Yardım Etmekten Asla Vazgeçme

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Hepimiz, bir aileye doğduk. Annemizi, babamızı, teyzemizi, dayımızı, kardeşlerimizi tanıdık ve sevdik. Sonrasında, çevremiz genişledi. Ailemize ek olarak okul arkadaşlarımız, arkadaşlarımızın aileleri, öğretmenlerimiz… Dünyamıza dahil oldular. Bizlere birer ışık oldular. Böylece, büyümeye ve de çevremizi büyütmeye devam ettik. Üniversite okuduk ya da okumadık. İş dünyasına atıldık. Kimimiz işçi, memur, doktor, öğretmen, polis olduk; kimimiz daha çok sanat diyerek işimizi de bu yönde seçip ressam, heykeltıraş, modacı, ses sanatçısı, tiyatro ya da sinema sanatçısı olduk. Bu mesleklerin içindeyken hem keyif aldık hem de para kazandık.

 

Kazandığımız paralarla ev kiramızı ödedik ya da ev kredisini, elektrik ve su parasını yatırdık, yemeklere gittik, kendimize ya da çocuklarımıza üst baş aldık. Tabii ki bunları ve daha fazlasını yapmaya devam ediyoruz.

 

Yaşamımıza “Yardımlaşma”yı Kazandırdık

 

Tüm bunlara, yaşamımıza bir de vicdani boyut kazandıralım istedik ve yardımlaşmaya başladık.

 

Yardımlaştıkça daha da büyüdüğümüzü anladık. Bundan dolayı da yardım isteyenlere yardım elimizi uzattık ve uzatıyoruz da. Çünkü, yardım ettikçe, paylaşım yaptıkça gün ve gün ne kadar insani boyutta kalabildiğimizi, bolluk bereket içinde yaşadığımızı anladık.

 

İnsanlığın zorlu süreçlerle karşı karşıya kaldığı son yıllar, bizlere insani yardım kavramının öneminin arttığı ve hiç gündemden düşmediği bir dönemi yeniden yaşatmakta.

 

19 Ağustos “Dünya İnsani Yardım Günü”

 

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü, dünyanın dört bir yanında, kendini görevine adamış olan ve içlerindeki insanlık, sevgi ve dayanışma duygularıyla fark yaratan insani yardım çalışanlarını onurlandırmaya ve insani yardım çalışmaları sırasında yaşamını kaybedenleri anmaya adandığı bir gün.

 

Dünya İnsani Yardım Günü, pek çok zorlukla karşı karşıya kalan ve çalışmalarını sürdüren insani yardım çalışanlarına hakkını verme günüdür. Bu özel gün, 2003 yılında Birleşmiş Milletler merkezine yapılan saldırı sonucu 22 Birleşmiş Milletler çalışanının hayatını kaybetmesiyle insani yardım alanında çalışanlara saygı amacıyla belirlendi.

Dünya İnsani Yardım Günü, kendini insani yardıma adamış on binlerce kişiyi onurlandırmak için çok önemli bir fırsat.

 

İlham Veren İnsani Yardım Çalışanları

 

İnsani yardım çalışanları, tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor.

 

İnsani yardımın amacı en başta, can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda yaşamda kalmaya çalışan insanlara yardım etmek ve onların yanında olmaktır.

 

İnsani yardım alanında çalışanlar, her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırıyor.

 

Son iki yılda tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, Dünya çapında insani yardım operasyonlarının önündeki en büyük zorluk oldu.

 

Dünya İnsani Yardım Günü’nde, aylardır Covid-19 salgınıyla savaşan ve hayatlarını dünyanın en zorlu koşullarında başkalarına yardım etmeye adamış sağlık çalışanlarının özverisi ve çabası karşında saygımız sonsuz.

 

Covid-19’u tedavi eden, savunmasız insanların ihtiyaçlarını karşılayan ve en başta kadın ve kız çocuklarına güvenli alan sağlayan insani yardım çalışanları tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor.

 

 

Dünyamızdaki Yolumuza ‘Hep Beraber’ Devam

 

Dünya İnsani Yardım Günü’nde insanlığa emek veren, dayanışma gösteren tüm insani yardım çalışanlarına, bağışçılarımıza ve sevgiyle yardımlaşmayı sürdüren herkese teşekkür ediyoruz.

