Geldi 23 Nisan!

Eğitim Uzmanı ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ortak kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilen, dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır.

 

Çocukluğumuzdan beri bayram süreci, yönetimin çocuklara bırakıldığı, şenlikler için ülkemizi ziyaret eden dünya çocuklarına ev sahipliği yaptığımız, törenlerde konuşmalar yapan, şiirler okuyan çocukları seyrettiğimiz bir festivale dönüşür.

 

23 Nisan’ın içimizde yarattığı coşkunun yanı sıra tarihi önemini bilmek ve çocuklarımıza aktarmak önemli.

 

23 Nisan’da ne oldu?

 

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir.

 

İlk olarak Milli Bayram olarak kutlanan 23 Nisan, daha sonra saltanatlığın kaldırıldığı 1 Kasım 1922 Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile birleştirilerek, TBMM’nin kuruluşuna denk gelen Çocuk Haftası ile bütünleştirilerek 23 Nisan Çocuk Bayramı ismini alır. “Bugünün küçükleri yarının büyükleridir” diyen Atatürk, 23 Nisan 1929’da ise bu bayramı çocuklara armağan eder.

 

UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı ilan etmesi ile TRT (Türk Radyo Televizyon Kurumu), ilk Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliğini başlatır ve böylelikle 1979’da ilk olarak altı ülkenin katılımı ile uluslararası düzeye taşınır.

 

1980’de Çocuk Parlamentosu oluşturulur.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi ismini ise 1981’de alır.

 

Türk milletinin gönlünde milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil eder.

 

Çocuklar milletin geleceğidir ve onlara duyulan güvenin, sevginin göstergesi olarak 23 Nisan çocukların bayramıdır.

 

Tarihin yeni nesillere aktarılması, Türk ulusunun devamını emanet edeceğimiz çocuklarımızın bilinçle yetişmesi amacıyla önemli bir vesile olarak değerlendirilir.

 

Egemenliğin padişahtan alınıp halka verilişinin kutlaması olduğu kadar savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocuklarımızı bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını barındırır.

 

Günümüzde alışık olduğumuz 23 Nisan, resmi törenlerle başlar, stadyumlarda ilk-öğretim öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin sergilenmesi ve resmi geçit töreniyle devam eder. Ancak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı iki yıldır korona virüs önlemleri çerçevesinde dar kapsamda kutlanıyor ve bu şartlar altında kutlanmaya devam edilecek gibi gözüküyor.

 

100. Yıldönümünde çocukları balkonlara davet ederek, zoom üzerinden birleştirerek kutladığımız 23 Nisan büyük önlemler altında gerçekleştirildi. Hatta adamızda 2019’da gerçekleştirilen 21. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali son kutlamamız oldu.

 

23 Nisan, 2022’de 102 yaşında ve Kıbrıs’ımızda 24. kutlamasını yaşayacak. Hangi koşullarda olunacağını bu satırları yazarken henüz bilmiyorum ancak umarım bir an evvel eski coşkusuna kavuşur.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun!

 

23 Nisan

Egemenlik bizimdir,

Düğün şenlik bizimdir,

Bu esenlik bizimdir,

Geldi 23 Nisan

Coşalım, sevinelim,

Süslenip giyinelim,

Coşkuyla övünelim,

Geldi 23 Nisan

Bayrakları alalım,

Alanlara dalalım,

Hepimiz bir olalım,

Geldi 23 Nisan.

Hadi BESLEYİCİ