Ferhat Atik “Mutlu bir hayat ister misin? İşte ‘Yeniden Sen’”

Mine Avkıran Nur

Bir okurun kütüphanesinde olması gereken kitaplardan biri olan ‘Yeniden Sen’ Yazar ve Yönetmen Ferhat Atik’in kaleminden piyasa çıktı.

 

Tasavvuf (sufizm) öğretisi başta olmak üzere arınmanın ve nefsi yönetmenin yollarını kullanarak nasıl mutlu hayat sürülebileceğini anlatan Ferhat Atik’in bu kitabı, bir nefeste okuyup bitirilebilecek türde. Tasavvuf Eğitmeni de olan Ferhat Atik, kitabı hakkında Ailemiz Dergisi’ne röportaj verdi.

 

‘Yeniden Sen’ kitabını anlatır mısınız? Okuyucular bu kitapta neler bulacak?

 

‘Yeniden Sen’, tasavvufu yani sufizmi anlamak isteyenler için rehber niteliğinde bir kitap. Öncelikle tasavvufa değinmek istiyorum. Tasavvuf yani sufizm, İslami bilgiler üzerinden hareket eden bir kavramdır.

Sufizm, temel dinden farklı olarak sorgulayan ve anlamak için uğraşan bir yapıya sahiptir.

Sufizm, bir yoldur ve yolculuktur aslında. Bu yol, harekete geçmeyi, öğrenmeyi ve öğrendiklerini paylaşmayı içerir. Sufi, hiç durmaz ve hep öğrenir. Öğrendiğini paylaşır.

 

Elimden geldiğince sufizme ilişkin bildiklerimi okurlarla paylaşmaya çalıştım. Kişilerin, önce kendilerini tanıyabilmesi ve İslam’ın gerçeklerini öğrenebilmesi ve İslam’ın bilinenden çok daha harika olduğunu anlamasını istedim. Bundan hareketle kitabımda, sufizmin temelleri üzerinden insanların mutlu hayatlar yaşayabilmelerine yardımcı olmak istedim.

 

Yeniden Sen kitabında, tasavvuf öğretisi başta olmak üzere, arınmanın yolları, nefsi yönetebilme, iyilik, sabır makamı, affetmenin önemi, sağduyulu ve vicdanlı bir insan olma gibi konuları hem insan hayatı hem de kendi yaşamımdan kesitler ve örneklerle anlatmaya çalıştım.

 

Okurların, belki şu anda belki de gelecekte bu kitaba ihtiyacı olabilir. Diliyorum ki okurların bu kitaptan öğrenecekleri, günlük yaşamda karşılarına çıkan ve ilk anda ‘sıkıntı, dert’ sandıkları meselelerde onlara yardımcı olur. ‘Yeniden Sen’in, okurların bakış açısının değişmesine yardımcı olacağını ve aslında mutsuz olmak için hiçbir gerekçenin olmadığını göreceklerini düşünüyorum.

 

Kitabın yayınlanmasıyla birlikte okurlardan gelen ilk yorumlar nasıl?

 

Tabi ki kitabı alıp okuyanlardan gelen ilk tepkiler gayet güzel, tebessüm ettiriyor ister istemez. Yüzlerce mail var. Vakit buldukça yorumları okumaya çalışıyorum. Özetle tüm yorumlar, olumlu. Kitap, birçok okurun bakış açısını değiştirmelerini sağlamış. Bir yazarın da istediği bu zaten. Ufacık bir kelime ya da cümlenin, okurun hayatına dokunması. Bazen ‘Bu cümle benim için yazılmış’ dersiniz, ‘evet’ yazar sizin için yazmış zaten. Hayatın size verdiği ipuçlarını görebilmeniz için bakış açınızın doğru olması gerekir. Doğru bakış açısıyla hareket edenler, bu kitapta kendilerine iyi gelecek çok şey bulacak.

 

Birçok işi bir arada götürmeyi ve tüm bunlarda başarıyı yakabilmeyi nasıl sağlıyorsunuz?

 

Öncelikle yaptığınız işi sevmeniz önemlidir. Ben, yaptığım tüm işleri severek yapıyorum ve zamanımı iyi yönetiyorum. Örneğin, dinlenmek için çalışmayı tercih edenlerdenim. Bir işte yorulunca, dinlenmek için bir başka işe geçiyorum. Böylece hem fiziksel hem de manevi yorgunluğumu atabiliyorum.

 

Başlangıçta zor ve daha yorucuymuş gibi görünebilir ama deneyince göreceksiniz ki tembel tembel oturmak yerine dinlenmek için ayrılan zaman dilimini başka bir iş yaparak değerlendirmek hem dinlemenizi hem de verimli olmanızı sağlayacaktır. Hem kafanızın, hem bedeninizin, hem de ruhunuzun dinlendiğini ve veriminizin kat kat arttığını göreceksiniz.

 

Sufilik, sürekli yolda, sürekli hareket halinde olmaktır. Bunu başarabilmek önemlidir.