımda kampların faydasına değinmişimdir ve ne kadar faydalarını vurgulasam hep az kalıyor çünkü konsept kamplar söz konusu olduğunda yaratıcılık alıp sizi götürüyor. Planlama aşamasında ve her seferinde kendimin eğleneceği programlar oluşturmaya gayret gösterirken faydaları kat kat artıyor.

 

Kampçıların keyif alması eğitmenlerin yaptığı işi sevmesinden geçiyor. Kıbrıs’ta hayata geçirdiğimiz kampların eğitmenleri ile süreklilik yakaladığımızdan bu yana kamplardan elde edilen fayda çoğalmakta. Her bir eğitmenin iletişim becerisini, dersi yönetme şeklini, neleri tercih edeceğini veya istemeyeceğini deyim yerindeyse leb demeden anlıyorum artık.

 

Kamplar onların sayesinde başarıya ulaşıyor ve daha çok öğrencinin, gencin hayatına dokunuyoruz birlikte. Aramızdaki arkadaşlık ve çalışma uyumu kendini gösterdikçe kampçılar daha çok eğleniyor ve keyif alıyor.

 

Liderlik, takım çalışması veya yeni arkadaşlıklar kampların sağladığı faydalardan sadece bir kaçı. Velilerin çoğu kampları çocukların boş vakitlerini geçirebilecekleri bir yer olarak görüyor olabilir ama biz eğitimcilere göre durum epey farklı.

 

  • Sosyal sorumluluk çalışmaları

 

Kamplar öğrencilerin sosyal farkındalık sahip olabileceği öğrenme fırsatları yaratır. Hatta bazı kamplar sadece sosyal sorumluluk çalışmalarını baz alarak oluşturulur. Benim kamplarımda bu tür çalışmalar kasıtlı olarak programa serpiştirilir.

 

Gençlik Atölyelerinde parkların bakımını üstlendiğimiz, hayvan barınaklarına destek verdiğimiz veya FebCamp’te plaj temizliği yaptığımız, oyuncak paylaşım programlarına dahil olduğumuz olmuştur. Topluma vermenin kalpte yarattığı hafifliği hissettirmek amaçlar arasında yerini alır ve bu sayede oldukça da başarılı girişimlerde bulunduğumuza inanıyorum.

 

  • Yeni arkadaşlıklar

 

Kampçılar farklı okullardan geldiği için senede bir defa buluşuyor ve ‘yazlık arkadaşlığı’ yada ‘kamp arkadaşlığı’nın ne anlama geldiğini tadımlama şansı buluyorlar. Özlemle bir araya gelmek, beraber eğlenmek, deneyimlemek ve ardından ayrılıklar. Yetişkin hayatında karşılaştığımız duyguların minyatür bir pratiğini tecrübe ediyorlar ve birbirlerini tekrar gördüklerinde sadece heyecanla karşılıyorlar.

 

  • Yeni deneyimler

 

Zaman akıp geçiyor ve bir çok yapmak istediğimiz aktiviteyi yapmamış olduğumuzu fark ediyoruz büyüdüğümüzde, halbuki kamplar bir çok farklı deneyim sunuyor. CoreCamp sayesinde kuzuları biberonla emzirme, traktörle gezme, tavuk kovalama veya süt sağma yaşattığımız deneyimsel öğrenmeler arasında yer aldı.

 

Summer School ile duvar tırmanma, tüplü dalış, yelken veya subyoga gibi deneyimlerimiz oldu. Ayrıca düğme dikmek, örgü örme, düğüm atma araya gömülü aktiviteler arasındaydı. Kampları ilmek ilmek dokuyoruz hazırlık aşamasında. Katılımcılara serbest zaman dahi verdiğimizde arka planda bir aktivite işliyor.