 

Birlikte daha güzel bir Dünya mümkün. Herkes için daha eşit, daha adil ve iyi bir ev hedefini birlikte gerçekleştirme gücüne sahibiz.

 

Dünyamızdaki yolumuza hep beraber, sevgi ve şefkatle devam etme niyetimizi şimdi söylüyoruz ve bu sözümüzü yaşamaya başlıyoruz.

 

6 – 7 YAŞ GRUBU

YOGA PRATİĞİ

 

Not: Öykü ve masalların içinde, oyunlarda hareketleri de tanıtıyoruz. Çocuklara o hareketi nasıl yapacaklarını göstererek anlatıyoruz. Onlarla birlikte oynuyoruz.

 

Giriş Bölümü

 

  1. a)Tanışma

 

Çocuğunuzu selamlayın. Onu matının üzerine bağdaş kurmaya ya da rahat ettiği bir oturuşa davet edin. Nasıl olduğunu sorun. En sevdiği arkadaşını kendi gözünden size anlatmasını isteyebilirsiniz.

 

Biraz sohbet ettikten sonra, ona komutunuzla onar kez karın nefesi yaptırın. Bunu yaparken de ona matında yatırken karnında istediği renkte bir balon olduğunu hayal etmesini ve bu balonu şişirmesini söyleyin.

 

Şişirdiği balonun gökyüzüne doğru yükseldiğini de söylemeyi unutmayın (Balon nefesi).

 

  1. b) Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için onu yavaşça ayağa kaldırın.

 

Yağmur Damlaları Oyunu

 

Çember oluşturun. “Yağmurun yağması için ne gerekiyor?” diye ona sorun. Cevabını büyük bir titizlikle dinleyin. Çember şeklinde bir süre yürüyün. Sonrasında, istediğiniz şekilde bulut olun. Her rüzgar estiğinde şekliniz değişsin.

 

Her seferinde, farklı bir bulut olun. Rüzgar durunca kaldığınız yerde, o anki şeklinizle durun. Sihirli bulut olduğunuz için birbirinize çarpmadınız. Sonra, sihrinizi kaybedip çarpışın. Bazen rüzgar hızlandığı için siz de hızlanın. Her el çırpışınızda şimşek çaksın. Sonrasında, kol kola girin.

 

“Toplandılar, yağdılar.” komutunuzla karara varıp aynı yere düşün. Böylece, yağmur yağdı.

 

Güneşin gelmesiyle birlikte hareket edip, komutu da verip açılın; güneşin gitmesiyle ortaya doğru toplanın. Isınana kadar aynı süreç devam etsin.

 

Isındıktan sonra, yere uzanın, cenin şeklinde sağa sola doğru sallanın. Balon nefesini uygulayın. Çocuğunuz yerde yatırken ona “ Yağmur, nasıl yağar?” sorusunu sorun. Cevabını sakince dinleyin. Bir süre sonra çocuğunuzu yerden kaldırın.

 

Gelişme Bölümü

 

Ormana yürüyüşe çıktınız. Ağaçlara baktınız (Ağaç hareketi). Sonrasında bir ses duydunuz. Bu sesin bir uçağa ait olduğunu anladınız (Uçak hareketi). Belli bir süre sonra yoruldunuz ve kendinize dinlenmek için bir kulübe aradınız.

 

Kısa sürede aradığınız kulübeyi buldunuz. Baktınız ki önünde sandalye ve masalar var. (Sandalye ve Masa hareketi). Orada otururken hemen karşıda bir dağ gördünüz (Dağ duruşu). Dağa bakarken birkaç kelebeğin kulübeye girdiğini fark ettiniz (Kelebek hareketi)

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına oturmasını isteyin. Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin. Dersin başında, gökyüzünde gördüğü balonu hayal etmesini ve özellikle de kendi seçtiği renkteki balonu görüyor olduğunu belirtin.

 

Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu savaşanadan uyandırın ve ona bağdaş kurup oturmasını söyleyin. Neler gördüğünü sorun, ona anlattırın. Önce siz, ona teşekkür edin. Sonra da o, size  teşekkür etsin.