Ahu Buçener

 Mine Avkıran Nur

ve Ferhat Atik

Dans etmek, gerek çocukların gerekse yetişkinlerin fiziksel ve ruhsal gelişimini desteklerken yaratıcılığı arttıran ve iletişim kabiliyetini güçlendiren bir aktivite.  Lefkoşa’nın Ortaköy bölgesinde faaliyet gösteren Dancebase Art Studio, birçok dans türüyle çocuklar başta olmak üzere gençler ve yetişkinlerin aktivite merkezi haline geldi.

Eğitim hayatı boyunca edindiği tecrübeleri dans tutkunlarına aktaran Profesyonel Dansçı ve Dancebase Art Studio Direktörü Ahu Buçener, dans ve dans eğitimi üzerine Ailemiz Dergisi’ne önemli bilgiler verdi.

 

Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Dans, hayatınıza nasıl girdi?

1988, Kıbrıs doğumluyum. 3 yaşında başladığım Jimnastik ve Bale eğitimine, ortaokul ve lise yıllarında yaz döneminde İngiltere’de gittiğim dans dersleri eklendi ve böylece dans, hayatımın büyük bir kısmında olmaya başladı. Meslek olarak bunu yapmaya karar verdiğim zaman, lisenin ilk yılındaydım. Ailemin bana ve hayallerime verdiği sonsuz destek sayesinde konservatuar sınavlarına hazırlanıp yetenek sınavına girdim. Eğitimimi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı Çağdaş Dans Ana Sanat Bölümü’nde tamamladım.

 

Dancebase’in nasıl bir hikayesi var? Burada ne gibi seçenekler var?

Dancebase, 2012 yılında kuruldu. Dancebase’in KKTC’de olmayan büyük bir boşluğu doldurduğuna inanıyorum. O yıllarda dansta, bir üniversite eğitiminin olduğu pek çok kişi tarafından bilinmezken Dancebase’in kapısından giren tüm öğrenci ve ailelere yıllarca usanmadan bunu anlattım. Çocuklarının bedenlerini, profesyonel eğitim almış bireylere emanet etmeleri gerektiğini, bilinçsiz bir hareketin ömür boyu sakatlıkla sonuçlanabileceğini, eğitmenin anatomik ve pedagojik bilgiye sahip olmasının öneminden bahsettim durdum. Yıllar geçtikçe eskiden, “Komşunun kızı da size geliyor, biz de bizimkini getirdik” algısı ortadan kaybolup “Siz bu işin eğitimini almışsınız sizi araştırdık, o yüzden geldik” bilincine döndü. Tek başıma çıktığım bu yolda bir çok gencin hayallerine ışık tutup dansı meslek edinmeleri için elimden gelen tüm desteği verdim. Günün sonunda onlarla meslektaş olma gururunu tatmanın, ilk dönemde yaşadığım tüm zorluklara değdiğine inandırdı.

Şu an, Dancebase çatısı altında, dalında uzman eğitmen kadromuz ve de geleceğin eğitmenleri olacak asistanlarımızla 3 yaştan itibaren tüm yaş grupları için Bale, Contemporary, HipHop, Adult Hiphop, Dancehall, Jazz Funk, Kpop, High Heels, Afro Dance ve GymDance türlerinde eğitimlerimizin yanı sıra yetişkinler için yine dalında uzman spor eğitmenlerimizle Pilates, Trx, Jumping Fitness, Jumping Kids, Burnout Babes ve Yoga eğitimlerimiz mevcut.

Dansın, insana ne gibi katkıları vardır?

Dans etmek bedene birçok katkı sağlar. Öncelikle kan dolaşımınızı arttıran dans, zihniniz için de tazelenmenin anahtarını elinde tutar. Güçlü bir kalbiniz olur, sinir sisteminiz güçlenir. Dans etmek, her yaştan insana farklı açılardan yarar sağlar.

 

Ayrıca dans edince, yeteneklerinizi fark edersiniz. Yaratıcılığınızı geliştirirsiniz. Kendinizi ve vücudunuzu keşfedersiniz. Esnekliğinizi artırıp koordinasyonunuz geliştirirsiniz. Daha mutlu ve enerjik olursunuz. Kendinize güveniniz artar. Sosyalleşir ve yeni arkadaşlıklar edinirsiniz.