 

  • Medya avantajları

 

Televizyon, telefon gibi, saatlerin akıp gittiğini fark etmediğimiz etkinliklerden nefes alıyor katılımcılar. Üniversite öğrencileri için planladığımız UNICamp’te, interneti eğitim amacıyla kullanmayı, kişisel ve profesyonel gelişime katkısını ve sertifikasyon edinimine yönelik çalışmalara yer veriyoruz. Saatlerimizi hediye etmiyoruz internete fakat nasıl kendimize katkı sağlayacak bir şekilde kullanacağımızı araştırıyoruz. Online olmanın sıradanlaştığı bir dönemde yaşam boyu eğitimde kalabilmek adına avantajımıza kullanıyoruz medyayı.

 

  • Takım çalışmaları

 

Her kampın temelinde takım olma yatıyor. Oynanılan oyunlar aslında iletişimi sağlamaya, karşılaşılan problemler ise çözümleme yaklaşımlarına yer verecek şekilde tasarlanıyor. ‘Grubun kadar başarılısın’, ‘Birlik olarak hareket ediyoruz’, ‘Takım arkadaşının kötü hissetmesi grubun potansiyeline erişmesini engeller’ gibi sözler sıkça kullanılır kamplarda. Kampçıların kendilerinin ve güçlü özelliklerinin farkına varması ile zayıflıklarını tanıması, gerektiğinde yardım istemesi, kendisine hatalar için izin vermesi ve sabır göstermesi şu an yazarken aklıma gelenler sadece. Farklı yaş grupları içerisinde olma ve farklı geçmişlerden gelen öğrenciler ile ilişkilerin gelişmesi ve üstüne birlikte üretime geçme becerisi olağanüstü bir yeti. Yetişkinlikte ne çok önemi olan beceriler..

 

  • Bağımsızlık

 

Çocuklarımız büyüdükçe kendi ayakları üzerinde durmaya can atıyorlar ve kabul edelim bizlerden uzaklaşıyor, kendi yaşamlarını yaratıyorlar. Annemler Mimar Sinan Üniversitesi’nin yürüttüğü bir resim kursuna yazdırmıştı beni. Arnavutköy’den Beşiktaş’a toplam beş duraklık otobüs yolculuğunu yapmaya başladığımda 12 yaşındaydım ve hafta sonu gelsin bağımsızlığıma kavuşayım diye iple çekerdim. Bazen bir durak öncesinde iner ağaçların sağlı sollu kapladığı Çırağan yolunda yürürdüm. Sonra banliyöyü keşfettim. Kendime olan güvenim öyle roketlemişti ki seneler sonra kızımı alıp adaya yerleştiğimde tek başıma nasıl bu denli bir hayat değişikliğini göze aldığım konusunda çok şaşırtmıştım çevremdekileri, ailem hariç…

 

  • Taktir etme

 

Kamplar doğa ile bütünlük içerisinde gerçekleştiriliyor. Dağlara tırmanırken veya deniz kenarında ateş yakarken öğrenmeye ve arkadaşlık ilişkilerine bakışınız değişiyor. Geri döndüğünüzde yatağınızın konforunu veya bir tencere yemeğin değerini başka anlıyorsunuz. Yaşa göre ve kampına göre deneyimler farklılık gösteriyor tabii ama özlem davranışlara yansıyor. Ev işlerine daha çok dahil olma, sohbet etme veya anlayış, sabır gösterme konusunda farklı tutumlar sergilediğini gözlemleyebiliyorsunuz çocuklarınızın.

 

İşte tüm bu nedenlerle Atatürk’ün de hayal ettiği modern, kültürlü bir nesil için, gençlerimizin sağlam ve olumlu karakter taşımalarını hedef alan UNICamp’i, 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Girne Belediyesi ve Girne Bölgesinde bulunan Üniversitelerimizle ortaklaşa gerçekleştiriyoruz. Kamp deyip geçmeyin, boş zaman doldurmak için olduğunu düşünmeyin, hep birlikte gençliğimize yaptığımız bir yatırım olarak düşünün.

 

Emeği geçen, katkı koyan herkese teşekkür ederim.