Uz. Dr. Suphi Hüdaoğlu

Ferhat Atik

ve Mine Avkıran Nur

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Suphi Hüdaoğlu, çocukların bağışıklığını güçlü tutmak için çocuk hastalıklarına karşı aşı yaptırılmasının yanında doğru ve dengeli beslenmelerini, yeterli uyumalarını ve düzenli olarak sevdikleri sporu yapmalarını önerdiğini belirtti.

 

Dr. Suphi Hüdaoğlu, birçok ülkede olduğu gibi KKTC’de de 5 — 11 yaş arası çocuklara Covid-19 aşılarını uygulama kararı alındığını hatırlatarak, çocuklara uygulanacak aşılar temin edildiğinde ailelerin bu aşıları çocuklarına mutlaka yaptırmasını önerdi.

 

Çocuk hekimliği nedir? Ebeveynlerin daha iyi anlayabilmesi için çocuk hekimliğinin önemi hakkında neler söylersiniz?

 

Çocuk Hekimleri; doğumdan 18 yaşa kadar olan bireylerin sağlıklı kalmalarını sağlamaya çalışan ve hasta olduklarında onların iyileşmesi için bilgi ve hekimlik yeteneğini kullanan kişilerdir.

Kış mevsiminde çocuk rahatsızlıklarının diğer mevsimlere göre, arttığını görüyoruz. Ebeveynler çocuklarının bağışıklığını güçlü tutmak için neler yapmalıdır?

 

Kış mevsiminde en çok RSV ( respiratuvar sinsityal virüs), influenza (grip), pnömoni (zatüre) gibi solunum yolu enfeksiyonlarını daha sık görüyoruz.

 

Çocukların bağışıklığını güçlü tutmak için öncelikle aşıyla korunulacak hastalıklara karşı aşı yaptırmak gerekiyor.

 

Ayrıca, çocukların doğru ve dengeli beslenmelerini, yeterli uyumalarını ve düzenli olarak sevdikleri sporu yapmalarını öneririm.

 

Ebeveynler en çok çocukların iştahsızlığından şikayet eder. Çocuk, özellikle sağlıklı besinleri reddediyorsa ebeveynler çocuğu zorlamalı mı?

 

İştahsız bebek ve çocukların zorlanmaması gerekir.

 

Eğer çocuk hekimi gerek görmüş ve önermişse, destekleyici bazı ilaçlar ve ek gıda ürünleri verilebilir.

Covid-19 salgını döneminde çocukların sağlığı açısından aşılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocuklara ne zaman aşı yapılmalı?

 

Çocuklar, Covid-19’a karşı bilimsel çalışmalar ışığında önerilen aşıları mutlaka yaptırmalıdır.

 

Birçok ülkede olduğu gibi KKTC’de de 5-11 yaş arası çocuklara Covid-19 aşılarını uygulama kararı alındı.

 

Çocuklara uygulanacak aşılar temin edildiğinde ailelerin mutlaka yaptırmasını öneririm.

 

Uzun yıllardır yürüttüğünüz mesleğinizde sizi mutlu eden ya da en unutamadığınız bir olayı ya da bir anı bizimle paylaşmak ister misiniz?

 

Özellikle daha önce muayene edip takip ettiğim çocukların, büyüdüklerinde sevdikleri meslek için eğitim almaya gittiklerini veya mezun olduklarını öğrendiğimde çok mutlu olurum.