19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

Birinci Dünya Savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu, Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya’dan oluşan İtilaf Devletlerince işgal edilir.

 

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkar ve İtilaf devletlerinin işgaline karşın Türk Kurtuluş Savaşını başlatır.

 

Misak-i Milli sınırları içerisinde ülke bütünlüğünü korumak adına 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen çok cepheli siyasi ve askeri mücadele böylece başlamış olur ve  Lozan Antlaşması ile topyekün sona erer.

 

19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmi bayramı olarak kutlanır.

 

Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan eder. İlk olarak 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun’da kutlanır. 1935’de ise Atatürk Günü adı ile resmiyet kazanır.

Beşiktaş Spor Kulübünün girişimleri ile Fenerbahçe Stadında Atatürk Günü olarak kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli bir çok sporcunun katılımı ile coşkulu bir hal alarak  adeta bir spor günü haline dönüşür.

 

İlk organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde, Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Bey, kutlanan Atatürk Günü’nü tüm gençlere mal edilmesi adına ’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ adı altında her yıl kutlanmasını teklif eder. Kongre tarafından öneri kabul edilir ve Atatürk’ün onaylaması ile yasallaşır.

20 Haziran 1938 tarihi itibari ile ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanan ulusal bayramımızın adı 12 Eylül Darbesi ile Kenan Evren tarafınca ‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak adlandırılır.

 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye ve Kıbrıs’ta spor gösterileri ve türenlerle kutlanır. Ayrıca üzerinde ‘Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına’ yazan ve ‘Sevgi Bayrağı’ olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine teslim edilir. Daha sonra bu dev bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere emanet edilerek Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra 19 Mayıs törenlerinde Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhuriyet ile yaşıt olan kutlamalar sadece Cumhurbaşkanının katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle kalmaz, ülke genelinde tüm stadyumlarda kutlanır.

 

Atatürk, Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu çok evvelden görür ve bu nedenle ‘gençlik’ kavramı kendisi için ayrı bir önem taşır. Atatürk gençlerden bahsederken yaşın ötesinde fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade eder. ‘Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir ‘ söylemi ise gençliğe olan inancını ifade eder. İşte bu nedenle 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine sahip çıkarak kutlamalıyız.

 

Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum.