Cilt Bakımı ve Rutinimiz

Uzman Estetisyen

Sabira Arapsoy

Cildimiz her zaman mükemmel görünmeyebilir. Çünkü çevresel etkiler oldukça fazla. Bu yüzden çabuk yıpranır, pürüzlenir, lekelenir ve yaşlanır.

 

Sivilcelenme, siyah noktalar, beslenme alışkanlıkları, makyaj yapmak, alkol ve sigara tüketimi de cildin görünümünü etkileyen en önemli faktörlerdir.

 

İşte tüm bu sebeplerden dolayı cildimize ihtiyacı olan temel bakımı vermemiz çok önemlidir. Bu temel bakım cildimiz için kusursuz bakım rutinidir.

 

Çok fazla cilt bakım ürünün olması önemli değildir, önemli olan sahip olduğunuz ürünleri doğru kullanmanızdır. Bu, cilt bakım ürünlerinden alacağınız verimi doğrudan etkiler.

 

Ürünleri doğru sırayla kullanmak bu yüzden önemlidir.

 

Pürüzsüz, canlı ve sağlıklı bir cilt için bakım rutinine özen göstermelisin, cildinize uygun olan ve cilt problemlerinize yönelik ürünleri doğru ve düzenli bir şekilde, belirli bir sırayla uygulamak anlamına geliyor.

 

Cildimizin ihtiyacı olan en önemli şeyler temizlik ve nemlendirme. Bununla birlikte cilt bakım rutinim nasıl olmalı diye düşünüyorsanız, sizin için rehber hazırladık.

 

Cilt Bakımı rutin aşamalarımız nelerdir?

 

  1. Aşamamız – Temizleme

 

Tabii ki cilt bakım rutinlerimizin ilk adımı olan cilt temizliğinden başlıyoruz! Yüzünüzü su ile yıkamanız cildinizin temizlenmesi için yeterli değildir.

 

Gün içerisinde çevresel faktörler sayesinde cildinizde biriken kalıntılar, cildin ürettiği yağ ve hava kirliliğini cildinizden temizlenmesi gerekir.

 

Derin ve etkili temizleme için “çift yönlü” teknik:

 

  • Yağ bazlı temizleyiciler

Fazla çaba sarf etmeden yüzeysel kirleri, makyaj veya güneş kremini çıkarır.

 

  • Su bazlı veya köpüklü temizleyiciler

Cildi derin ve görünmeyen kirlerden arındırır.

 

Temizleyici kullanarak cildiniz daha sağlıklı görünecek, daha yumuşak olduğunu hissedeceksiniz ve kullanacağınız diğer ürünlerin maksimum faydasından yararlanacaksınız.

 

  1. Aşamamız – Tonikleme

 

Cilt tonikleri, temizleme sonrasında geriye kalan kiri, yağı yok eder ve cildin pH dengesini korur. En önemlisi de, cilt bakım rutininde, sonradan kullanılacak bakım ürünlerinin kolay emilimine destek olur.

 

Cilt onarıcı maddeler içeren tonikler, yeni temizlenmiş cildi nemlendirir ve tazeler. Ayrıca cilt temizliği sonrasında oluşabilen kızarıklıkları ve kurulukları giderir.

 

  1. Aşamamız – Serum

 

Serum, cilt bakım rutininin olmazsa olmaz adımlarından biri. Cilt yapısında  sıkılık kaybı, ince çizgiler, kırışıklıklar ve leke gibi yaşlanma belirtileri varsa, serum adımını atlamamalısınız.

 

Çeşitli cilt sorunlarına özel olarak kullanılmaktadır. O yüzden cilt sorununuza göre özel serum  seçmelisiniz. Her sabah ve akşam uygulanınca antioksidan ve diğer yaşlanma karşıtı maddeler içeren serumlar, cildi güneş ışınları veya çevre kirliliği gibi çevresel zararlardan korur.

 

Cildiniz kısa sürede daha pürüzsüz ve ışıl ışıl görünecek. Dış çevre kaynaklı zararların belirtileri azalacak ve cildiniz daha sağlıklı ve genç görünecek.

  1. Aşamamız – Nemlendirme

 

İster yağlı ister hassas bir cilde sahip olun, cildi nemlendirmek en önemlisi.

