Hamilelikte Diş Bakımı

Ortodenti Uzmanı Dt. Deniz Dellaloğlu

 

Hamilelikte hormonal değişiklikler bedenimizin her bölgesini etkilediği gibi dişleri de çok etkiler. Dişlerin daha dikkatli bir şekilde bakımının yapılması bu dönemde ayrıca önem taşır.

 

Halk arasında söylenildiği gibi, ‘’Her hamilelik, annede bir dişe mal olur.’’ sözü artık doğru değildir, ancak hamilelik sırasında hormon değişiklikleri diş etlerini daha hassas hale getirir.  Hormonal değişim, bağ dokusunun gevşemesine ve vücuttaki kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu genişleme diş etlerini de etkiler. Böylece bakterilerin diş etlerine daha kolay erişmesini sağlayarak hamile kadınları diş eti iltihabına daha yatkın hale getirir. İltihap daha sonra Gebelik Diş Eti İltihabı olarak adlandırılır.

 

Hamilelik sırasında dişlere nasıl düzgün bakım yapılır?

 

Dişlerin ve ağzın dikkatli bakımı normal zamanlara göre hamilelik sırasında daha fazla önem taşır.

 

Günde en az iki kez ve en az üç dakika boyunca olmak üzere diş fırçasıyla, diş üzerinde oluşan bakteriyel plağı iyice uzaklaştırın ve plak büyümesini daha fazla engellemek için antibakteriyel gargara kullanın. Şeker ve asit oranı düşük bir diyetle beslenerek de hamilelik döneminizde iyi bir ağız hijyenine katkıda bulunabilirsiniz.

Yuvarlak uçlu kıllara sahip yumuşak bir fırça kullanarak ve dişler arasındaki boşlukları da diş ipiyle temizleyerek ekstra özen gösterilmelidir. Diş hekiminiz diş ipi veya diş arası fırçaları gibi bakım araçları konusunda size gerek uygulama şekli gerekse ürün seçiminde yardımcı olacaktır. Düşük şekerli bir diyetle beslenmek, şekersiz sakız tercih etmek ve yeterince su içmek de dişlerinizi koruyacaktır.

 

Hamilelikte florür zararlı mı?

 

Kesinlikle hayır. Florür içeren diş macunu, hamilelik ve emzirme dönemindeki çürüklere karşı en iyi önlemdir. Florürler, flor elementinin tuzlarıdır. Diş minesinin etrafında koruyucu bir tabaka oluştururlar ve böylelikle dişler şeker ve asitlerin saldırılarına karşı daha iyi korunur. Ayrıca florür, dişe asit atakları sonucu kaybettiği önemli mineralleri geri kazandırır. Bu nedenle alışveriş yaparken florürlü diş macunlarını satın almakta fayda vardır.

 

Hamilelik sırasında diş hekimine gitmeli miyim? Diş bakımı zorlaştığında ne yapılabilir?

 

Bazı hamilelerin o kadar çok mide bulantısı şikayeti olur ki sadece diş fırçasını görmek bile mide bulantısını tetikleyebilir. Ağız içerisinde fırçayı arkaya doğru azı dişlerine doğru yönelttiğinde kusma isteği artabilir.

 

Sabahları henüz yemek yemeden, mide boşken dişlerinizi fırçalamamaya çalışın. Fırçalama için yumuşak ve küçük fırça başına sahip bir çocuk diş fırçası veya üzerinde biraz diş macunu bulunan parmaklarınızı kullanabilirsiniz.

 

Acil bir çözüm olarak, yemekten sonra şekersiz sakız da çiğneyebilirsiniz, çünkü bu tükürük üretimini uyarır ve dişleri iyice yıkar. Sadece bir süreliğine dezenfektan bir gargara kullanmak bile hiç yoktan iyidir.

 

Hamilelik kaynaklı kusmalardan sonra ağız boşluğunun nötralizasyonu çok önemlidir. Kusmaların ardından dişlerinizi fırçalamadan önce yarım saat bekleyin. İlk olarak, sadece suyla iyice çalkalayıp durulayın. Aksi takdirde, mide asidinin saldırısına uğrayan mine, fırçalanma esnasında diş fırçasından fazla zarar görür.

 

Hamilelik sırasında beyazlatma yapılabilir mi?

Hamilelik ve emzirme döneminde diş beyazlatmadan kaçınmalısınız. Yüksek konsantrasyonlardaki ağartıcı ajanlar, özellikle hamile kadınlarda çok hassas olan ve kanlanması önceye göre daha yüksek olan diş etlerine zarar verebilir. Bunun yerine diş hekiminiz tarafından yapılan mekanik temizleme ile oluşan lekelerin ve diş taşlarının uzaklaştırılması sağlanabilir.