Dansa başlamanın yaşı var mıdır?

Dansa başlamanın yaşı yoktur. Yetişkin dans sınıflarımız, dansın yalnızca küçük yaşlarda yapıldığını düşünenlere adeta bir cevap niteliğindedir. Elbette dans etmeye erken yaşta başlamak, dans kariyeri düşünen ya da bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için daha avantajlı olacaktır. Fakat profesyonel dansçı olma gibi bir hayaliniz yoksa önünüzde dans dersi almak için hiçbir engel yok.

Dansa ilgisi olan, kendini hep dans ederken hayal eden, dans için geç kaldığını düşünen yetişkinler varsa hayalleri için bir adım atıp bir dans dersine katılmalarını tavsiye ediyorum.

 

Çocuklara ve gençler bir dans okuluna başlarken nelere dikkat etmelidirler? Ne tür tavsiyelerde bulunursunuz?

 

Bir dans okuluna başlamadan önce öğretmenlerin eğitim durumunu sorgulayın. Hangi dans türlerinden hoşlandığınıza ve hangilerinin eğitimini almak istediğinize karar verin. Deneme dersi teklif edin veya bir dersi izlemek isteyin. Çünkü her iyi dans eden kişi, iyi eğitmen değildir. Öğretmek farklı bir yetenek türüdür ve her dansçıda bulunmaz. Sınıfların, eğitmenin sizinle yeteri kadar ilgilenebilecek sayıda olup olmadığına bakın. Derslerin seviye seviye ayrılmış olmasına dikkat edin.

 

Dans okulu, size dans dersleri dışında pratik yapmak için studio imkanı sağlıyor mu bunu araştırın.

 

Dans eğitimi almak ya da bu alanda profesyonel olmak isteyenlere ne tür tavsiyelerde bulunursunuz?

 

Profesyonel bir dansçı olmak için çok çalışmak ve sabırlı olmak gerektiğini bilin. Profesyonel dansçı olmak için hangi dansta uzmanlaşmak istediğinize karar verin.

 

Profesyonel dans okullarındaki profesyonel dans eğitmenlerinden dersler alın, onlarla iyi iletişim kurun. Yolunuzu aydınlatacak kişileri iyi seçin. Mesleğinizi hakkıyla yapmak için konservatuar eğitimleri alın. Yurt içi ve yurt dışında dansçı yetiştiren dans okulları ile başarılı bir kariyerin temellerini atın.

 

Kendinizi psikolojik açıdan da destekleyin. Profesyonel dansçı olmak için sağlam bir psikolojiye sahip olmanız gerekmektedir. Öğrendiklerinizi sürekli tekrarlayın.

 

Vücudunuzu tanıyın ve mutlaka kilonuzu kontrol altında tutun. Bol bol dans videoları izleyin.

 

Profesyonel dansçıları yakın markaja alın. Konsantrasyon becerilerinizi artıracak zihinsel çalışmalar yapın. Hem bedeninizi hem zihninizi geliştirin. Her fırsatta pratik yapın. Mümkünse odanızda bir boy aynası olsun. Sosyal hayatınızla dansı bir arada yürütün. Dünyanın en eğlenceli mesleklerinden birini yapacağınızı unutmayın ve kendinizi her zaman motive edin.

 

Dans eğitimi almak isteyen çocuk ve gençlerin ailelerine mesajınız nelerdir?

 

Çocuğunuzun hayallerinin peşinden koşmasına destek olun. Birlikte yürüyeceğiniz bu zorlu ve bir o kadar da keyifli yolda, çocuğunuzun dans eğitimi alacağı kurumların durumu ve eğitmenlerin eğitimi ile kariyerlerine önem verin.

 

Çocuğunuzun hem bedensel hem de ruhsal olarak pes etmek istediği bir çok an gelecektir. Tam da bu noktada çocuğunuza destek olup ona güvendiğinizi, başarabileceğini hatırlatmanız ve her ne olursa olsun yanında olacağınızı hissettirmeniz çok önemlidir.