Nefesimizin Farkına Varalım

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Nefes, tüm canlılar için neyi ifade ediyor? Bu Dünyada cüssen kadar mı yer kaplıyorsun; yoksa kendini düşlediğin yerde olmak için, nefesini kullanabildiğin oranda mı yerin açılıyor?

 

Yaşamımın her döneminde nefes, benim için, bilinçli ya da bilinçsiz, çok önemli olmuştur.

 

Çocukken sürekli boğaz ve nefes sorunları yaşadığımdan benim için doktorum herkesten daha önemliydi. O varsa ancak; ben de var olabilirdim.

 

Nerdeyse her hafta apar topar ona götürülürdüm.

 

Onunla güzel bir iletişim içerisindeydik. Öyle, doktorluğunu derinlerinde hissederek yapanlardandı.

 

Çocuğa çocuk dünyasından seslenenlerdendi. Sadece bunun için bile ne kadar şanslı olduğumu, çektiğim acılardan anlayamıyordum. O soğuk muayene odasını, eve dönüşteki üşümemi, halsizliğimi, ilaçlarımın paketlenişindeki hüzünlü bakışlarımı unutabilmek çok da kolay olmadı.

 

Okul yaşamımı bile oldukça etkileyen, beni sanki okuldaki dersleri, evde kendi kendime öğretiyormuşum, sınavlara öğretmensiz hazırlanıyormuşum gibi hissettiren bu durum, beni ben yapan; şimdilerde geçmişe olumlu bir yönden bakıp da nefesimin vücudumdaki boğaz çakrasında takılıp kalmasını ve beni bunun nedenlerini düşünmem gerektiğine yönelten bir öğreti.

 

Genelde okula gidemediğim için de hasta bir halde, evin içinde, annemin arkasında onun ilgisine müptela bir şekilde dolaşırdım.

 

O zamanlar, hastayım bahanesiyle naz yapmaya, ebeveynlerimin ilgisini üzerimde toplamaya can atardım.

 

Tanıdık Kokular Tatlar

 

Nefesim daraldığında, çocuk aklıyla işin ciddiyetini anlamamış bir vaziyette neyli puding yiyeceğimi, hatta annemin ben bir köşede yatarken karıştırdığı pudingin kokusu bile aklımda, babamın işten eve dönüşüyle birlikte bakkaldan aldıkları arasında payımda nelerin olduğunu merak ederdim.

 

Abilerim, ablam, çok hastalandığım için bana hep şefkat gösterirlerdi. Bazen de farklı duygular ve düşünceler içerisinde bulurdum kendimi. Örneğin, onların her gün okula gittikleri için benim yaşamıma gıpta ettikleri ya da benimle dalga geçtikleri gibi.

 

Nefesimin rahatlıkla akıp gitmesi, benim için oldukça zordu. Tüm çocukluğumun; hatta gençlik yıllarımın bu şekilde geçmesinden sonra, nefes çalışmalarına girişmek, “Follow Your Dreams” adlı kitabımda “NEFES” işaretinin yer alması, yogayla başlayan derin yaşam öğretilerinin içindeki farklı nefeslerle tanışmam, her yaptığım mandala çiziminde sessizlikle birlikte nefesimin iç organlarımdan geçişini ya da durakladığı noktaları hissedebilmem, çiçeği burnunda Nefes Koçu olmam, kendimin bile hayal edemeyeceği bir durum.

 

Doğru Nefes

 

Hastalıklarımız, kendi kendine oluşmuyor. Hepsinin altında nefesle ilgili nedenler yatıyor.

 

Hastalıkların oluşmasını önlemek istiyorsak; doğru nefes nasıl alınır bunu da bilmek gerekir.

 

Nefes alıp vermek kadar önemli bir şey yok. Enerji, bedenimizde düzgün akmazsa; fiziksel rahatsızlıklar, psikolojik problemler, bizleri buluyor.

 

İnsanlara doğru nefes alıp vermeyi öğretmek gerektiğini hissediyorum. Doğru ve farklı nefes tekniklerini herkesin bilmesi gerektiğine inananlardanım. Birtakım psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde, uyku bozukluklarında, stres yönetimiyle ilgili sorunlarda, kan basıncını artırmak ya da azaltmak durumunda olduğumuzda, odaklanamadığımız zamanlarda, doğru nefesin ve nefes tekniklerinin eksikliğini yaşıyoruz.

 

Tüm nefes tekniklerini öğrenmemiz gerektiği konusunda bize gelen işaretler oldukça fazla.

 

Enerji, fizik bedenimizde, hiçbir engele uğramadan, sakince, rahat bir şekilde aktığı zaman, yaşamın bizlere sunduğu güzelliklerin bizi bulacağına inancım çok yüksek. Tüm dileklerimizde, gün boyunca yaşadığımız mutluluklarımızda, hak edişlerimizde, kendimizi ve de bir başkasını sevmemizde, istediğimiz duruma yoğunlaşabilmemizde rahat, huzurlu, sakin ve bol kazançlı günlerimizde nefesimiz, hep bizlerle.

 

Önemli olan, bu nefesi anlayabilmek için duyarlılığımızı artırmak. Bu konudaki duyarlılığımız arttıkça da şimdiki yaşamımıza bir daha geri dönmeyip yolumuza daha kararlı bir biçimde, hiç yılmadan, tıkandığımız yerde nefesin şifalandırma gücünü de kullanarak devam edeceğimize eminim. Bunun için nefesini hisset ve bu değeri, kendini düşlediğin yerde olmak için kullan!

 

Çocuklarımız, geleceğimizdir. Onlara öğrettiklerimiz, öğrendiklerimizin üstünde olmalıdır.

 

Kaynaklar:

 

  1. Karamehmet, Fidan, Nevşah, İyileşmek İstiyorsan, İstanbul, 2013.

 

  1. Danişmant, Selçuk, Yeditepe Üniversitesi, Nefes Teknikleri Koçluğu Eğitimi Ders Notları, İstanbul, Nisan 2020.