Çocuğun Dünyasında Yoga Pratiği

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Çocukların yaşamında yoganın önemi nedir? Aileler, çocuklarının dünyalarında yogayı ne kadar, ne şekilde kullanmaktadırlar?

 

Ebeveynlerimiz, çocuklarıyla birlikte yoga pratiği yapmalı; böylece çocuklarının ruhsal, bedensel, zihinsel dengelerini bulmaları anlamında alışkanlık kazanmalarına yardımcı olmalıdırlar.

 

 

Yogayı Öğrenen Çocuk

 

Çocuklar için yoga, çocukların kendilerini ve doğayı tanıyıp daha duyarlı, daha düşünceli olmalarını sağlayan bir disiplin, bir bilim, bir felsefe.

 

Yogayla çocuklar, doğayı, hayvanları, kendilerini tanıyorlar.

 

Yoga, çocukların beden, zihin ve ruhlarına iyi geliyor.

 

Yoganın paçasını azıcık da tutmayı başaran çocuk, artık yaşadığı, deneyimlediği dünyaya daha farklı gözlerle bakmayı başarıyor.

 

Evde, annesine, babasına; okulda, öğretmenlerine, arkadaşlarına; oyun dünyasında, oyun oynadığı arkadaşlarına ve oyuncaklarına daha nazik davranmaya başlıyor. Özellikle de “Neden?” diye sormayı rutin hale getiriyor.

 

Merak, sizin de bildiğiniz gibi; bizleri geliştiriyor, içimizden gelen bir duyguyla gitmek istediğimiz yoldan yürümemize olanak sağlıyor.

 

Merak ettikçe, öğrendikçe gelişiyoruz ve değişime uğruyoruz. Gün geçtikçe, doğru karar vermeyi öğreniyoruz ve seçimlerimizi yapıyoruz.

 

Çocuklarımız, gençlerimiz de bizler gibi; hatta o dönemlerde bu yetilerin gelişmesi oldukça önemli.

 

Bugün, aldığımız kararları, yaptığımız seçimleri, iyisini kötüsünü düşünecek olursak; tüm bunlarda çocukluğumuzun büyük payı olduğunu unutmayalım.

 

Çocuğun Doğadaki Benliği

 

Çocuk, yogayla birlikte doğayla iç içedir. Yoga derslerinde bazen aslan olur; onun gibi kükrer, onun gibi yürür.

Bazen yılan olur; ördek olur; kedi olur, onun gibi miyavlar; köpek olur bazen…

 

Doğadaki canlılar gibi değil sadece; bazen bir gökkuşağı; bazen bir sandalye, masa, köprü, mağara… gibi olur. Aslında çocuk, yoga derslerinin içinde bir nevi başka dersler de alır.

 

Öğrenir ve bu öğrenme ‘yaparak / yaşayarak / deneyimleyerek’ yapılan ve en etkili öğrenme şekli olandır.

 

Kendisini hiç bu kadar yaşamın içinde bulmamıştır; bulamaz da.

 

Çocuk Yogasının Faydaları

 

Her bireye farklı etkisi olur. Çocukların fiziksel, zihinsel, ruhsal dengeye gelmelerine yardımcı olur.

 

Farkındalıklarını artırır.

 

İhtiyaçlarını bulmasını sağlar.

 

Sosyal, duygusal anlamda, onlar farkında olmadan gelişim sağlarlar.

 

Kıyas, yarış, kazanmanın ve kaybetmenin içinde olmadığı bir alanda kendileriyle, çevreleriyle ve doğayla daha dengeli bir hayat yaşamalarına olanak tanır.

 

Küçük büyük kas gruplarının gelişimine fayda sağlar.

Motor yeteneklerinin gelişim sürecini destekler.

 

Neden – sonuç ilişkisini rahatlıkla kurabilmesini öğretir.

 

Takım ruhunu ve beraberlik bilincini görmüş olur.

 

Birlikte bir şeyler yaparken başarısızlık korkusu gütmeden kendini daha rahat ifade eder.

 

Daha duyarlı bir yaşam sürer.

 

Hayvanların ve doğanın özel yanlarını keşfeder.

 

Korkularını fark eder ve bunları aşmaya çalışır.

 

 

4 – 5 Yaş Grubu 

Örnek Seans

 

Süre

 

30 dakika

 

Not

 

Öykü ve masalların içinde, oyunlarda hareketleri de tanıtıyoruz. Çocuklara o hareketi nasıl yapacaklarını göstererek anlatıyoruz. Onlarla birlikte oynuyoruz.

 

Giriş Bölümü

 

  1. A) Onu matının üzerine bağdaş kurmaya ya da rahat ettiği bir oturuşa davet edin.

 

Nasıl olduğunu sorun.

 

Sonra, onar kez karın nefesi yaptırın. Bunu yaparken de onun matında yatarken karnında istediği renkte bir balon olduğunu hayal etmesini ve bu balonu şişirmesini söyleyin.

 

Nefes alırken karnını şişirmesini ve nefes verirken aldığı nefesi tamamen boşaltmasını, karnını içine doğru çekmesini söyleyin. Şişirdiği balonun da gökyüzüne doğru yükseldiğini söyleyin (Balon nefesi).

 

  1. B) Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için onu yavaşça ayağa kaldırın.

 

Zip – Zap Oyunu (Ayakta)

 

Düzgün bir duruşta, sabit kaldık. Ayaklar, hafif açık. Öncelikle sağ ayağımızı kendimize doğru çekerken yüksek sesle ‘Zip’ dedik; ayağımızı geri götürürken de yine yüksek sesle bu sefer ‘Zap’ dedik. Sonra, sol ayağımızı kendimize doğru çektik ve yüksek sesle ‘Zip’ dedik; ayağımızı geri götürürken de ‘Zap’ dedik. Bu hareketi, onar kez yaptık. Sonrasında da biraz dinlenmek üzere matlarımıza yattık. Ayaklarımız matın kısa kenarı kadar açık; kollarımız iki yanımızda, avuç içlerimiz yukarı bakıyor.

 

Gelişme Bölümü

 

Ormana yürüyüşe çıkıyoruz. Ağaçlara bakıyoruz (Ağaç hareketi) Sonrasında bir ses duyuyoruz. Bu sesin bir uçağa ait olduğunu anlıyoruz (Uçak hareketi). Belli bir süre sonra yoruluyoruz ve kendimize dinlenmek için bir kulübe arıyoruz. Kısa sürede aradığımız kulübeyi buluyoruz. Bakıyoruz ki önünde sandalye ve masalar var (Sandalye ve Masa hareketi). Orada otururken hemen karşıda bir dağ görüyoruz (Dağ duruşu). Dağa bakarken birkaç kelebeğin kulübeye girdiğini görüyoruz (Kelebek hareketi).

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına oturmasını isteyin. Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin. Dersin başında da bahsettiğiniz gibi gökyüzünde balonları hayal etmesini isteyin ve özellikle de kendi seçtiği renkteki balonu görüyor olduğunu belirtin. Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu şavasanadan uyandırın ve ona bağdaş kurup oturmasını söyleyin.

 

Neler gördüğünü sorun, anlattırın.

 

Birbirinize teşekkür ettikten sonra seansı bitirin.