Şubat Tatilinde Her Güne Bir Etkinlik

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

2022-2023 yarı yıl tatili, 1-15 Şubat 2023 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

 

Okuldan okula farklılık göstermesine karşın sonuçta çocuklar 15 gün evde! Hem de büyük bir heyecanla tatilin beraberinde getireceği zaman bolluğunu kullanmaya hazırlar.

 

Peki ne yapacaksınız bu tatil? Bir kaç gün içerisinde ‘sıkıldım’ naralarını duyar gibiyim. Bu nedenle bu ayki yazımda, tatili yavrularınızla verimli geçirebileceğiniz her güne özel, ucuz ve eğlenceli önerilerde bulunuyorum.

 

1 Şubat, Çarşamba: Ev Sineması

 

Mısır patlağı eşliğinde battaniyelerin altına girerek çocukların ve sizin hoşunuza gidebilecek bir filmi seyredebilirsiniz. Bir çok seçenek var ve bir tanesi mutlaka size göre. Film bittiğinde dikkatlerini ölçmek için dikkat yarışması düzenleyebilirsiniz. Bob’un pantolonu ne renkti?

 

2 Şubat, Perşembe: Yapboz

 

Tüm aile fertlerini saatlerce meşgul edebilecek bir aktivite. Hem farklı boyutlarda olmaları mümkün, yeter ki beraberce eğlenin ve çocuklarınızla birlikte çalışmanın keyfini çıkartın. Yap poz yapmak da bir sistem işi, yapanlar bilir.

 

3 Şubat, Cuma: Kukla Gösterisi

 

Çoraplara düğme dikerek küçük kas kullanımı geliştirmenin yanı sıra dikiş gibi bir hayat becerisi edinilebilecek bir etkinlik. Sadece göz veya saç değil, kıyafet dikimine hatta hırka örülmesine kadar genişletilebilir. Özellikle büyükannelerin gözleminde kolaylıkla uygulanabilecek bir etkinlik. Sonrasında kuklaların karakterlerine uygun yaratılan hikayeler ise ekstra bonus.

 

Ev tiyatrosuna uzanabilir ve iki, üç günlük bir projeye dönüşebilir. Tüm aile fertlerini bir araya getirecek şekilde biletler tasarlanabilir, sahne oluşturulabilir, müzikler seçilebilir.. Siz yeter ki çocuklarınızla vakit geçirmek isteyin, yapılacaklar sonsuz!

 

4 Şubat, Cumartesi: Piknik

 

Ailecek pikniğe gidebilirsiniz. Adamızın gezilecek, görülecek zenginlikte olduğunu unutuyoruz iş yoğunluğu arasında ama Şubat tatili her birimiz için bir nefes alma ve aile olabilmek için fırsat. Piknikte neler yenecek? Alışveriş listesi oluşturmaktan, alışverişi yaparken para hesabı yapmaya ve sonrasında piknik sepetini hazırlamaya bir çok farklı aktivite sunuyor piknik! Planlama, matematik becerisi, küçük kasların kullanımı, kimya ve hatta gittiğiniz mekanda yapabileceğiniz etkinliğe bağlı olarak büyük kasların kullanımına kadar birçok alanının gelişmesi sağlanabilir ama hepsinden önemlisi beraber geçireceğiniz huzurlu, eğlenceli anlar ve anı yaratmak olacak.

 

5 Şubat, Pazar: Ev İşleri

 

Çocukların her daim ev işlerine dahil edilmesi gerektiği kanısındayım. Beraber akşam yemeğini hazırlayabilir, çamaşırları asabilir, odalarını toplatabilirsiniz. Tabi eğlenceli bir hale getirmek sizin elinizde. Ben kendi kızım için ev işlerini yaptıkça keşfedebileceği küçük yıldızlar saklıyordum.

 

Yıldızları topladıkça bir sonraki ev işine geçmek hoşuna gidiyordu ve belirli bir sayıda yıldızı olduğunda beraber vakit geçirebileceğimiz bir etkinlikte bulunuyorduk. Maddi bir ödül yerine beraberce vakit geçirebileceğimiz eğlenceli bir aktivite hediyelerin en güzeli bence.

 

6 Şubat, Pazartesi: Müze Gezisi

 

Bu konuda çok seçeneğimiz olmaması beni üzüyor ama Girne için ARUCAD, Lefkoşa için Yakın Doğu Üniversitesi sergilerini sıklıkla yeniliyor.

 

Ayrıca tarihi mekanlar bakımından adeta açık hava müzesi kıvamında oldukça zengin bir içeriğe sahip adamız. Gitmeden evvel çocuklardan yaşlarına uygun ön araştırma yapmaları istenebilir. Küçük yaş grupları için ise gezilecek tarihi mekanın detaylarının görselleri basılabilir ve ziyaret edildiğinde bulmaları istenebilir.

 

Bir çeşit fotoğraflı ‘scavenger hunt’a dönüştürülebilir müze gezileri. Kamplarda oynattığım oyunlar arasında yer alıyor bu oyun.

 

Girne Kalesinin tüm tarihini oyun yoluyla öğreniyor çocuklar ve müze yönetimi rica ederseniz sanat çalışması için odasını da açıyor! Çocuklara kilden para tasarlatıyorum ben ama siz madeni paraların izlerini çıkarttırabilirsiniz.

 

7 Şubat, Salı: Çiftlik Ziyareti

 

Çiftlik hayvanlarını yakından tanımak adına harika bir gezi oluyor. Eğer bildiğiniz bir köy alternatifi yoksa Karpaz Köyünde herkes sizleri ağırlayabilir.