 

Uzun adımlar içeren bir cilt bakım rutininiz olmazsa bile cildinizi düzenli olarak temizlemek ve nemlendirmek sizin için vazgeçilmez olmalıdır. Özellikle kuru bir cilt yapısına sahipseniz nemlendirme adımı cildin kuru görünümünü giderecek, pul pul dökülmesine engel olacak.

 

Yağlı bir cilde sahipseniz, nemlendirici kullandığında cildin daha fazla yağlanacağı önyargısını ise bir kenara bırakmalısınız ve cildinize uygun su bazlı nemlendirici tercihini yapabilirsiniz.

 

Cildinizi senenin her mevsiminde nemlendirmeniz gerekir ancak yaz mevsimi nemlendiricinizi hafifletmeniz gereken bir zamandır.

 

Yaz aylarında ağır nemlendiricilerinizden daha hafif ve daha az yağlı kremlere geçmeniz gerekir. Ciltte ağırlık yaratmayacak, içerik bakımından zengin bir nemlendiriciyi cilt bakım rutininize dahil edin, cildiniz çok daha taze, canlı, nemli ve ışıl ışıl sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz.

 

  1. Aşamamız – Koruma

 

Sağlıklı bir cilt için, cilt bakım rutininin en önemli adımlarından biri de, güneş koruyucu  kremi kullanmak. Artık hepimiz, güneş kreminin ne kadar önemli olduğunun farkındayız.

 

Ciltte yaşlanma belirtileri, güneş lekeleri, çil sayısında artma gibi olumsuz etkilere sahip olan güneş sadece tepede ışıl ışıl parıldadığı zamanlarda değil bulutlu günlerde de cildinize pek iyi davranmaz.

 

Uzun süre sağlıklı ve genç bir cilde sahip olmak için günlük cilt bakımı rutinine güneş koruyucu krem de dahil edilmelidir. Seçiminizi yaparken geniş bir spektrumu olan (30-50 SPF) kremleri tercih etmeniz yararlı olacaktır.

 

Tüm günü güneş altında geçiriyorsanız her üç saatte bir uygulama yapmanız, ellerinizi, ayaklarınızı, omuzlarınızı ve boynunuzu unutmamanız gerektiğini unutmayın.

 

  1. Takviye amaçlı ve destekleyici aşama .

 

Cilt bakımı ile ilgili özel kaygılarınız olduğu durumda tercihinize bağlı olarak ekstra ürün ve uygulama kullanabilirsiniz. Bu ürünler cildi besleyen, fazla yağı gidermek, cildi yatıştırmak veya özel cilt problemini gidermek için gerekebilir.

 

Etkileri kullandığınız ürünün fonksiyonuna göre değişir.

 

  • Peeling

 

Cildinizi ölü derilerden arındırmak için peelingi cilt bakım rutinine dahil edebilirsiniz.

 

Haftada 2 kez uygulama yaparak ölü derilerden arınıp, gözeneklerinin arınmasını sağlayabilirsiniz. Böylece cildiniz çok daha canlı, taze ve sağlıklı görünecektir.

 

Peeling seçimini cilt tipinize göre yapmalısınız.

 

  • Maske

 

Cilt bakım rutinlerimizin en keyifli adımlarından.

 

Haftanın belirli günleri yüze maske uygulamak tamamen kendimizi şımartmak için birebir.

 

Üstelik cilt problemlerine odaklı, etkili bir çözüm sundukları için maskeler de cilt bakımının olmazsa olmazlarından.

Kil maskeleri, nemlendirici maskeler, arındırıcı maskeler, soyulabilen maskeler ve kağıt maskeler…

 

Seçenekler bu kadar çokken, cilt tipine göre doğru maskeyi seçmek önemlidir.

 

  • Profesyonel Cilt Bakım

 

Cilt sorunlarını ve hasarlarını minimum düzeye indirmek amacıyla periyodik aralıklarla profesyonel cilt bakımı yaptırmak gerekir.

 

Yapılan profesyonel müdahale sonucu cilt ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alarak nem dengesini korur. Böylece cilt sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüme sahip olur.

 

Çok fazla ürün  kullanmak,  mucizevi bir şekilde cildimizi kusursuzlaştıramaz. Önemli olan doğru cilt bakım ürününün >>> doğru kullanımı.