 

Gitmeden evvel temasa geçin yeter. Traktör gezisi yapılabilir, süt sağılabilir, yumurta toplanabilir ve hatta ekmek yapımı deneyimlenebilir. Eğer yapabilirseniz haftasonu gerçekleştirilebilecek olağanüstü bir deneyimsel öğrenmeye dönüştürülebilir hem çocuklar hem ebeveynler için!

 

8 Şubat, Çarşamba: Bisiklet Turu

 

Harita okumayla bütünleştirilebilecek bir etkinlik aslında bisiklet ve ailecek yapıldığında bambaşka bir boyuta dönüşebilir. Harita üzerinde belirlenen noktalara varıldığında küçük yaptırımlar bile ilave edilebilir ve oyunlaştırılabilir turunuz. Yeter ki içinizdeki oyun oynamaya hevesli çocuğa fırsat tanıyın.

 

9 Şubat, Perşembe: Engelli Parkur

 

Çocuklarınızın düşüncelerini alın, inanın yetişkinlerden çok daha yaratıcılar.

 

Yünlerden lazer labirenti, selobantlardan seksek patikası veya yastıklardan tüneller inşa edilerek çocukların değmeden geçecekleri, zıplayarak ilerleyebilecekleri veya sürünerek tamamlayacakları ev içi parkur yaratılabilir.

 

Çok çok eğlenceli bir etkinlik haline dönüşebilir ve sadece çocuklar değil fakat siz de oynarken çok gülebilirsiniz. Gıdıklama mağarasından geçtiniz mi?

 

10 Şubat, Cuma: Kütüphane Gezisi

 

Kulağa ilk etapta sıkıcı gelecek ama benim kamplarda yarattığım en güzel oyunlardan bir tanesi ve çocuklar saatlerce kitapların arasında kayboluyor. Olağanüstü bir oyun!

 

 

Ayrıca Girne Üniversitesinin muhteşem bir çocuk kütüphanesi var ve çalışanları oyunların kurulmasında yardımcı olduğu için son derece hakimler yapılabileceklere. Ben yaş gruplarına göre kitapları önceden seçiyorum ve çocuklara yazılı olarak kitap isimlerini veriyorum.

 

Bilgisayarda kitabı buluyorlar, Dewey Onlu Sınıflandırma Sisteminin nasıl işlediğini öğreniyorlar. Buldukları kitapların içerisinde belirli sayfaları matematik işlemleri ile aratıyorum. Sayfadaki hikayeye/şiire  göre yaptırımları yerine getirip sorulara cevap veriyorlar. Ayrıca Oluşum Kütüphanesinin giriş katında yer alan sergi bonus!

 

11 Şubat, Cumartesi: Defile

 

Topladığınız evi dağıtma vakti! Yaratıcılığınıza teslim olun ve tüm aile fertleri birlikte farklı kreasyonlar tasarlayıp defile yapın. Babalar etek, çocuklar sizin kıyafetlerinizi, anneler abiyelerini giyebilir!  Bol kahkahalı çılgın bir şov düzenleyebilirsiniz. Önemli olan sizin eğlenmeniz ve çocuklarınızla anı yaratmanız.

 

12 Şubat, Pazar: Kurabiye Yapımı

 

Kurabiye diyorum ama kek, poğaça, muhallebi hepsi olur. Süsleyebileceğiniz, ölçüp tartabileceğiniz, yoğurup karıştırabileceğiniz her türlü pişirme etkinliğini gerçekleştirebilirsiniz. Yaptıklarınızı hediye edebilir veya evde piknik yapabilirsiniz. Ya da mangal! Şişlere etleri çocuklar dizdiğinde hayatın içinden bir sıralama etkinliğine dönüşebilir geleneksel mangalımız. Et, domates, biber, soğan, et, domates, biber, soğan..

 

13 Şubat, Pazartesi: Aile Oyunları

 

Monoply, Scrabble, Upwords, Pictionary ve bir çok farklı aile oyunu benim şahsi anılarım arasında unutulmaz bir yerde. Risk almayı, yatırım yapmayı, tahmin yürütmeyi, kaybetmeyi, kazanmayı öğrendiğim anlar.

 

14 Şubat, Salı: T-Shirt Tasarımı

 

Bir t-shirtle neler yapabileceğinizi biliyor musunuz? Batik, boyama, iğneleme, dikiş, ters batik, kesik..

 

Pintrest’e bir göz atın. Binlerce farklı fikir, model. Tek yapmanız gereken t-shirtü gözden çıkarttığınızı kabul etmek ve çocuğunuzun kendi tasarımını gerçekleştirmesine fırsat tanımak.

 

15 Şubat, Çarşamba: Son Gün

 

Neler yaptınız bu tatil? Çocuğunuzdan tüm günler için neler yaptığını yazmasını veya resmetmesini isteyebilirsiniz. Ertesi gün okula götürdüğünde ne harika bir tatil olduğunu tüm arkadaşları ile paylaşacak. Fotoğraflar eklenebilir, siz küçük notlar ilave edebilirsiniz ve yıllar sonra dahi bu tatili hatırlatacak bir kitapçığa dönüştürebilirsiniz.

 

Bu Şubat tatili Camp Cyprus, FebCamp yapmıyor ama yapsaydık yukarıdakilerin hepsine bir şekilde yer verecek bir program olurdu. Yazarken dahi büyük bir keyifle yazdım, her birini kendim oynuyor, yaratıyormuşçasına.. önemli olan da bu. Kamplarda ben eğlendiğimde çocuklar kesin eğleniyor. Ne yaparsanız yapın o anı beraberce huzur ve coşkuyla doldurun. Güzel duygular içerisinde birlikteliğinizi kutlayın.

 

Bol eğlenceli günlere, sevgilerimle.